Obavijesti

News

Komentari 220

Ovo su humanitarci? 'U Banjoj Luci sve izgleda kao da je '91.'

Ovo su humanitarci? 'U Banjoj Luci sve izgleda kao da je '91.'
1

Dragan Mektić je kazao kako je navodna humanitarna organizacija pod nazivom "Srbska čast" čiji su se pripadnici pojavili u Banjoj Luci 9. siječnja, zapravo paravojna formacija sastavljena od kriminalaca

VIDEO

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je u utorak kako vlasti u Republici Srpskoj pod kontrolom Milorada Dodika formiraju paravojne postrojbe čiji je zadaća zastrašiti političke protivnike, a sve je usporedio sa stanjem kakvo je bilo 1991. kada su upravo pripadnici takvih postrojbi prouzročili incidente koji su doveli do eskalacije oružanih sukoba.

Mektić je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu kazao kako je navodna humanitarna organizacija pod nazivom "Srbska čast" čiji su se pripadnici pojavili u Banjoj Luci 9. siječnja na obilježavanju dana RS, zapravo paravojna formacija sastavljena od kriminalaca koji su pravomoćno osuđivani za teška kaznena djela poput nasilničkog ponašanja i krijumčarenje droge.

 

БУЂЕЊЕ 🇷🇸

A post shared by Бојан Стојковић (@bojan_stojkovic_srbska_cast) on

- Vrlo je opasno što se pojavljuju na način na koji to čine. Smiješna je tvrdnja o humanitarnoj organizaciji, kazao je Mektić pokazavši novinarima niz fotografija na kojima se pripadnici "Srbske časti" vide u odorama elitnih vojnih postrojbi i s naoružanjem.

Ta organizacija koje je registrirana u Srbiji pokušava uspostaviti svoj ogranak i u BiH odnosno u RS, a njezini pripadnici fotografirali su se i s Dodikom.

Vlasti u RS uporno tvrde kako nemaju dokaza da je "Srbska čast" uključena u bilo kakve kriminalne aktivnosti, no Mektić ističe kako se time obmanjuje javnost jer postoje jasni dokazi o njihovom protuzakonitom djelovanju.

- Oni su kriminalna organizacija i za to postoje dokumenti, kazao je Mektić dodajući kako ga sve to podsjeća na početak 90-ih godina kada su se počele pojavljivati razne paravojne postrojbe na čijem su čelu bili kriminalci koji su isprovocirali sukobe.

On tvrdi kako ovakve organizacije danas predstavljaju "eskadrone smrti" čija je zadaća "utjerivati strah u kosti" Dodikovim političkim protivnicima u izbornoj godini.

Ministar sigurnosti BiH kazao je kako se to neće dopustiti. Pojasnio je kako će sigurnosne agencije u narednim danima Tužiteljstvu BiH dostaviti sve prikupljene informacije o djelovanju takvih paravojnih skupina a očekuje da pravosuđe žurno reagira i odluči o mjerama koje bi policija trebala poduzeti.

- Ovo je paravojno organiziranje i moramo se braniti, kazao je Mektić pojačavajući kako su policijske agencije u BiH definitivno u stanju obračunati se s takvim prijetnjama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 220
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a