Obavijesti

News

Komentari 28

Ovo je nova Boeingova 'ptica': Predstavili najduži zrakoplov

Ovo je nova Boeingova 'ptica': Predstavili najduži zrakoplov
6

Novi zrakoplov svojom veličinom ipak nije potukao ljutog konkurenta Airbusa, ali jest dužinom. Od konkurenta je duži za 3,4 metra. Može prevesti “samo” 467 putnika

VIDEO

Proizvođač aviona Boeing u nedjelju je u Washingtonu predstavio najnoviju verziju putničkog zrakoplova Boeing 747-8 Intercontinetnal. Novi zrakoplov svojom veličinom ipak nije potukao ljutog konkurenta Airbusa, ali jest dužinom. Od konkurenta je duži za 3,4 metra. Može prevesti “samo” 467 putnika, a Airbus 380 prevozi do 525 putnika. No ipak je riječ o impozantnoj veličini jednog od najvećih zrakoplova na svijetu. Stručnjaci, pak, smatraju da Boeing dobiva utrku s Airbusom zbog sve veće energetske učinkovitosti svojih aviona. Njegova najnovija verzija za deset posto lakša je od Airbusa u odnosu na broj putnika te troši 11 posto manje goriva. Procjenjuju da će i troškovi prijevoza biti 21 posto niži od Airbusa.

Iako su oba aviona zamišljena kao letjelice budućnosti, razlika je što proizvođač Airbusa želi sniziti troškove nakrcavajući sve više sjedala u limene letjelice. Boeing se sve više okreće manjim modelima, koji su sve učinkovitiji pa time i jeftiniji. Inače, Boeing 747-8 je četvrta generacija ovog modela, najavljena još prije šest godina.

Od prethodnika se razlikuje novom tehnologijom, smanjenom potrošnjom goriva, ali i štedljivijim sustavima općenito u zrakoplovu, koji je zbog toga čak 30 posto tiši od prethodnika. Putnici će se moći voziti u tri razreda uz nešto komfornije kabine. Do sada je naručeno nešto više od 100 aviona.

S obzirom na to da su ga naručili samo njemačka Lufthansa i Korean Airlines, mnogi smatraju da nije bilo ni potrebe za ovim zrakoplovom. U prilog tome navode da se Boeing Dreamer ionako dobro prodaje te je naručeno više od 800 ovih aviona.

Povećali broj putnika

Boeingovi avioni su 2007. prevezli pola svjetskog tereta koji se prevozio zrakom. Zbog toga kompanija do 2014. najavljuje nove modele. Nova verzija 747 može prevesti do 467 putnika.

Štedljiviji i tiši motori

Najnovija verzija Boeinga 747 ima dva motora na svakom krilu, a uz novu elektroniku i novi dizajn krila avion će trošiti 16 posto manje goriva od prethodnika od kojeg je i tiši za 30 posto.

Tehničke karakteristike:

Raspon krila - 68,5 m

Najveća brzina - 988 km/h

Broj sjedala - 467

Dužina - 76,4 m

Masa - do 442.000 kg

Cijena - do 308 mil. dolara

Visina aviona - 19,6 m

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...