Obavijesti

News

Komentari 6

Ovo je lijepa strana Hrvatske: Razveselili štićenike pjesmom

Ovo je lijepa strana Hrvatske: Razveselili štićenike pjesmom
1

Volonteri Crvenog križa posjetili su i uveselili udrugu Lastavice čiji su štićenici ljudi s posebnim potrebama. Iz udruge su rekli da štićenicima ovakvi posjeti znače više nego bilo kakav dar

VIDEO

Iznimno veliko veselje na licima osmero štićenika Udruge za inkluziju Lastavice, Anke, Mate, Ivana, Steve, Zorana, Matije, Sanele i Dike, dugo će pamtiti volonteri Crvenog križa Imotski.

Oni nesebično, uglavnom samozatajno, daleko od očiju javnosti, pomažu nemoćnima, socijalno ugroženima i onima od kojih je većina javnosti u bešćutnosti materijalnih vrednota okrenula lice i leđa. Odzvanjali su tako proteklih dana pjesma i smijeh u domu “imotskih lastavica” jer, unatoč izraženim teškoćama u psihofizičkom razvoju, njihova lica su najbolje svjedočila koliko im je posjet volontera značio.

- Lastavice iz Splita je udruga koja djeluje s ciljem promidžbe kvalitete življenja, samostalnog stanovanja i osamostaljenja osoba s intelektualnim teškoćama te djece i mladeži bez roditeljske skrbi. Osnovna djelatnost je skrb i organizirano uključivanje ovih osoba u redovne uvjete života, u skladu s njihovim potrebama i mogućnostima - objašnjava nam Blaženka Lasić, voditeljica podružnice u Runovićima, dok ne skriva suze u očima. Sretna je, kaže, jer danas ona plače, a štićenici se smiju. Sretni su jer znaju da nisu zaboravljeni. Glavna je vizija njihova djelovanja stvarati društvo u kojem će te osobe biti prihvaćane kao ravnopravne u svim segmentima društvenog života, unutar kojeg će se poštovati njihova različitost.

Znaju da nisu zaboravljeni 

Njihovom uključenosti u prirodnu društvenu okolinu izbjegava se institucionalizacija, kao do sada najčešći oblik njihove skrbi. U svojem runovičkom domu, prvom takvom u Imotskoj krajini i izvan grada Splita na prostoru Splitsko-dalmatinske županije, štićenike se nastoji integrirati u društvo u kojem će se poštovati njihove posebnosti.

- Izvan institucije u uvjetima obiteljskog doma nastojimo ih osposobljavati za samostalno obavljanje prvenstveno svakodnevnih aktivnosti, kao što je briga o sebi, obavljanje kućanskih poslova, pomoć pri kuhanju, pospremanje prostorija u kući, briga o životinjama..., jednom riječju sve ono što će ih učiniti aktivnim članovima zajednice - priča Blaženka. Jako je, kaže, važno za osamostaljenje i radna terapija uz osjećaj da si ne samo sebi, nego i svojoj zajednici od koristi.

Male stvari za njih su sve 

- Naša je zadaća služiti i biti od pomoći svima potrebitima, ne samo kroz neke velike organizirane humanitarne akcije. Ponekad za nas obične male stvari za osobe koje ne mogu bez tuđe pomoći znače cijelo bogatstvo. Izmamiti osmjeh na lica ovih ljudi, osjetiti njihovu sreću, stisak ruke, plaća je do nebesa. Vjerujte da se svaki put nakon ovakvih i sličnih druženja osjećamo bogatijima. Otuđili smo se jedni od drugih, čovjek je čovjeku postao vuk, a ne prijatelj - kaže Darko Karin, predsjednik Crvenog križa Imotski.

“Bili su bili vrhovi planina, bila je košulja hajdučkoga tima”, orilo se iz grla “imotskih lastavica”, a kad je štićenik Mate najprije stidljivo, a potom sve jače zapjevao stihove pjesme: “Leti leti daleko lastavice moja mala” i kad su se svi ostali pridružili pjesmi, znalo se da lastavice iz runovičkog doma ostaju u toplom gnijezdu iz kojeg se širio miris fritula i velike ljudske humanosti.

- Hvala vam, ovo ćemo druženje dugo pamtiti - poručila je Blaženka, dok su nas svi veselih ozarenih lica ispraćali. Iz Udruge i Crvenog križa pozvali su sve ljude dobre volje da se pridruže ovakvim hvalevrijednim humanitarnim akcijama i druženjima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa