Obavijesti

News

Komentari 371

Ovo su novi dvori Vilima Ribića od 250 kvadrata i 2,8 mil. kn: 'Nemate me što o tome pitati'

Ovo su novi dvori Vilima Ribića od 250 kvadrata i 2,8 mil. kn: 'Nemate me što o tome pitati'
3

Vilim Ribić izgradio je sebi vilu od 250 kvadrata bez kredita. A u zemljišnim knjigama je oranica?! Ribić na sve to kaže: Nemate me što pitati

VIDEO

Živim skromno u tome mračnom stanu od 40-ak kvadrata blizu Vinogradske. Plaćam sindikatu najamninu 700 kuna.

Napisao je to o sebi prije 12 godina sindikalist Vilim Ribić. I do prije dvije godine je živio u toj sindikalnoj nekretnini. Danas, u 64. godini, još aktivni Ribić više nije u malom i mračnom stanu. Dapače. Izgradio si je u Zagrebu urbanu vilu kojoj prozori gledaju na jug i jamče puno svjetla. A kroz njih on vidi gotovo cijeli grad kao na dlanu.

Bilo je potpuno nepoznato da se Ribić kao čelnik Matice hrvatskih sindikata preselio u vilu na obroncima Medvednice, točnije u Gornjem Vrapču. Do nje vodi uska, asfaltirana cesta, dvorište mu jamči potpunu privatnost, a okružen je tek s kojom obiteljskom kućom...

I nije čudo da javnost ne zna za promjenu njegova stambenog statusa, jer Ribić o tome nije želio pričati ni kad smo ga nazvali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ta urbana vila je završena prije jedno tri-četiri godine i on se nedugo zatim uselio. Bilo nam je čudno tko gradi jer se otpočetka vidjelo da odskače po standardu, bili smo uvjereni da je neki bogati poduzetnik ili političar. A onda se uselio Ribić - kaže jedan od susjeda.

U ustanovi koju vodi, Ribić je promijenio adresu stanovanja i prijavio se na vilu u srpnju 2018. Na vanjskom portafonu nema njegova prezimena, a zemljišne knjige otkrivaju da se zemljište od 1285 četvornih metara još vodi kao oranica u vlasništvu Vilima Ribića. Zemljište je kupio na kraju 2014. godine, a onda potpisao i dodatni aneks. Mali, mračni stan od 40,5 četvornih metara u Kosirnikovoj ulici je Nezavisni sindikat znanosti i obrazovanja prodao sredinom prošle godine trećoj osobi. Njihov nekadašnji šef, a danas tajnik, više tamo ne živi.

VIDEO Raspudić Ribiću: Pa vi ste nakon pada Muamera Gadafija najduže na čelu neke institucije
VIDEO Raspudić Ribiću: Pa vi ste nakon pada Muamera Gadafija najduže na čelu neke institucije

Ribić ne želi ništa odgovoriti

Iako njegova nova kuća na Gornjem Vrapču nije upisana u zemljišne knjige niti katastar, Ribić je tražio i dobio dozvole za gradnju. Pitanje je da li je sve napravio u skladu sa zakonom, jer je uobičajeno upisati novi objekt u zemljišne knjige, a u katastar je i zakonska obveza. Kako nam je objasnio jedan stručnjak koji se godinama bavi projektiranjem, kad netko ne upiše novoizgrađenu nekretninu, obično postoji neka vrsta problema s građevinom, od toga da je sagrađena drugačija nego što je odobreno, nije u skladu s prostornim planovima, nema riješene imovinske pravne odnose... Ali ostavlja i mogućnost da vlasnik samo nije htio upisati nekretninu. Iako naglašava da je to potpuno neuobičajeno. Na kraju, sve okolne kuće su uredno upisane s površinom u katastar, ali je Ribićeva vila i dalje oranica.

Htjeli smo pitati i dugovječnog sindikalnog vođu sve te nejasnoće. Kako se odlučio preseliti, otkud mu novac za tako veliku investiciju, zašto nije upisao objekt u katastar i zemljišne knjige. Javio nam se ljubazno i raspoložen za razgovor. Ali kad smo spomenuli o čemu ćemo pričati, raspoloženje se promijenilo.

