Obavijesti

News

Komentari 214

'Ovo je prvi Bandićev poraz i njegov zadnji mandat na vlasti'

'Ovo je prvi Bandićev poraz i njegov zadnji mandat na vlasti'
9

Ovo nije pobjeda stranke ni političke opcije, ovo je pobjeda građana i struke i kad se građani ovako bore za svoj grad, za svoj kvart, onda nema straha, rekao je Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a...

VIDEO

Nakon što je Generalni urbanistički plan u zagrebačkoj Skupštini nakon višemjesečnog natezanja pao, oporba slavi. Naime, HDZ i gradonačelnik Milan Bandić nisu postigli dogovor. Očito su pokušavali cijelo jutro, otezali sa sjednicom, tražili stanke, ali naposlijetku ništa. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:13

Bandićevci su na glasanju odbili svih 11 HDZ-ovih amandmana pa im je HDZ uzvratio rušenjem GUP-a. Zajedno s oporbom glasali su protiv ovog dokumenta, protiv kojeg je bila i čitava struka.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Jako sam zadovoljan. Hvala svim građanima Zagreba, arhitektima i urbanistima i svima onima koji su pomogli da sačuvamo naš grad. Hvala struci, fakultetima, komorama, učinili ste veliku stvar - rekao je potpredsjednik Skupštine SDP-ov Rajko Ostojić koji poručuje da nas sada, obzirom da je HDZ rušio GUP, možda čekaju i prijevremeni izbori.

Drama u gradskoj skupštini: Zagrebački GUP nije prošao!
Drama u gradskoj skupštini: Zagrebački GUP nije prošao!

- Sve je otvoreno. Možda je ovo početak izbjegavanja unutarstranačkih izbora u HDZ-u, možda je gradski HDZ odbio poslušnost Plenkoviću. Ovo nije pobjeda ni jedne stranke ni političke opcije, ovo je pobjeda građana i struke i kad se građani ovako bore za svoj grad, za svoj kvart, onda nema straha - rekao je.

Nakon završetka ove trakavice, Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) istaknuo je kako je konačno završila igra živaca.

- Očito je HDZ-u ovo bio prevelik zalogaj, obzirom na pritisak struke i 20.000 građana koji su izašli na prosvjed i nisu mogli ovaj put to progutati. Da nije bilo struke, ujedinjene oporbe, građana, GUP bi, budite uvjereni prošao - rekao je naglasivši kako treba napraviti novi GUP za 21. stoljeće.

Zagreb: Gradska oporba ispred zgrade Vlade održala konferenciju za medije

- A isto tako nam treba i novi gradonačelnik 21. stoljeća - naglasio je dodavši kako je ovo nastavak političkog kraja Milana Bandića.

- Uvjeren sam da mu je ovo zadnji mandat. Ovo se još nikad nije desilo u Skupštini da Bandiću na kraju ne pođe za rukom, uvijek bi kupio zastupnike i skupio žetončiće, ovo je prvi veliki poraz Milana Bandića i to je samo još jedan dokaz da su mu zadnji dani na vlasti - rekao je.

Zagrebačka Gradska skupština nije izglasala GUP

HDZ-ov Kazimir Ilijaš naglasio je da oni nisu mogli prihvatiti izmjene GUP-a, obzirom da im koalicijski partner nije podržao amandmane koje su podnijeli na taj plan. Naglasio je kako je šef stranke Andrej Plenković dao gradskoj organizaciji odriješene ruke da sama donese ovu odluku.

- Ono što sam cijelo vrijeme govorio, mi smo pokazali da smo demokratska stranka, koja drži do principa, odgovornosti, pokazali smo vjerodostojnost. To ne znači da i dalje nećemo nastaviti suradnju u smislu boljeg života u Gradu Zagrebu. Pokazali smo naš stav - rekao je dodavši kako HDZ pokušava naći rješenja za boljitak života u Gradu Zagrebu dok neki rade performans poput oporbe.

Na pitanje novinara tko je koga lomio i slomio, Ilijaš je poručio kako nitko nikoga nije lomio.

Čije su ovo livade? Bandić htio osigurati milijune podobnima...
Čije su ovo livade? Bandić htio osigurati milijune podobnima...

- Mi smo razgovarali, i inače razgovaramo i konzultiramo se. Pokušali smo razgovarati, nismo uspjeli, mi smo demokratsko društvo i svatko ima pravo na svoj stav i mišljenje. Mi i dalje podržavamo točke za koje smatramo da su u redu. I dalje ćemo nastaviti raditi prema koalicijskom ugovoru koji je potpisan - dodao je Ilijaš istaknuvši kako je ovo sada dobra prilika da se krene u nove izmjene i dopune GUP-a te da se uključi što veći broj građana i struke.

Na pitanje što neprihvaćanje GUP-a znači za suradnju HDZ-a i Milana Bandića i na gradskoj, ali i na nacionalnoj razini, rekao je kako će se vidjeti što će biti dalje. 

