Obavijesti

News

Komentari 10

Ovo su pušteni taoci koji su se vratili u Izrael. Malena Raz (4): 'Povratak kući bio je moj san...'

Ovo su pušteni taoci koji su se vratili u Izrael. Malena Raz (4): 'Povratak kući bio je moj san...'
13

Otac Tom mislio je da njegova kći Emily (8) više nije živa. Vratila mu se. Iz zatočeništva su pustili i sestre Raz (4), Aviv (2) i druge...

VIDEO

Među 240 Izraelaca koje je Hamas oteo 7. listopada iz njihovih domova, nalazi se oko 40 djece, uključujući bebe i malu djecu. Izrael je u sporazumu s Hamasom kao prioritet zahtijevao hitno oslobađanje djece i njihovih majki, no to nije ispoštovano.

24sata su od IDF-a dobili podatke o taocima koji su oslobođeni.

Većina izraelskih talaca oslobođenih u subotu bili su iz kibuca Be’eri. Riječ je o jednoj od najteže pogođenih zajednica koju su tisuće terorista iz Gaze napale. Dogodilo se to u sklopu napada Hamasa na južni Izrael, kad je ubijeno 1200 ljudi, većinom civila, i to u njihovim domovima i na glazbenom festivalu koji se tog vikenda odvijao na otvorenom. Tom prilikom Hamas je oteo oko 240 ljudi. Stotinjak Izraelaca ubijeno je u kibucu Be’eri, a oko 50 ih je oteto. Sestre Raz Asher (4) i Aviv (2) puštene su s majkom Doron, a dočekao ih je njihov otac.

- Sanjala sam da idem kući - rekla je u bolnici Raz (4) svom ocu.

- Sad će ti se san i ostvariti - idemo kući - odgovorio joj je otac.

Pustili djevojčicu, a majku ostavili u zatočeništvu

Hilu Rotem (13) nakon oslobađanja dočekao je ujak, a njena majka i Raya Rotem (54) i dalje se nalaze u Hamasovu zatočeništvu. Ona nije puštena s kćeri u subotu i ostaje talac u Gazi unatoč tome što je Izrael zahtijevao da se oslobode djeca sa svojim majkama. Majka i kći skrivale su se u sigurnoj sobi svoje kuće u kibucu Be’eri tog jutra kad su stotine terorista 7. listopada napale Izrael.

Hila je isprva uspjela pobjeći iz kuće i sakriti se u grmlju, gdje je kasnije pronađena i oteta. Emily Toni Kornberg Hand (8) nije izlazila iz očeva zagrljaja nakon što ju je Hamas pustio na slobodu. Prvotno se mislilo da je Emily među ubijenima u napadu na kibuc Be’eri 7. listopada. Njezina je obitelj obaviještena ranije ovoga mjeseca kako se vjeruje da je živa i da je među taocima u Gazi. Emily je u noći na 7. listopada prespavala kod prijateljice u kibucu, a u Izraelu ju je dočekao otac Tom Hand, dok joj je majka preminula od karcinoma kad je Emily imala dvije godine.

Maya Regev Jarbi (21 godina) oteta je s bratom Itaijem (18) dok su pokušavali pobjeći s glazbenog festivala Nova 7. listopada, na kojemu su teroristi ubili oko 360 ljudi. Brat joj je i dalje Hamasov talac u Gazi.

- Maya je ozlijeđena i helikopterom je prevezena ravno u bolnicu - rekli su nam u IDF-u.

Oslobođeni su i Alma (13) te Noam (16) Or. Hamasovi teroristi oteli su ih iz njihove kuće u kibucu Be’eri 7. listopada s njihovim ocem Drorom (48) i bratićem Liamom Orom (18), koji su i dalje u Hamasovu zarobljeništvu. Njihova majka Yonat Or ubijena je u napadu.

Majka i kći puštene, otac ne

Među oslobođenima su i Shiri Weiss (53) te njena kći Noga Weiss (18), koje su također otete iz njihove kuće u kibucu Be’eri. Pretpostavlja se da je otac Ilan Weiss zatočen u Gazi. Članovi njihove šire obitelji, Ilanovi brat i šogorica, Amir i Mati, ubijeni su tijekom Hamasova napada u listopadu.

Spašeni su i Noam Avigdori (12) te majka Sharon Avigdori (52). S desetak članova svoje obitelji oteti su iz kibuca Be’eri, dok je istovremeno ubijeno više članova obitelji.

Oslobođena je i Shoshan Haran (67), koja se nalazila u svom domu kad je iz njega oteta u kibucu Be’eri 7. listopada. Ona je dio proširene obitelji Avigdori-Shoham-Kipnis, koje su otete i šogorica je Sharon Avigdori. Njezin suprug Avshalom Haran, za kojega se isprva pretpostavljalo da je otet, identificiran je među ubijenima sredinom listopada. Njezina sestra Lilach Kipnis i šogor Eviatar Kipnis također su ubijeni.

Kći Shoshan Haran - Adi Shoham (38), njezina djeca Yahel Shoham (3) i Naveh Shoham (8) također su pušteni u subotu, dok njihov otac Tal ostaje talac.

Prvog i drugog dana primirja u Gazi Hamas je oslobodio ukupno 26 izraelskih talaca, po 13 u petak i u subotu, dok se tijekom nedjelje nastavlja puštati još desetak od ukupno 240 talaca.

Pušteni i Tajlanđani

Hamas je dosad oslobodio i 16 tajlandskih talaca, što je nevezano uz dogovor Izraela i Hamasa. Riječ je o puštanju koje je s Hamasom dogovorio Egipat, uz sudjelovanje Katara i Irana.

Tijekom vikenda se u Gazi i Izraelu odvijala prava drama s oslobađanjem talaca. Nakon višesatnog odgađanja oslobađanja talaca, što je prijetilo poništenju sporazuma o privremenom primirju između Izraela i Hamasa, 13 izraelskih talaca koje je Hamas držao u Gazi posljednjih 50 dana konačno se vratilo u Izrael u subotu kasno navečer. U zatočeništvu su bili od 7. listopada, kad su ih Hamasovi teroristi oteli.

Među oslobođenim Izraelcima u subotu su bili osmero djece, četiri majke i jedna mlada žena. Među onima koji su oslobođeni, mnogi su izgubili članove obitelji 7. listopada, a mnogi imaju članove obitelji koji su još taoci. U subotu je pušteno više djece nego u petak, kad ih je oslobođeno samo četvero.

Oslobođene taoce u subotu su vozila hitne pomoći Crvenog križa odvezla iz Gaze u Egipat, gdje su bili podvrgnuti prvim medicinskim pregledima. Zatim su odvedeni na prijelaz Kerem Shalom s Izraelom, a odatle prebačeni u izraelske bolnice na liječenje i praćenje.

Trinaest oslobođenih izraelskih talaca bili su dio druge skupine talaca koje je Hamas oslobodio nakon intenzivnih pregovora uz posredovanje Katara, Egipta i Sjedinjenih Američkih Država, u sklopu četverodnevnog sporazuma o primirju kojim bi se zaustavile borbe u Gazi u zamjenu za oslobađanje oko 50 izraelskih talaca ukupno, u grupama od desetak dnevno, do ponedjeljka. Istovremeno je Izrael pustio desetke palestinskih zatvorenika koje su držali u svojim zatvorima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi