Obavijesti

News

Komentari 89

'Ovo je kidnapiranje cjepiva, ali svi će dobiti svoju drugu dozu'

'Ovo je kidnapiranje cjepiva, ali svi će dobiti svoju drugu dozu'

Mi smo zadovoljni s dinamikom pada brojeva, ali moramo biti oprezni. Ministri su dobili naloge da pokušaju pronaći neke segmente gdje možemo napraviti određene pomake, rekao je premijer

VIDEO

Premijer Andrej Plenković održao je sastanak Međuresorne radne skupine za praćenje dodjele sredstava iz Europske unije namijenjenima za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije nakon potresa. Nakon sastanka premijer je izvijestio javnost o aktivnostima koje će pojedina ministarstva poduzeti.

- Uključeni su svi nadležni resori, Grad Zagreb, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija i Fond za obnovu Grada Zagreba. Bio je to jedan vrlo konstruktivan i uspješan sastanak s vrlo jasnim hodogramom za daljnje aktivnosti. Pripremili smo javne pozive, Ministarstvo graditeljstva će u iduća dva dana još napraviti završnu verifikaciju i oni će tijekom ovog tjedna biti objavljeni kako bi se krenulo u konkretne prijave i u konačnici za konzumaciju tih 683 milijuna eura - rekao je premijer Plenković.

POGLEDAJTE VIDEO Presica Andreja Plenkovića

Objasnio je kako se ova dobivena sredstva iz europskog Fonda solidarnosti neće koristiti za Sisačko-moslavačku i dijelove Karlovačke i Zagrebačke županije, stradale nakon razornog potresa 29. prosinca. Za to će ići nova sredstva.

- Mi sad govorimo o štetama počinjenima potresom u ožujku i Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji. Za Sisačko-moslavačku i ove dvije županije se radi nova procjena štete i onda će se napraviti novi zahtjev i dobit ćemo nova sredstva. Svaka šteta novi zahtjev pa i nova sredstva -istaknuo je dodavši kako ne smatra da se kasni s objavom natječaja za obnovu Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, pogođene potresom u ožujku. 

- Sredstva su došla prije četiri tjedna, tako da je sve u okvirima - rekao je.

Naglasio je kako će sigurno sva sredstva potrošiti.

- 683 milijuna eura svakako nije dovoljno za sve zgrade i sve projekte koji će kandidirati - poručio je. 

Rok za korištenje sredstava je do 22. lipnja 2022. Premijer poručuje kako on daje naloge da se to sve skupa napravi do tada. Upitan hoće li ova situacija pomoći da obnova Banovine bude brža i efikasnija, Plenković ističe da sigurno hoće.

- Lakše je kad imamo zakonski okvir, institucije, procese, vrlo je sličan zadatak pred nama - rekao je.

Problemi s cjepivom

Međutim, sve je zasjenila dinamika cijepljenja i usporavanje distribucije dogovorenih količina koje neće stizati onim tempom kako se isprva činilo. Upitan je li za njega opcija dogovor s nekim drugim proizvođačima, Plenković je istaknuo kako za sad nisu išli u tom smjeru.

- Mi smo na sastanku Europskog vijeća prošlog tjedna dogovorili čvrst stav da se treba poštovati zacrtana dinamika isporuke cjepiva. Već sam ranije govorio da će diplomacija oko cjepiva biti glavna sintagma ovih mjeseci i to se pokazalo točnim, a sada se diplomacija oko cjepiva pomalo pretvara u kidnapiranje cjepiva. Određene zemlje plaćaju više po dozi nego je platila EU. Mi kao Hrvatska još nismo išli prema drugim cjepivima osim prema onima za koje smo se opredijelili, ne samo temeljem članstva u EU nego i temeljem pouzdanosti tih kompanija - istaknuo je premijer.

Mi naručili 2,7 milijuna doza, a AstraZeneca sad kaže da će za čak 60 posto smanjiti isporuke
Mi naručili 2,7 milijuna doza, a AstraZeneca sad kaže da će za čak 60 posto smanjiti isporuke

Na pitanje hoće li se Hrvatska sama obraćati proizvođačima cjepiva, premijer je istaknuo kako je dogovor da pojedinačne zemlje to ne rade. Naime, podsjetimo, Europska komisija je dogovarala i ugovarala cjepiva u ime država članica s proizvođačima cjepiva.

