Obavijesti

News

Komentari 10

Papa imenovao nove kardinale: Blaž Čupić je podrijetlom Hrvat

Papa imenovao nove kardinale: Blaž Čupić je podrijetlom Hrvat

Trojica od trinaestorice koji imaju pravo ući u konklavu su iz Europe, trojica iz Latinske Amerike, trojica iz SAD-a i po dvojica iz Afrike i Azije

VIDEO

Papa Franjo u nedjelju je imenovao 17 budućih kardinala, od kojih je 13 mlađih od 80 godina i imaju pravo birati i biti birani za Papu. Konzistorij na kojem će Franjo proglasiti nove kardinale, prinčeve Crkve, bit će 19. studenoga.

Trojica od trinaestorice koji imaju pravo ući u konklavu su iz Europe, trojica iz Latinske Amerike, trojica iz SAD-a i po dvojica iz Afrike i Azije.

Listu novoimenovanih predvodi papinski nuncij u Siriji Mario Zenari, koji će unatoč tome što će postati kardinal ostati na toj dužnosti. Vjeruje se da je to prvi put u povijesti Crkve da će neki nuncij biti kardinal, što zorno pokazuje koliku pozornost Franjo pridaje Siriji, koju zove "zemljom mučenicom".

Najmlađi među budućim kardinalima je 49-godišnji Dieudonne Nzapalainga, nadbiskup Banguija, u Srednjoafričkoj Republici. Papa je prošle godine posjetio tu zemlju.

Među ostalima se ističu nadbiskup Brazilije Sergio da Rocha, nadbiskup Madrida Carlos Sierra, nadbiskup Chicaga Blase Cupich, kojem su baka i djed Hrvati, i nadbiskup Bruxellesa Jozef De Kesel.

Među četvoricom novih kardinala koji su stariji od 80 godina, što su simbolična imenovanja u znak zahvale i priznanja za dugu službu Crkvi, nalazi se 87-godišnji albanski župnik Ernest Simoni. On je u komunističkoj Albaniji proveo 18 godina u zatvoru, od čega većinu s prisilnim radom. Iznimna je rijetkost da župnici postaju kardinali.

Ovo će biti treći Franjin konzistorij otkako je izabran u ožujku 2013.

Srednjoafrička Republika, Bangladeš, Papua Nova Gvineja, Malezija i Lesoto po prvi put će dobiti kardinala, što naglašava Papino uvjerenje da je Crkva globalna institucija i da mora biti manje eurocentrična. 

Nakon konzistorija 19. studenoga Crkva će imati 121 kardinala izbornika. Papa Ivan Pavao II. imenovao je 21, Benedikt XVI. njih 56, a Franjo 44. Iz Europe ih dolazi 54, iz Sjeverne Amerike 17, jednako toliko iz Latinske Amerike, 15 ih je iz Afrike, a 14 iz Azije i Oceanije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu
DEMOGRAFSKA POLITIKA DP-A

Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu

Obećaju povratnicima da neće morati plaćati porez barem 10 godina. Inzistiraju da se u vrtićima, školama, odvoje muške i ženske svlačionice i slične prostorije. Gay parovima žele zabraniti posvajanje djece