HDZ-ov Ivan Ćelić istaknuo je kako ovo nije razlog da o svim temama koje se tiču građana Zagreba i dalje ne surađuju sa strankom Milana Bandića te raskidaju koaliciju s njim.

- Naravno da je moguće nastaviti koaliciju. To je važan politički dokument, ali mi smo u više navrata izrekli svoj stav. Razgovarali smo s Bandićevim Klubom i s njim, ali on je imao svoj stav. Ovaj put se nismo poklopili i ishod je takav da se ide prema izradi novog GUP-a - rekao je dodavši kako je suradnja na gradskoj i nacionalnoj razini međusobno povezana. 

- Ne vidim nikakvog razloga da bi raskinuli tu koaliciju - ponovio je dodavši kako je bilo pritisaka i konzultacija više nego oko nekih drugih tema i točaka, kao i prijepora unutar samog zagrebačkog HDZ-a, ali kako je to sve sasvim normalno. 

Kao i Ilijaš, naglasio je kako im je Plenković dao odriješene ruke u ovoj odluci.

- Mi smo tu autonomiju danas demonstrirali. Mislim da je dobro za Grad Zagreb da se ide u izradu novog GUP-a. Ja sam otpočetka bio za to jer sam se vodio načelima struke. Prošle godine sam bio za izmjene, ali ako imate mišljenje šest krovnih udruga, gotovo 40.000 prigovora, mislim da se to ne smije ignorirati i ovo je odluka s kojom sam ja osobno zadovoljan. Da su prihvatili amandmane, ja bih uvjetno glasao za GUP, a onda bi mišljenje Ministarstva graditeljstva bila osnova na kojoj bih glasao na idućoj sjednici - rekao je.

'Nije ovo ništa spektakularno' 

Gradonačelnik Milan Bandić na sjednici, na kojoj mu je pao najvažniji dokument, nije bio. Njegova zamjenica Olivera Majić poručila je kako se ništa spektakularno nije dogodilo.

- Ove odnose unutar koalicije ne bih mistificirala. Odnosi unutar koalicije su složeni i višeslojni. Mi nismo pristali na amandmane, ali naglašavam, ništa se spektakularno nije dogodilo. Nažalost, na ovaj način je zaustavljen razvoj Grada i donošenje vrlo kvalitetnog dokumenta - istaknula je dodavši kako će nakon tri mjeseca ponovno ići s izmjenama GUP-a.

- Mi smo jako dugo radili na ovom dokumentu, provedeno je nekoliko javnih rasprava, tematskih sjednica, 30.000 primjedbi... Ono što je nama najžalije u svemu ovome, a ne radi se odnosima, nego o tome da su građani najbitniji. Mi smo mislili na građane i razvoj Grada, bez obzira što se ovaj GUP povezivao samo s jednim projektom, a on nije bio jedan projekt - rekla je naglasivši kako ni ona ni članovi stranke Milana Bandića nisu razočarani ovakvim razvojem priče.

- Svi su za razvoj Grada, a sprečavaju donošenje takvog dokumenta. Mi smo pokazali da se vrijedi boriti za interese građana i za kvalitetan dokument - istaknula je.

Bandićev zastupnik Slavko Kojić smatra kako Bandić, bez obzira na ovu situaciju, sigurno nije onaj koji će opstruirati odnose. 

- Ne znam u čijem bi to interesu bilo - rekao je.

On ipak jest razočaran što GUP nije prošao. 

- Jesam jer je velik trud uložen. To je dokument opće prirode, nikad neće biti po volji svima, ali ja odbacujem da se pogoduje investitorima - rekao je

Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj, istaknula je kako kao pročelnica još nije imala ovakav slučaj pa mora pročiti i analizirati sve prijašnje slučajeve i vidjeti koji će biti sljedeći koraci u ovom slučaju. 

- Žao mi je da nije usvojen ovaj prijedlog izmjena jer bi neke procedure bile ipak olakšane. No, ništa za to. I dalje imamo na snazi GUP i po njemu će se postupati dok se ne usvoje izmjene - rekla je Jerković dodavši kako će se ubrzo krenuti i s izradom potpuno novog GUP-a, a ne s njegovim izmjenama.  

- Sad smo išli s izmjenama jer je Zakon izmijenjen tek u drugoj polovici 2019. Mislim da ćemo uskoro moći izaći s odlukom o izradi novog GUP-a, a tu bi htjeli uvesti jednu novinu - pripremili smo tender za natječaj za utvrđivanje strategije prostornog razvoja. To se vani kolokvijalno naziva masterplan. Planiramo kroz koji mjesec objaviti natječaj, a nadamo se velikom međunarodnom odazivu jer takav natječaj je Zagreb imao prije 100 gdoina. Novi plan neće se moći napraviti preko noći, trebaju se napraviti sve podloge, analize. Ako se bude radilo užurbano, koordinirano, možemo govoriti o periodu od dvije godine - rekla je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.