Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Papin zakon: Želi se spriječiti spolno zlostavljanje u Vatikanu

Jedan članak predviđa obvezu prijave, osim ako se priznanje nije dogodilo u sakramentu ispovijedi. Za neprijavljivanje zlostavljanja može se odrediti novčana, pa i zatvorska kazna

February 21, 2019 : Opening session of  'The Protection Of Minors In The Church' meeting at the Synod Hall in Vatican City, Vatican.
Foto: ©VATICAN POOL/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL
9 komentara

Sveti Otac je u petak objavio zakon o sprječavanju i o suzbijanju nasilja nad malodobnicima i ranjivim osobama, pa tako i spolnog zlostavljanja, koji će se primjenjivati za službenike Vatikana i na diplomatski zbor.

Zakon predviđa dvadesetogodišnji rok za prijavu nasilja, nakon kojega nastupa zastara, a počinje teći nakon 18. godine u slučaju zlostavljanja malodobnika.

Jedan članak predviđa obvezu prijave, osim ako se priznanje nije dogodilo u sakramentu ispovijedi.

Pope Francis is seen during the last day of the four-day meeting on the global sexual abuse crisis, at the Vatican PRIKRIVAO ZLOSTAVLJANJE Žrtve su ogorčene: Papa Franjo ne prihvaća ostavku kardinala

Za neprijavljivanje zlostavljanja može se odrediti novčana, pa i zatvorska kazna.

Zakon je popraćen apostolskim pismom koje Papa donosi na vlastitu inicijativu, posvećenom 'zaštiti malodobnika i ranjivih osoba' u Rimskoj kuriji te u Vatikanskom gradu.

U njemu papa Franjo podsjeća da žrtve iskorištavanja i zlostavljanja imaju pravo da ih se 'primi, sasluša i prati'.

- Žrtve i njihove obitelji moraju dobiti 'duhovnu, liječničku, psihološku i pravnu pomoć - piše Sveti Otac.

Osoba osuđena za zlostavljanje malodobnika ili ranjive osobe mora biti 'razriješena dužnosti'. No i njoj treba osigurati potrebnu psihološku i duhovnu pomoć radi njezina 'povratka u društvo', dodaje Papa.

Pope Francis receives archbishop of Santiago de Chile, Ricardo Ezzati Andrello at the Vatican NOVI SKANDAL U CRKVI Prikrivao zlostavljanja: Papa prihvatio ostavku kardinala

Usto naglašava da se mora sve učiniti kako bi se nepravedno optuženima vratio dobar glas.

Tekst usto preporučuje formacijske programe za osoblje Rimske kurije i ustanova povezanih sa Svetom Stolicom. Predviđa i nadzor nad izborom osoblja, pa i volontera, koji rade s malodobnicima i s ranjivim osobama.

Sveta Stolica je još 2011. zatražila od biskupskih konferencija da donesu smjernice za postupanje u slučaju spolnog zlostavljanja, ali je Vatikan ostao u pravnom vakuumu u tom pitanju. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message