Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovo je lijepa strana Hrvatske: Razveselili štićenike pjesmom

Volonteri Crvenog križa posjetili su i uveselili udrugu Lastavice čiji su štićenici ljudi s posebnim potrebama. Iz udruge su rekli da štićenicima ovakvi posjeti znače više nego bilo kakav dar

Udruga Lastavice
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
6 komentara

Iznimno veliko veselje na licima osmero štićenika Udruge za inkluziju Lastavice, Anke, Mate, Ivana, Steve, Zorana, Matije, Sanele i Dike, dugo će pamtiti volonteri Crvenog križa Imotski.

Oni nesebično, uglavnom samozatajno, daleko od očiju javnosti, pomažu nemoćnima, socijalno ugroženima i onima od kojih je većina javnosti u bešćutnosti materijalnih vrednota okrenula lice i leđa. Odzvanjali su tako proteklih dana pjesma i smijeh u domu “imotskih lastavica” jer, unatoč izraženim teškoćama u psihofizičkom razvoju, njihova lica su najbolje svjedočila koliko im je posjet volontera značio.

- Lastavice iz Splita je udruga koja djeluje s ciljem promidžbe kvalitete življenja, samostalnog stanovanja i osamostaljenja osoba s intelektualnim teškoćama te djece i mladeži bez roditeljske skrbi. Osnovna djelatnost je skrb i organizirano uključivanje ovih osoba u redovne uvjete života, u skladu s njihovim potrebama i mogućnostima - objašnjava nam Blaženka Lasić, voditeljica podružnice u Runovićima, dok ne skriva suze u očima. Sretna je, kaže, jer danas ona plače, a štićenici se smiju. Sretni su jer znaju da nisu zaboravljeni. Glavna je vizija njihova djelovanja stvarati društvo u kojem će te osobe biti prihvaćane kao ravnopravne u svim segmentima društvenog života, unutar kojeg će se poštovati njihova različitost.

Znaju da nisu zaboravljeni 

Njihovom uključenosti u prirodnu društvenu okolinu izbjegava se institucionalizacija, kao do sada najčešći oblik njihove skrbi. U svojem runovičkom domu, prvom takvom u Imotskoj krajini i izvan grada Splita na prostoru Splitsko-dalmatinske županije, štićenike se nastoji integrirati u društvo u kojem će se poštovati njihove posebnosti.

- Izvan institucije u uvjetima obiteljskog doma nastojimo ih osposobljavati za samostalno obavljanje prvenstveno svakodnevnih aktivnosti, kao što je briga o sebi, obavljanje kućanskih poslova, pomoć pri kuhanju, pospremanje prostorija u kući, briga o životinjama..., jednom riječju sve ono što će ih učiniti aktivnim članovima zajednice - priča Blaženka. Jako je, kaže, važno za osamostaljenje i radna terapija uz osjećaj da si ne samo sebi, nego i svojoj zajednici od koristi.

Male stvari za njih su sve 

- Naša je zadaća služiti i biti od pomoći svima potrebitima, ne samo kroz neke velike organizirane humanitarne akcije. Ponekad za nas obične male stvari za osobe koje ne mogu bez tuđe pomoći znače cijelo bogatstvo. Izmamiti osmjeh na lica ovih ljudi, osjetiti njihovu sreću, stisak ruke, plaća je do nebesa. Vjerujte da se svaki put nakon ovakvih i sličnih druženja osjećamo bogatijima. Otuđili smo se jedni od drugih, čovjek je čovjeku postao vuk, a ne prijatelj - kaže Darko Karin, predsjednik Crvenog križa Imotski.

“Bili su bili vrhovi planina, bila je košulja hajdučkoga tima”, orilo se iz grla “imotskih lastavica”, a kad je štićenik Mate najprije stidljivo, a potom sve jače zapjevao stihove pjesme: “Leti leti daleko lastavice moja mala” i kad su se svi ostali pridružili pjesmi, znalo se da lastavice iz runovičkog doma ostaju u toplom gnijezdu iz kojeg se širio miris fritula i velike ljudske humanosti.

- Hvala vam, ovo ćemo druženje dugo pamtiti - poručila je Blaženka, dok su nas svi veselih ozarenih lica ispraćali. Iz Udruge i Crvenog križa pozvali su sve ljude dobre volje da se pridruže ovakvim hvalevrijednim humanitarnim akcijama i druženjima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message