- Mi možemo postavljati pitanja i komuniciramo na taj način, ali zajednički dogovor je da se poštuje pro rata i da treba osigurati ono što smo dogovorili, dakle da mi do ljeta praktički imamo pokrivenu svu ugroženu populaciju. Mislim da ćemo osigurati doze za drugu turu cjepiva. Rok je 21. dan za primiti drugu dozu, a on se može i produžiti. Neće se doći u opasnost da netko ne dobije drugu dozu - rekao je.

Upitan je li trebalo, gledajući sad iz ove perspektive, cijepiti političare, premijer je naglasio kako je mali broj njih primio prvu dozu.

- Mislim da ih na nacionalnoj razini nije niti 100. Predsjednik Republike je izrazio želju da to napravi. Mi smo kao Vlada procijenili da je dobro da 10-ak ministara koji nisu preboljeli koronu također primi cjepivo, ponudili smo isti tretman Saboru jer smatramo da je Sabor minimalno, ako ne i daleko važniji od drugih institucija i to je sve. Nema tu velike agende Vlade da se nekome uskrati u odnosu na one koji su dobili, to su po meni važne političke poruke - istaknuo je naglasivši kako nije cjepivo za privilegirane.

- To je bila ponuda ključnim institucijama, nisu svi koji su dobili ponudu to trebali i iskoristiti - dodao je na opasku novinara da se cijepili i suci Ustavnog suda, ali iza zatvorenih vrata, a ne javno.

Na pitanje da li bi bio spreman ponuditi veću cijenu od onih zemalja izvan EU, koje sad nude veću cijenu pa dobivaju cjepivo, Plenković kaže da ne vidi nikakav logičan razlog za to.

- Nakon što imate ugovore koji su na snazi da sami nudite više u odnosu na situaciju za one koji svoju obvezu ne ispunjavanju. Pa valjda bi oni trebali neke penale plaćati nama, a ne da mi plaćamo više od ugovorenog - poručio je. 

Italija priprema tužbu protiv Pfizera i tražit će od EU da pokrene odštetnu akciju u njihovu korist jer im je Pfizer bitno smanjio količine doza. Upitan hoće li i Hrvatska ići u tom smjeru, Plenković je poručio kako misli da će to biti zajednička aktivnost na razini EU.

- Jer Europska komisija je to ugovarala, oni su to potpisivali u ime nas. Opcija je da iskoristimo sva sredstva da se ugovorne obveze ispune, to je sasvim logično - poručio je. 

Mjere

Govoreći o popuštanju mjera, premijer je naglasio kako trenutno u EU vlada veliki oprez zbog novih varijanti virusa, a koji su očito, dodao je, pogubniji. Podsjetio je kako brojne zemlje imaju i policijski sat na snazi te su ograničile sve aktivnosti. 

- Kad bi kolege došle kod nas, mislili bi da je kod nas jedan fleksibilan režim u odnosu na ono što postoji kod njih. I sami problemi s isporukom cjepiva nalažu da moramo biti dodatno oprezni kako bi mirni dočekali proljeće. Mi smo zadovoljni s dinamikom pada brojeva, ali nisu to idealne okolnosti u kojima možemo reći da držimo za rogove epidemiju i zato moramo biti oprezni. Zbog činjenice da cijela ova situacija traje već godinu dana, što je vrlo zahtjevno, ministri su dobili naloge da u dogovoru sa Stožerom pokušaju pronaći neke segmente gdje možemo napraviti određene pomake tijekom veljače, kako bismo bez većeg rizika zakoračili u proljeće - poručio je naglasivši kako svi trebamo biti strpljivi.

- Sredstva koja mi dajemo za one kojima je ograničen rad su izdašna. Država je stala iza privatnog sektora, tako i iza ugostitelja, niz je aktivnosti  koje radimo. Ja razumijem nestrpljivost i da je teško, ali vidjeli ste da su mjere od 28. studenog i velika odgovornost građana polučile efekt. Reći ćemo sve o mjerama, sada nije trenutak, a moramo nešto ostaviti i stožeru - rekao je Plenković otkrivši kako danas imamo oko 130 novozaraženih.

Na pitanje zašto se ugostiteljima odmah nije dozvolila prodaja kave za van nego bi se najvjerojatnije dozvolila tek sad nakon dva mjeseca trajanja mjera, Plenković je poručio zato što je ta tema tek sad snažnije emancipirana.

Upitan za škole, premijer je istaknuo kako će sve reći na vrijeme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa