'Ovo su jako važni izbori i oni odlučuju kamo će Europa ići' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 13

'Ovo su jako važni izbori i oni odlučuju kamo će Europa ići'

'Ovo su jako važni izbori i oni odlučuju kamo će Europa ići'
1

Brexit je nazvao pravim primjerom situacije u kojoj kampanja dezinformacija i manipulacije mogu dovesti jednu naciju u stanje kaosa i neizvjesnosti

VIDEO

Predstojeći izbori za Europski parlament bitno će odrediti kako će Europa izgledati u godinama koje dolaze jer se ove godine bira između snaga koje promoviraju stabilnost i sigurnost na europskom kontinentu i onih koji neodgovornim politikama potiču dezintegracijske procese, ocijenio je u utorak u Beču predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na kraju dvodnevne konferencije koja je okupila čelnike parlamenata država članica EU s ciljem da ponude odgovore na izazove proširenja i predstojećih svibanjskih izbora za Europski parlament.

"Ovo su jako važni izbori i oni odlučuju o smjeru u kojemu će Europa ići", kazao je Jandroković hrvatskim novinarima pojašnjavajući kako se i na temelju dvodnevne rasprave može zaključiti da svi dijele stajalište po kojemu je na redu izbor između snaga koje se zalažu za stabilnost i sigurnost i koje kroz argumentiranu raspravu pokušavaju doći do birača te onih koji kroz lažne kampanje, manipulacije i podvale biračima žele doći u poziciju vlasti.

Izbor je to zapravo između napretka i novog razdoblja nestabilnosti, poručio je Jandroković. Proeuropske snage, kako je ustvrdio, svjesne su izazova i problema i žele ih rješavati dok se s druge strane pojavljuju snage koje kao rješenje nude dezintegraciju Europe.

"Svima treba biti jasno da dezintegracija Europe znači nesigurnost, nestabilnost i nove sukobe", kazao je Jandroković podsjećajući kako je riječ o sudbini velikog povijesnog projekta temeljnog na vrijednostima slobode, vladavine prava i demokracije koje valja obraniti zbog svake države-članice.

Brexit je nazvao pravim primjerom situacije u kojoj kampanja dezinformacija i manipulacije mogu dovesti jednu naciju u stanje kaosa i neizvjesnosti.

Kazao je kako je iz razgovora s čelnicima parlamenata drugih država članica EU koji su sudjelovali na bečkoj konferenciji shvatio da i oni Brexit doživljavaju na sličan način kako ga vidi Hrvatska.

"Radi se o populističkom pokušaju da se lažnim informacijama i manipulacijama pokuša doći u poziciju vlasti a nakon toga oni koji su davali glas za takav projekt (izlaska iz EU) i sami budu iznenađeni i pri tom mnogi od njih vide da su pogriješili", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Komentirajući različite procjene o tome u kojemu bi se pravcu EU mogla kretati odnosno hoće li to u narednim godinama dovesti do novih projekata poput zajedničke obrambene politike i europske vojske što, primjerice, zagovaraju Njemačka i Francuska, Jandroković je kazao kako su pozicije unutar EU različite ovisno o državama pa je za sada nejasno kakvi bi zajednički novi ciljevi mogli biti utvrđeni no izvjesno je da se ranije uspostavljene zajedničke vrijednosti moraju obraniti.

"Ni sloboda, niti stabilnost niti sigurnost nisu nam pali s neba. Oni su rezultat dugog rada političkih struktura. To je stoljetni projekt i bitno je čvrsto obraniti vrijednosti na kojima EU počiva. Ako obranimo vrijednosti bit će nam puno lakše raspravljati o budućnosti i oblicima integracije i suradnje", kazao je Jandroković podsjećajući kako različite poglede nije moguće riješiti nametanjem rješenja nego dogovorom.

Predsjednik Hrvatskog sabora drži da ni Njemačka i Francuska nemaju potpuno jedinstveno stajalište o brojnim pitanjima, primjerice o proširenju, a zemlje-članice na različite načine gledaju na budućnost Unije. 

"Velike zemlje pri tom moraju uvažavati one manje jer bez suglasnosti projekt EU ne može ići dalje", zaključio je Jandroković.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu
OPREZ!

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj promjenljivo i nestabilno, osobito u drugom dijelu dana. Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih...

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka
DIJETE POGINULO U EKSPLOZIJI

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka

Tragedija se dogodila na vojnom poligonu poznatom kao 'Crvena zemlja' koji je označen velikim tablama upozorenja
Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'
RAVNATELJICA POTVRDILA

Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'

Petero djece, svi u dobi od 13 do 15 godina, jučer je završilo u bjelovarskoj bolnici s teškim ozljedama. Jednom djetetu se liječnici bore za život...