Tražio je promjenu projekta

- Gospodine, nemojte me takve stvari pitati. Razgovor je završen - poručio je kad smo mu rekli da zovemo u vezi nekretnine na Gornjem Vrapču.

- Zašto? - pitali smo ga.

- Zato što ste vi zlonamjerni - odmah nam je rekao.

Rekli smo mu da nismo, nego ga zovemo pitati o nekretnini, ali nije se dao.

- To vi nemate ništa s time. Doviđenja - još je jednom kratko poručio prije prekida veze.

Vilim Ribić kaže da bi ukidanje obveznog članstva u HGK bilo štetno za hrvatsku ekonomiju
Vilim Ribić kaže da bi ukidanje obveznog članstva u HGK bilo štetno za hrvatsku ekonomiju

Investicija je svakako privatna, ali je Ribić u javnom životu kao istaknuti sindikalist već dulje od 30 godina. I za sebe je uvijek dosad isticao da živi skromno. U jednom intervjuu prije osam godina je, primjerice, rekao da živi “gotovo monaški ili fratarski” jer nema nikakve imovine. O svojoj plaći je uvijek nerado pričao, ali je prije skoro devet godina rekao da je ona oko 13.000 kuna neto. U međuvremenu je sigurno porasla.

Kako sam Ribić nije htio pojasniti koliko je investirao, zamolili smo stručnjake koji se bave projektiranjem i građevinarstvom da procijene koliko je trebao skupiti novca. U Gradu Zagrebu nam je službeno potvrđeno da je prvo investitor bila jedna privatna tvrtka. A nakon kupnje je Ribić zatražio izmjene uvjeta gradnje. Prvotno je bilo zamišljeno da zgrada ima podrum, prizemlje i kat.

Skupa gradnja 250 kvadrata

- Tijekom gradnje, u srpnju 2015. godine, po zahtjevu novog investitora, izmijenjeno je rješenje o uvjetima gradnje. Odobrena je gradnja stambene građevine bruto površine 250 četvornih metara te dodatnog pomoćnog objekta, garaže, površine 22 četvorna metra - stoji u odgovoru gradskog Ureda za graditeljstvo koji izdaje dozvole.

Napominju da nakon toga nije bilo nikakvih dodatnih zahtjeva u vezi dozvole.

Vila je ukopana u brdo sa sjeverne strane i na donjoj etaži. Tako da nam je objašnjeno da je moguće da se to vodi kao podrum, iako s prednje strane izgleda kao prostrani dnevni boravak sa staklenim zidovima. Ako je 50 posto površine ukopano, onda je to podrum, objašnjavaju građevinari.

- Cijena gradnje takvog objekta na takvom terenu je između 1200 i 1500 eura po četvornome metru bruto površine do potpunog završetka, ali bez namještaja. Dodatno je tu cijena zemljišta. Na to treba platiti oko 20.000 eura komunalnog doprinosa pri dozvoli, projektiranje stoji oko 15.000 eura, a priključci oko sedam tisuća eura - objasnio nam je projektant kojemu smo poslali fotografije i površinu objekta.

Sučelili se Ribić i Oreščanin, u raspravi je frcalo na sve strane
Sučelili se Ribić i Oreščanin, u raspravi je frcalo na sve strane

Mi smo onda uzeli srednju vrijednost, da je utrošeno oko 1350 eura za četvorni metar izgradnje vile. Po tome je samo za vilu trebalo izdvojiti oko 2,5 milijuna kuna. I još oko 300.000 kuna za komunalni doprinos, priključke i projektiranje. Vrijednost investicije bez zemljišta po tome se penje na 2,8 milijuna kuna. Podsjetimo, na zemljištu nema nikakve hipoteke za kredit koji bi pokrio trošak gradnje. Ribić je mogao objasniti je li prošao jeftinije i kako je uspio uštedjeti za svoj novi dom, ali je odbio razgovor.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 371
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1