News

Komentari 9

Papa Franjo o celibatu: 'To je privremeni dar Crkvi, nema proturječja da se svećenici žene'

Papa Franjo o celibatu: 'To je privremeni dar Crkvi, nema proturječja da se svećenici žene'

Ono nije vječno kao svećeničko ređenje koje je zauvijek, htjeli vi to ili ne. Hoćeš li otići ili ne, druga je stvar, ali to je zauvijek. S druge strane, celibat je disciplina, rekao je papa Franjo

Nema proturječja da se svećenik oženi. Celibat je u zapadnoj Crkvi privremena uputa, ne znam je li riješen na ovaj ili onaj način, ali je u tom smislu privremen, rekao je papa Franjo u intervjuu objavljenom 10. ožujka, piše CNA

Naime, Papa Franjo je u novom intervjuu raspravljao o mogućnosti revizije zapadne discipline svećeničkog celibata. Skoro jednosatni intervju objavljen u petak s Infobaeom, internetskom novinskom kućom na španjolskom jeziku sa sjedištem u Miamiju, također se dotakao diktature Daniela Ortege u Nikaragvi, trgovine drogom u Latinskoj Americi, rata u Ukrajini i poništenja brakova.

- Ono nije vječno kao svećeničko ređenje koje je zauvijek, htjeli vi to ili ne. Hoćeš li otići ili ne, druga je stvar, ali to je zauvijek. S druge strane, celibat je disciplina - kazao je papa.

Na pitanje argentinskog novinara Daniela Hadada može li se celibat 'preispitati', odnosno može li onda celibat biti revidiran, papa Franjo je odgovorio da može. 

- Da, da. Zapravo, svi u Istočnoj Crkvi su oženjeni. Ili oni koji žele. Tamo prave izbor. Prije zaređenja postoji izbor oženiti se ili biti u celibatu - kazao je.

Papa Franjo je i prije govorio o vrijednosti svećeničkog celibata. U siječnju 2019. rekao je da osobno misli da je celibat dar Crkvi.

- Rekao bih da se ne slažem s dopuštanjem neobveznog celibata, ne - kazao je.

Papa je tada dodao kako misli da postoji prostor za razmatranje nekih iznimaka za oženjene svećenike u latinskom obredu "kada postoji pastoralna potreba" u udaljenim mjestima zbog nedostatka svećenika, kao što je na pacifičkim otocima.

Govoreći o poništenju, papa Franjo je savjetovao da se pogleda što je njegov prethodnik Benedikt XVI. rekao na tu temu i rekao da je 'veliki dio crkvenih brakova nevaljan zbog nedostatka vjere'.

- I razmislite o tome, ponekad netko ide na vjenčanje i više se čini kao da je to društveni prijem, a ne sakrament - rekao je papa Franjo. 

 

Najčitaniji članci