News

Komentari 10

'Ovo je povijesni trenutak i za Holding i za domaće tržište'

'Ovo je povijesni trenutak i za Holding i za domaće tržište'

Zagrebački holding izdao je prvu tranšu obveznica u iznosu od 1,8 milijardi kn i to je najniža kamatna stopa po kojoj se trgovačko društvo ili grad zadužilo na domaćem tržištu kapitala

Zagrebački holding izdao je prošloga tjedna prvu tranšu obveznica u nominalnom iznosu od 1,8 milijardi kuna, s dospijećem 2023. godine, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 3,875 posto, što je najniža kamatna stopa po kojoj se neko trgovačko društvo ili grad zadužilo na domaćem tržištu kapitala, istaknuto je u utorak na konferenciji za novinare.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban kazala je da je ovo zaduženje "jedno od povijesnih, s obzirom na kamatnu stopu koja je postignuta, i zapravo je rezultat dugoročne strategije razduživanja, koja je uključivala refinanciranje po nižoj kamatnoj stopi te smanjenje izloženosti valutnom riziku".

Interes za novom 7-godišnjom kunskom obveznicom, osiguranom jamstvom Grada Zagreba, višestruko je nadmašio ponudu, rezultiravši ukupnom potražnjom višom od 3 milijarde kuna iako je ponuđeno 1,8 milijardi kuna, kazala je Stojić Deban.

Sredstva prikupljena novim izdanjem, kako je rekla, biti će iskorištena za prijevremen otkup i otkup po dospijeću postojeće euroobveznice izdane 2007. u iznosu od 300 milijuna eura. Nova obveznica imat će kamatnu stopu od 3,875 posto, što je znatno niže od kamatne stope koju imaju postojeće euroobveznice, a koja iznosi 5,5 posto.

Stojić Deban je istaknula da se uspjeh obveznice očituje i u premiji koju je Holding ostvario na referentni prinos državne obveznice, koja je znatno niža u odnosu na premije drugih europskih gradova. "Ključan doprinos uspješnosti izdanja proizlazi i iz financijske snage i gospodarskog razvoja Grada Zagreba, koji je saolidarnim jamstvom podržao novo izdanje", navela je.

U izdanju obveznica je sudjelovalo 59 investitora

Sudjelovalo je 59 investitora, od čega 29 obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, 11 banaka, 6 investicijskih fondova, a ostalo su bile osiguravajuće kuće, pravne i fizičke osobe te jedna međunarodna financijska institucija.

"Zadovoljstvo takvom strukturom investitora je tim veće jer je jedan od ciljeva izdanja bio i doprinos razvoju domaćeg tržišta kapitala", kazala je Stojić Deban.

Usporedo s procesom novog izdanja, kako je navela, tekao je i prijevremeni otkup postojećih obveznica, koji je završio s otprilike 50 posto otkupljenih obveznica, u iznosu od 146,3 milijuna eura.

Stojić Deban je kazala da su financijski efekti te transakcije uštede od oko 195 milijuna kuna s obzirom da su snižene kamatne stope i prinosi. Također, budući je nova obveznica u kunama, znatno se smanjuje valutni rizik.

Nakon dospijeća postojeće euroobveznice (srpanj 2017.) Zagrebački holding više neće imati obvezu održavati kreditni rejting kod dvije svjetske rejting agencije, no odlučeno je da se i tijekom razdoblja do dospijeća novih kunskih obveznica zadrži takva praksa godišnjeg ocjenjivanja od barem jedne svjetske rejting agencije.

Bandića raduje snažan odaziv

Gradonačelnik Milan Bandić je istaknuo da ga raduje "snažan odaziv investitora za obveznicu te kako je to povijesni trenutak ne samo za Holding već i za domaće tržište kapitala". Najavljeno je da će sljedeća tranša od 500 milijuna kuna biti usmjerena prema građanima, a to se izdanje očekuje za tri do četiri mjeseca.

Agenti izdanja obveznica bili su Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka, čiji su čelnici, Božo Prka i Miljenko Živaljić istaknuli da će to izdanje sniziti troškove financiranja i omogućiti novi investicijski ciklus Holdingu. Također, ovo izdanje je pokazalo rastuću snagu i ugled domaćeg tržišta kapitala.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Iva Gažić je također istaknula da ta transakcija pokazuje da naš financijski sustav može izfinancirati ovako veliko izdanje. Burzovna trgovina novim obveznicama započela je danas.

Najčitaniji članci