Obavijesti

News

Komentari 16

Pad HDZ-ove tvornice uhljeba - svi u Aluminiju dobili otkaze

Pad HDZ-ove tvornice uhljeba - svi u Aluminiju dobili otkaze

Aluminij je 20 godina bio od strateške važnosti i svojevrsni sinonim za ekonomsku moć Hrvata u BiH u kojem Hrvatska ima 12 posto vlasništva

VIDEO

Svi radnici mostarskog Aluminija dobili su otkaze, a do sredine siječnja svima će biti isplaćene otpremnine. U tvrtki će ostati 15-ak radnika zaduženih za osiguranje imovine, a tijekom siječnja održat će se i skupština dioničara, koji će odlučiti o novoj ponudi Abraham grupe, izraelsko-kineskog konzorcija koji je već slao ponudu za najam tvornice.

Iznos otpremnina će se još utvrditi, kao i u rujnu kada su otpremnine isplaćivane za petstotinjak radnika kojima su tada uručeni otkazi. Tada su radnicima isplaćivane otpremnine u prosjeku 8.500 KM, odnosno oko 32 tisuće kuna.

Za nove otpremnine se najavljuje da će biti nešto veće, jer radnici koji sad dobivaju otkaze su imali nešto bolje plaćene poslove, piše Klix.ba.

Aluminiju najvjerojatnije slijedi stečaj, a o njegovoj sudbini se puno govorilo i za vrijeme predsjedničke kampanje, tijekom koje su o njegovoj sudbini govorili Kolinda Grabar Kitarović i Miroslav Škoro.

Dobit će otkaz: 500 radnika u Aluminiju je tehnološki višak
Dobit će otkaz: 500 radnika u Aluminiju je  tehnološki višak

- Eskalacija problema u slučaju Aluminija rezultat je dugogodišnjeg zanemarivanja evidentnih problema u poslovanju ove strateški važne tvrtke - bile su riječi Kolinde Grabar Kitarović, dok je Škoro čak išao tako daleko i rekao da je gašenje mostarskog Aluminija još jedan udarac opstojnosti Hrvata u BiH i jasan pokazatelj nebrige hrvatskih političkih elita s obje strane granice o interesima hrvatskog naroda.

Inače, Republika Hrvatska je vlasnik 12 posto dionica Aluminija, koja je više od 20 godina od strateške važnosti i svojevrsni sinonim za ekonomsku moć Hrvata u BiH, koji su, u ratnoj i poslijeratnoj razdiobi nesretne i parcelizirane države, zadržali kontrolu nad Aluminijem. Kao takav, Aluminij se godinama smatrao kao mjesto za uhljebljivanje HDZ-ovaca i ostalih 'zaslužnih' Hrvata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca