News

Komentari 27

Padaju li bastioni HDZ-a? Vise im Šibenska županija i Zadar... Izgube li i Split, to bi bio debakl

Padaju li bastioni HDZ-a? Vise im Šibenska županija i Zadar... Izgube li i Split, to bi bio debakl

Mi smo pobjednici ovih izbora, rekao je kasno sinoć premijer Andrej Plenković. No gledajući kompletne rezultate u Dalmaciji, gdje HDZ obično pobere većinu mandata kad su parlamentarni izbori, ne čini se tako

Sjećate li se Nediljka Bubnjara? Onoga gospodina protiv kojeg je optužnicu bio podigao USKOK pod sumnjom da je, kao načelnik, na karticu općine Škabrnja dizao gotovinu s bankomata, plaćao večere i privatne troškove u ukupnom iznosu od najmanje 136.546 kuna... A od ranije je protiv njega podignuta optužnica zbog 900.000 kuna, za koliko se sumnja da su on i njegova bivša zamjenica oštetili općinu Škabrnja krivotvorenjem isprava i zloporabama položaja? E, pa izgubio je lokalne izbore sinoć. HDZ poražen je dakle u Škabrnji i to je malo je reći senzacija - pobijedio je nezavisni Ivan Škara s 574 prema 438 glasova. Njegova lista ma većinu i u općinskom vijeću. 

Nekih 30-ak kilometara dalje, u Jasenicama, birači su kaznili još jednog kontrovernog HDZ-ovca. Martin Baričević - onaj za kojeg je gazda restorana Anita svojedobno tvrdio da je "izija stado janjaca, a račune nije platio" u njegovu lokalu? Čiji je sin završio privatni fakultet novcem kojeg su mu dale Vatrogasne zajednice? E, i on je izgubio, također od nezavisnog Stipe Vulića 534 - 458. 

No porazi u malim općinama po Dalmaciji i gradovima poput Omiša, gdje je nezavisni Ivo Tomasović već u prvom krugu pomeo njihova Josipa Banovića, ne bi bili toliko zabrinjavajući za vladajuću stranku i premijera Andreja Plenkovića - jer kao vodeći idu u drugi krug u Dubrovniku i županiji, a i posebno slatku pobjedu izvojevali su u Metkoviću, na domaćem terenu MOST-a - da nije bilo blago rečeno neočekivanih rezultata u gradu Zadru, Šibenskoj županiji i gradu Splitu u prvom krugu lokalnih izbora.

Gradonačelnik Branko Dukić dobio je dakle u Zadru svega 38,47 posto glasova u prvome krugu, Marko Vučetić kojeg podržavaju SDP, Akcija mladih, HSS, Glas i Centar, je na 26,32 posto, a fenomen zvan Ričard - odnosno Enio Meštrović - dobio je čak 23,49 posto glasova Zadrana! u Županijskoj skupštini HDZ imat će i dalje većinu, ali gradsko vijeće kako sada stvari stoje mogla bi preuzeti oporba. Da ne govoirmo o tome da će, preliju li se Ričardovi glasovi Vučetiću, Dukić imati ozbiljan problem uopće obraniti gradonačelničku fotelju u drugome krugu. Izgube li Zadar, bio bi to ujedno i najveći poraz HDZ-a na ovim izborima. 

U Šibeniku je HDZ-ov Željko Burić dobio 46,63 posto glasova u utrci za gradonačelnika i ide u drugi krug s Tončijem Restovićem (SDP) kao veliki favorit, ali u županiji je druga priča. Marko Jelić je na prošlim lokalnim izborima zbacio s pozicije kninske gradonačelnice Josipu Rimac, a sad je pobjednik prvoga kruga izbora za župana i ide u drugi s HDZ-ovcem Goranom Paukom, koji je na čelu šibensko-kninske županije još od 2006. s četiri uzastopna mandata. Jelić je u prvom krugu dobio svega 187 glasova više i drugi krug bit će vrlo neizvjestan. 

U Splitu je još teža situacija kad su izbori za gradonačelnika u pitanju i Vice Mihanović (23,23 posto glasova) očekivao je puno komotniju poziciju. No on uoće nije pobjednik prvoga kruga izbora i za gradonačelničku fotelju morat će se boriti s Ivicom Puljkom. Kandidat Centra pobjednik je prvog kruga s 26,82 posto glasova Splićana. U Gradskome vijeću devet mandata ima HDZ, Kerumov HGS još četiri i niti uz eventualnu podršku Nezavisne liste Branke Ramljak, koja ima dva mandata, to neće biti dovoljno HDZ-u. Centar bi mogao oformiti većinu s SDP-om (3 mandata), Pametno/Možemo (3 mandata) prikloni li im se MOST, koji ima također tri vjećnika. U županiji Blaženko Boban unatoč aferi "spalio sam-nisam spalio filmski set" ide u drugi krug s 39,47 posto glasova. Protukandidat bit će mu SDP-ov Ranko Ostojić sa 17,57 posto. 

Dakle, što se Dalmacije tiče, nimalo blistava situacija za HDZ i vrlo daleko od one pobjedničke o kojoj je nakon prvoga kruga govorio Plenković. HDZ morat će mobilizirati svoje biračko tijelo za drugi krug želi li pobjedu jer u gradu Zadru je, primjerice, izlaznost bila ispod 30 posto. 

 

Najčitaniji članci