News

Komentari 0

Pandemija za 11 posto povećala broj štetočina u muzejima

Pandemija za 11 posto povećala broj štetočina u  muzejima

Broj štetočina u britanskim muzejima i povijesnim zdanjima u prošloj se godini povećao zbog pandemije za 11 posto godini, priopćila je organizacija koja se brine o engleskoj baštini, National Trust.

Nema sumnje da 'lockdown' odgovara našim rezidentnim nametnicima", rekla je konzervatorica Hilary Jarvis. 

"Nema posjetitelja i jedva da ima osoblja. Tišina, tama i mir savršeni su uvjeti za život ličinka i zrelih štetočina", kazala je Jarvis, istaknuvši da se osobito povećao broja moljaca.

National Trust ispituje nove pristupe u borbi s moljcima, koristeći se malenim osama u kombinaciji s kemijskim feromonima. 

Trichogramma evanescens parazitoidna je osa i prirodni je neprijatelj moljcima. Duga je samo 0,5 milimetra i polaže jaja u ličinke moljca pa se one ne mogu izleći. Osa poslije ugine prirodnom smrću i nije štetna ljudima. 

Istodobno bi prskanje feromonima trebalo zbuniti muške moljce i spriječiti parenje. 

"Nadamo se da će taj pionirski pristup zajamčiti praktičnu i održivu metodu kojom se bilo koja naša institucija može nositi s napastima", rekla je Jarvis. 

Prvi test novog pristupa bit će u u Blickling Hallu, povijesnoj palači u istočnoj Engleskoj, gdje moljci prijete tapiseriji koja prikazuje pobjedu Petra Velikog nad Šveđanima, što je bio dar ruske carice Katarine Velike bivšemu vlasniku posjeda. 

Najčitaniji članci