Obavijesti

News

Komentari 28

Pahor: EU se mora odlučiti hoće li ići putem problema

Pahor: EU se mora odlučiti hoće li ići putem problema
14

Pahor je upozorio da EU nema zajednički stav oko Zapadnog Balkana. Kaže kako je povjerenje bitno i da je to nekad bilo jedino što ima s Kosor

VIDEO

Posebno zahvaljujem Nikoli Špiriću, mislim da je bio pod velikim pritiskom da ne dođe, jer njegova zemlja ne priznaje Kosovo. Ali, došao je, dao prednost dijalogu, a ne zadrškama kao drugi predsjednici koji nisu došli, rekao je slovenski premijer Borut Pahor nakon završene konferencije u Brdu kod Kranja. Naglasio je da svatko mora svakoga priznati, te da u politici ništa nije moguće ako nema povjerenja.
- Kada ga ne bi bilo, sve bi krenulo krivim putem. Jadranka i ja znamo to iz vlastitih iskustava, a nekad smo u večernjim satima imali samo povjerenje - rekao je Pahor. Dodao je da EU nema ista stajališta oko zapadnog Balkana, te da sve njene članice nisu priznale Kosovo.
- Ne smijemo pojednostavljivati stvari. Kao član Europskog vijeća moram upozoriti da se nalazimo u prijelomnom trenutku i moramo odlučiti hoćemo li krenuti putem problema ili putem mogućnosti - završio je Pahor. Premijerka Kosor, njegova prijateljica i kolegica, kako ju je oslovljavao naglasila je da su na konferenciju bili pozvani svi te da su svi bili dobrodošli. Istaknula je kako su ona i Pahor pokazali kako se djelotvorno mogu rješavati problemi.
- Krenuli smo sa teške pozicije neriješenih problema, a mostovi suradnje mogu se izgraditi samo ako postoji dobra volja i ozračje. Moj osobni dojam je da je konferencija protekla u ozračju kulture dijaloga i kulture građenja. Razgovarali smo i o gospodarstvu, a sa Špirićem sam dogovorila zajedničku sjednicu Vlade. Dokazali smo da njegujemo kulturu građenja i da smo se za nju opredijelili- zaključila je Kosor, te s Pahorom i kolegama otišla na ručak. Inače, Špirić je, kako je najavio, doista napustio prostoriju kada je govorio Hašim Tači. Kasnije se vratio u dvoranu.Na početku konferencije Kosor i Pahor su predali prijevod pravne stečevine EU čelnicima regija. Kosor i Pahor, koji su bili domaćini, dočekivali su sudionike konferencije na koju su se odazvali BiH, Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Albanija. Kašnjenje Nikole Gruevskog iz Makedonije uznemirilo je nervoznog Pahora, koji je čitavo vrijeme popravljao kravatu. Kosor je za konferenciju obukla tamno plavi kostim sa bijelom košuljom i opet stavila broš Hrvatska koji je nosila na potpisivanju Sporazuma o arbitraži u studenom.
- Prijevodi stečevine EU su velik posao, ali i znak prijateljstva prema našim susjedima. Drago mi je što se taj čin predaje događa u prijateljskoj i dragoj susjednoj nam Sloveniji - rekla je Kosor nakon uručivanja CD-a sa dokumentima. Pahor se zahvalio Hrvatskoj za nastavak podrške, jer je, kako je rekao, poslala signal spremnosti da pomaže u završetku njihovih pregovora za ulazak u EU. Dodao je da je Slovenija imala 84.000 stranica prijevoda, Hrvatska 100.000, te se nada kako naši susjedi neće imati još 20.000 strana više u svojim prijevodima.
Iz izvora bliskih Banskim dvorima doznali smo da Bruxelles ne gleda sa odobravanjem na nedolazak Borisa Tadića, no unatoč tome, Hrvatska je zadovoljna sa nacionalnim ciljevima koje je postigla. Jedan od njih je što suradnja u odnosima smanjuje prostor za blokadu pregovora, a suorganizacija konferencije pozicionira Hrvatsku kao lidera u regiji. Kosovski premijer Hašim Tači je na novinarsko pitanje kako komentira izostanak Borisa Tadića s konferencije odgovorio: 'Naša vizija je suradnja, a ne bojkot.' Albanski premijer Sali Berisha je na isto pitanje odgovorio da mu je žao što Tadić nije došao rekavši da ga mjesto u dvorani čeka. Na konferenciji nisu bili ni španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Morations i Herman van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća. Usred konferencije je otišao povjerenik za proširenje Štefan Fülle, no razlog je doznaje se bio putovanje na kojem se nalazi, a u zadnji tren je uspio ubaciti konferenciju u raspored.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...