Obavijesti

News

Komentari 9

Pakistan: Benazir Bhutto ubio bombaš samoubojica

Pakistan: Benazir Bhutto ubio bombaš samoubojica
14

Metak je pogodio u vrat bivšu premijerku Pakistana. Podlegla je ozljedama nekoliko sati kasnije. Poginulo je 22, a ranjeno više od 40 ljudi

VIDEO

Na predizbornom skupu ubijena je bivša premijerka Pakistana Benazir Bhutto. Prema riječima očevidaca bombaš samoubojica približio se Bhutto dok je nakon skupa ulazila u automobil. Prvo je zapucao, a zatim se raznio bombom. Ubio je najmanje 22 ljudi, a ranio preko 40. CNN javlja da je Bhutto pogođena metkom u vrat te je od zadobivenih ozljeda preminula u bolnici u Rawalpindiju, gdje se skup i održavao.
Premda Sjedinjene Države smatraju da je za ubojstvo bivše pakistanske premijerke vjerojatno odgovorna Al Qaida, američki obavještajni dužnosnici kažu da ne mogu potvrditi preuzimanje odgovornosti za napad, navodno od čelnika Al Qaide u Afganistanu, izvijestila je u četvrtak američka TV mreža ABC. Jedna talijanska web stranica objavila je da je Mustafa Abu al-Yazid, zapovjednik Al Qaide u Afganistanu, rekao novinarima u telefonskom razgovoru "mi smo dokrajčili najdragocjeniju američku imovinu koja se zaklela da će poraziti mudžahedine".On je kazao da je odluku da se ubije Bhutto u listopadu donio drugi čovjek Al Qaide, Ayman al Zawahiri, koji je prije nego što je postao desna ruka Osame bin Ladena u Egiptu bio zatvoren zbog umiješanosti u ubojstvo egipatskog predsjednika Anwara Sadata.Bhutto je bila otvoreni protivnik Al Qaide i kritizirala je vladu Perveza Musharrafa jer ne poduzima odlučniju akcije protiv islamskih terorista.
Parlamentarni izbori u Pakistanu trebali su se održati 8. siječnja. Po anketama najveći broj glasova mogla bi dobiti upravo Pakistanska narodna stranka, a Bhutto se po treći puta kandidirala za premijerku.

Benazir Bhutto (1953.- 2007.) bila je prva žena na premijerskoj funkciji u Pakistanu, dvaput izabrana na tu dužnost. Na čelo te muslimanske zemlje prvi put je zasjela 1988. godine, no s dužnosti ju je 20 mjeseci kasnije smijenio predsjednik Pakistana zbog optužbi za korupciju. 1993. ponovno dolazi na tu funkciju, a tri godine kasnije opet je smijenjena pod istim optužbama. Od 1998. godine nalazi se u egzilu u Dubaiju gdje je ostala sve do listopada 2007. godine. Predsjednik Pervez Musharraf tada joj je omogućio povlačenje optužbi za korupciju. Njen povratak u zemlju bio je obilježen pokušajem atentata bombaša-samoubojice. Tada je poginulo 139 osoba.
Pakistanska oporbena čelnica potječe iz ugledne obitelji. Njen otac Zulfikar Ali Bhutto bio je premijer i predsjednik Pakistana do 1977. godine, kada ga je s vlasti svrgnula vojska. Osuđen je za ubojstvo jednog političkog protivnika te je pogubljen.
Od 1987. Benazir Bhutto bila je u braku s Asifom Alijem Zardarijem s kojim je imala troje djece.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.