Obavijesti

News

Komentari 74

Pali Hrvati s tonom kokaina: Sa Srbima kontroliraju europsko tržište za kolumbijske kartele

Pali Hrvati s tonom kokaina: Sa Srbima kontroliraju europsko tržište za kolumbijske kartele
9

Hrvati su početkom godine isplovili iz Šibenika na jahti koja je registrirana Dubrovniku. U kolovozu su im tonu kokaina ukrcali u moru kod zapadne obale Afrike. Dio je trebao završiti u Hrvatskoj na pali su na Kanarima

VIDEO

U akciji 'Falkuša' koju je inicirala hrvatska policija, a kojom je razbijen međunarodni lanac krijumčara droge, uhićeni su Z.K. (42), M.M.B (27) i F.S. (54). Svi su sa šibenskog područja. Ovom akcijom policija je spriječila da na hrvatske ulice dođe na desetke kilograma droge.

MUP-ova akcija: Tri Hrvata su uhićena na Kanarima, u jedrilici krijumčarili tonu kokaina
MUP-ova akcija:  Tri Hrvata su uhićena na Kanarima, u jedrilici krijumčarili tonu kokaina

- Koordiniranom akcijom, specijalni tim španjolske Civilne zaštite je u jutarnjim satima 8. rujna, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela RH, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica Hrvata. Četrnaestmetarsku jahtu registriranu pod imenom 'Majic' u LK Dubrovnik doveli su u luku. Prema hrvatskom registru, u rubrici podaci o stvarnom vlasniku upisano je ime fizičke osobe, Ian Hugh Norval Gibson iz mjesta Blackheath u Južno Afričkoj Republici.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI: Tri Hrvata pala s tonu kokaina

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

vv 01:09

Oceanis 46 je tip jahte za 12 osoba, dužine je 14 metara, proizvedena u Francuskoj prije devet godina a pokreće je glavni motor od 55 KW a u pogon može i na jedra. U registru se nalazi i podatak da je jahta prethodno bila registrirana pod istim imenom i u Velikoj Britaniji te Sjevernoj Irskoj.

Pretragom jedrilice pronađeno je ukupno 980 paketa s oko 980 kg kokaina visoke čistoće, izvijestio je u subotu MUP. Prema procjenama španjolske policije, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 mil. eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom tržištu. Akcija 'Falkuša' krenula je u veljači. Policija je izvijestila da je 'u okviru svojih aktivnosti' prikupila inicijalna saznanja o prekoatlantskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni Hrvati. Istražitelji su do sada utvrdili kako su hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. da bi krajem kolovoza zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na 'Majic' ukrcale kokain.

Koordinirano s uhićenjem i pretragom jedrilice na Kanarima, policajci su u petak na šibensko-kninskom području pretražili više domova i drugih prostora kod više ljudi povezanih s uhićenicima i tom prilikom oduzeli više računala, mobitela i drugih predmeta. Drogu nisu pronašli. Istraživanje se nastavlja a usmjereno je, ističu u MUP- u, prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. 'Balkanskog kartela' koja se specijalizirala za pružanje 'usluga' krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Hrvati, Srbi i Crnogorci na dobrom su, anime, glasu kod međunarodnih narko kartela koji se bave krijumčarenjem kokaina morskim putevima.

Brojni Hrvati sudjelovali su kao mule: 'Progutao je 4 kapsule s drogom, a da su pukle, umro bi'
Brojni Hrvati sudjelovali su kao mule: 'Progutao je 4 kapsule s drogom, a da su pukle, umro bi'

Riječanin je 2018. s Britancem i Nizozemcem na jahti  'Oggi' prevozio 1400 kilograma kokaina skrivenih u posebno izrađenim spremnicima za gorivo. Njih je 21. lipnja 2018. kod otoka Faial presrela portugalska policija skupa s pripadnicima britanske Nacionalne agencije protiv kriminala (NCA) koja je vodila operaciju.

No neslavni rekorder je Anastazije Martinčić koji je u Urugvaju pao s dvije tone kokaina 'Balkanskog Escobara' Darka Šarića. Martinčić je u listopadu 2009. s jedrilicom 'Maui' trebao drogu prevesti do prekooceanskog broda 'Pirgo'. Kokain je trebao prekrcati s jahte na manje gumene čamce i potom s njima prići Pirgosu. no nije se držao plama. U pokušajima prilaska brodu Martinčića je onemogućilo jako nevrijeme a poslije je sve spriječila urugvajska policija u mjestu Rio Santa Lucia u blizini Montevidea.
Pretragom jahte 'Maui' policija je pronašla i zaplijenila 2174 kilograma i 682 grama kokaina koji je bio 97-postotne čistoće. Vrijednost zaplijenjenog kokaina procijenjena je na više od 120 milijuna eura. Martinčić je završio u zatvoru iz kojeg su ga pustili lani. 

I dok je on odslužio kaznu skupina Zadrana još čeka na početak suđenja.  Riječ je o skupini uhićenoj u svibnju 2012. u međunarodnoj akciji 'Jadera'. Akcija je dobila ime po latinskom imenu Zadra, budući da je cijela operacija krijumčarenja kokaina na karipsko-hrvatskoj ruti vođena upravo iz Zadra, a i troje Zadrana je na Karibima 'palo' sa 174 kilograma kokaina. Akcija 'Jadera' pokrenuta je u listopadu 2011. nakon prvih informacija o organiziranoj skupini krijumčara koje su prikupile hrvatska SOA i PNUSKOK. Normalno, poslije je bila uključena i DEA.

Osumnjičeni su više mjeseci tajno praćeni, prisluškivani i snimani. U travnju 2012. Zlatko Ugarković Patak je iz Zadra je otputovao u Dominikansku Republiku gdje je s visokorangiranim pripadnikom kolumbijskog narko-kartela Parra Florentinom dogovorio isporuku osam milijuna eura vrijednog kokaina. Drogu, koja je stigla iz Venezuele, prekrcali su na moru, a kako bi zavarali policijske pse, pakete s kokainom premazali su mješavinom senfa i kave i sakrili u duplom dnu hrvatske jedrilice. No čim su ušli u vode karipskog otoka Martinika presrela ih je policija. Dvojica skipera zatečenih na jedrilici odmah su uhićena, a potom su pali i ostali - jedan u Italiji, četvorica u Dominikanskoj Republici, dvojica na San Martinu, te dvojica u Hrvatskoj. U akciji su surađivale kolumbijska, francuska, nizozemska, hrvatska, slovenska, engleska i španjolska policija. U Dominikanskoj Republici uhićen je i Zlatko Ugarković Patak koji se u srpnju 2012. godine, dok je u madridskom zatvoru čekao na izručenje Hrvatskoj, objesio u ćeliji.

Prema procijeni hrvatske policije Hrvati godišnje potroše 100 kilograma kokaina no stručnjaci kažu kako je ta količina i do 10 puta veća. Kako bi droga sigurno došla do Hrvatske dileri se služe raznim trikovima. U plominsku luku 2000. uplovio je brod koji je iz Kolumbije prevozio ugljen i kokain. Čak 240 kg kokaina bilo je u tankovima za balastne vode. Stjepan Prnjat i ekipa su 100 kg koke  2018. sakrili u metalni otpad koji je brodskim kontejnerom prevezen do riječke luke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a