News

Komentari 70

Pada BDP, propada cijepljenje, raspada se HDZ, raste korona. I Plenkoviću opet otpadaju kotači

Pada BDP, propada cijepljenje, raspada se HDZ, raste korona. I Plenkoviću opet otpadaju kotači

Bilježimo rekordni pad BDP-a i najmanje cijepljenih u EU, a svakoga dana iz HDZ-a se ispiše po jedan kandidat na lokalnoj razini. Pa ako je Plenković lider koji se poznaje u krizi, onda je ovo prava kriza za njega.

Hrvatska je ovih dana službeno zabilježila rekordni pad BDP-a i našla se među tri najgore ekonomije Europske unije. 

Također, Hrvatska se svrstala među tri EU države s najmanjim brojem cijepljenja protiv Covida 19. 

Kasne obnova potresom pogođenih područja u kojima buja nezadovoljstvo i frustracija građana.

Ponovno se, unatoč optimističnim tumačenjima Vladi bliskih članova Znanstvenog savjeta, bilježi zabrinjavajući porast novozaraženih od koronavirusa.

Ovoga tjedna objavljena je i vijest da je Anđelko Oršulić, bivši kandidat na lokalnim listama HDZ-a, uhićen zbog šverca 73 kilograma kokaina kod Opuzena, nakon čega je HDZ brzinski obrisao njegovu zajedničku fotografiju s Andrejom Plenkovićem.

Iako, kad bolje razmislimo, fotografiranje s kriminalcem možda čak i nije neki problem u stranci koja je napunila sudove svojim članovima i dužnosnicima.

Ispisnice i svađe

A svakoga dana u javnost izlazi nova vijest da je neki lokalni kandidat HDZ-a izašao iz stranke ili odustao od kandidature: nakon odustajanja Damira Vanđelića u Zagrebu, iz stranke su ispisnicu tražili i šef pulskog HDZ-a, HDZ-ov gradonačelnik Trilja i bivši šef županjskog HDZ-a. Nakon čega je izbila javna svađa lidera slavonskog HDZ-a.

I tko kaže da Andrej Plenković drži stvari pod kontrolom?

Raspada se ekonomija, raspada se plan cijepljenja (ako ga je ikada bilo), raspada se koncept obnove, raspada se HDZ-ova kadrovska struktura prije izlaska na lokalne izbore.

Nekada se znalo reći da su u onoj slavnoj "petoj brzini" premijeru Ivi Sanaderu otpadali kotači, a sada ni Andrej Plenković nije daleko od toga. Samo što njemu sada otpadaju hadezeovski kandidati.

Opet će morati pronaći "nove najbolje kandidate", kao u Zagrebu.

Na repu cijepljenja

Uglavnom, jedan od glavnih predizbornih aduta predsjednika HDZ-a trebalo je biti spašavanje gospodarstva u pandemiji, a sada ispada kako je Hrvatska treća gospodarski najpogođenija zemlja u EU. Adut je trebala biti i pobjeda nad koronavirusom, a sada kreće treći val pandemije uz zabrinjavajući rast brojki. I adut je trebalo biti cijepljenje, pa je Hrvatska na samom repu događaja.

Izgleda da će Plenković ponovno birače suočiti s pitanjem vjeruju li njemu ili vlastitim očima.

A unutar stranke svakodnevni egzodus barem jednog lokalnog hadezeovca poklapa se s kadrovskom pustoši i Plenkovićevim problemima u odabiru najboljih kandidata za izbore.

Kriza na krizu

U najvećim gradovima HDZ ponovno gura nepoznate ili neatraktivne kandidate, izgubio je već župana Ivu Žinića i gradonačelnika Požege koji je zapeo u aferi - kao što je izgubio i Milana Bandića u Zagrebu - a sada u Slavoniji osječko-baranjski župan Ivan Anušić javno proziva ministra obrane i predsjednika županijske organizacije Marija Banožića.

Plenković je pod pritiskom na čelu Vlade, pod pritiskom je na čelu HDZ-a. U krizi je država, u krizi je stranka. 

I dok će mnogi reći da Plenkoviću naprosto nije lako, s obzirom da je suočen s dosad nezabilježenim krizama zbog pandemije, potresa, kolapsa ekonomije, još je teže građanima koji ovise o ovakvoj Vladi i ovakvoj vladajućoj stranci. 

Ali tko zna, možda nas sve spasi Davor Filipović i njegova obećana tvornica cjepiva za Covid 19. I tko zna, možda Plenković do izbora uspije u HDZ-u iskopati još takvih kandidata. 

Blagostanja nikad dosta.

Najčitaniji članci