Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

'Pali' suradnici Džihadi Johna: 'Beatlesi' su odrubili 27 glava

Aleksanda Kotey i El Shafee Elsheikh pripadali su četveročlanoj ćeliji nazvanoj 'Beatlesi' zbog svoga britanskog naglaska, a američke vlasti tvrde da je riječ o ćeliji koja je dekapitirala više od 27 zapadnih taoca

Foto: Kotey/Family Handout
9 komentara

Dvojicu britanskih državljana za koje se vjeruje da su pripadnici ozloglašene ćelije Islamske države pali su u ruke sirijsko-kurdskih boraca, objavili su američki dužnosnici, javlja BBC. 

Aleksanda Kotey i El Shafee Elsheikh pripadali su četveročlanoj ćeliji nazvanoj 'Beatlesi' zbog svoga britanskog naglaska, a američke vlasti tvrde da je riječ o ćeliji koja je dekapitirala više od 27 zapadnih taoca, a nepoznat je točan broj ljudi koje su mučili.

Foto: Kotey/Family Handout

Navodni vođa grupe bio je Mohammed Emwazi, ili Džihadi John, jedan od najistaknutijih krvnika Islamske države koji je poginuo u zračnom napadu u Siriji prije tri godine. Pripadnik ćelije bio je i Aine Davis koji je u Turskoj prošle godine optužen za terorizam.

Džihadi John bio je glavni protagonist video snimki na kojima pripadnici Islamske države (ISIL) brutalno odrubljuju glave taocima. Bio je odjeven je u crno, vitlao nožem i govorio britanskim naglaskom, prijeteći zapadnim državama i njihovim političkim vođama.

Prvi se put na video snimci pojavio u kolovozu 2014. kad je ubijen američki novinar James Foley. Kasnije je sudjelovao u dekapitacijama američkog novinara Stevena Sotloffa, škotskog humanitarca Davida Hainesa, koji je inače oženio Siščanku, engleskog humanitarca Alana Henninga, američkog državljanina Petera Kassiga i japanskog novinara Kenjija Gota.

David Haines bio je britanski državljanin koji je u Hrvatskoj zasnovao obitelj, a otet je u Siriji 2013. godine. Ubijen je u rujnu 2014. godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message