Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

Palača diktatora Ceausescua prvi put otvorena za javnost

Prema priopćenju vlasti, bračni par i njihova djeca Zoe, Valentin i Nicu u njoj su boravili od 1965. do prosinca 1989., kada su pobjegli iz glavnoga grada

Foto: Google Maps
23 komentara

Bivša rezidencija rumunjskog diktatora Nicolae Ceausesuca u Bukureštu otvorena je u subotu prvi puta za javnost, 26 godina nakon pada komunističkog režima u Rumunjskoj.

- Palais Primaverii (Proljetna palača) mora biti pokazana javnosti i otvorena za rumunjski narod, koji se mora pomiriti sa svojom povijesti i upoznati svoju prošlost - rekla je ministrica Violeta Alexandru na otvorenju. 

U bivšoj četvrti komunističke nomenklature, Proljetna palača je izgrađena između 1964. i 1965. te uređena po ukusu Elene i Nicoale Ceausescua. 

Prema priopćenju vlasti, bračni par i njihova djeca Zoe, Valentin i Nicu u njoj su boravili od 1965. do prosinca 1989., kada su pobjegli iz glavnoga grada nakon uličnih prosvjeda ugušenih u krvi. Uhićeni su nekoliko sati poslije.

Rezidencija se dugo upotrebljavala za smještaj stranih službenih uzvanika. Ima 80 soba ukrašenih zrcalima od murano stakla i raznim luksuznim ukrasima, a u njoj je uređen i unutarnji bazen, kinodvorana, podzemni bunker i vrt u kojem šeću paunovi.

U subotu je više od 300 osoba besplatno posjetilo rezidenciju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message