Obavijesti

News

Komentari 314

'Mladi, trg ste pretvorili u hram kojem je svod samo nebo...'

'Mladi, trg ste pretvorili u hram kojem je svod samo nebo...'
64

Gradonačelnik Milan Bandić predao je Papi simbolično "ključaru vrata nebeskih", ključeve grada Zagreba. Mladi su klicali oduševljeno "Papa mi te volimo" i "Evo ga"

VIDEO

Nekoliko minuta prije 19.30 sati papa Benedikt XVI. pojavio se na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Papamobilom prošao je kroz ushićenu gomilu mladih. Uzvikivali su mu "Papa mi te volimo!". Gradonačelnik Milan Bandić papi je simbolično predao ključeve grada Zagreba. 

Papa se na početku svoga govora mladima obratio na hrvatskom jeziku i kazao kako je sretan što se nalazi na Trgu bana Jelačića. Svoja svjedočanstva mu je potom ispričalo dvoje mladih nakon čega je papa Benedikt XVI. počeo svoj govor na talijanskom jeziku.

Papa Benedikt XVI. povukao se na nekoliko trenutaka kako bi odjenuo liturgijsko ruho te nastavio večerašnje bdijenje s oko 25.000 mladih koji su se okupili na središnjem zagrebačkom trgu. Papa nakon molitve odlazi u papamobilu s Trga bana Jelačića uz pratnju pjesme "Krist na žalu" koju je napisao papa Ivan Pavao II.

Oko 18 sati nebo se smilovalo te je kiša prestala. Na zagrebački Trg bana Josipa Jelačića pristižu tisuće mladih koji se okupljaju kako bi sudjelovali na bdijenju s papom Benediktom XVI.  Dva sata prije početka bdijenja, u središtu Zagreba okupilo se gotovo 15.000 mladih koji naoružani kabanicama svih boja i oblika nestrpljivo čekaju papin dolazak. Za bdijenje je podijeljeno ukupno 23.500 ulaznica, a s obzirom na to da pristiže sve više ljudi, do 19.30 sati, kada počinje bdijenje, podjednak će broj ljudi sasvim sigurno okupirati glavni zagrebački trg.Bdijenju će se moći nazočiti i ispred katedrale, gdje su postavljeni videozid i razglas.

Unatoč kiši i jakim pljuskovima okupljeno mnoštvo nestrpljivo čeka dolazak Svetog Oca, a vrijeme krate pjevajući vjerske pjesme. Šaleći se na račun kiše, iz mase se čuje i pjevušenje "Should I stay or should  I go", poznate pjesme grupe The Clash. Među tisućama mladih susreli smo i grupu iz Makedonije koja je u Zagreb došla kako bi vidjela papu, a nisu skrivali uzbuđenje jer će danas prvi put uživo vidjeti Svetog Oca.

Prije bdijenja s mladima papa se u Hrvatskom narodnom kazalištu susreo s predstavnicima civilnog društva, politike, znanosti, kulture i poduzetništva, diplomatskog zbora te vjerskim predstavnicima.

Tijek događaja...

21.00 - Mladi su Papu Benedikta XVI. ispratili pjesmom "Krist na žalu", koju je skladao njegov prethodnik blaženi Ivan Pavao II. Papa se nešto iza 21 sat odvezao do Apostolske nuncijature na Ksaveru.

20.50 - Sveti Otac je nakon molitve blagoslovio zajednicu. Potom su mu predali dar, hrvatski narodni instrument - tamburicu.

20.22 - Oduševljeni vjernici klicali su Papi svi u jedan glas: "Benedikte, Benedikte". Nakon Papine molitve uslijedila je molitva vjernika.

20.20 - Spomenuo je Majku Božju od Kamenitih vrata. Rekao je kako njoj želi povjeriti svakoga od okupljenih vjernika, da im pomogne susresti Gospodina.

- Marija se nije bojala. U njoj vidimo svoj cilj, puno zajedništvo s Gospodinom - rekao je i dovršio:

"Dragi mladi Hrvati, grlim vas sve kao djecu! Nosim vas u srcu i ostavljam vam svoj blagoslov. Radujte se u Gospodinu uvijek! Njegova radost, radost istinske ljubavi, neka bude vaša snaga. Amen. Hvaljen Isus i Marija!", poručio je Papa.

20.17 - "Dragi mladi ukorijenjeni u Kristu, moći ćete u punini živjeti ono što jeste", poručio je Papa. Najavio je susret mladih u Madridu na što je dobio veliki pljesak.

- Rastući s Gospodinom i uz pomoć svećenika moći ćete svjedočiti radost susreta s njim. Isus ne zavarava svoje učenike. On kaže da zahtjeva žrtvu, ali i da se isplati. Ne dajte da vas zavedu načini života i kušnje, da se uzdate u materijalne stvari. Dopustite da vas Krist povede u božje visine - rekao je Papa u svojoj propovijedi.

20.00 - Papa je kazao na hrvatskom kako je sretan što se nalazi na glavom Zagrebačkom trgu, bez obzira na ružno vrijeme.

- Ovaj je trg mjesto susreta i komunikacije, na kojemu često prevladava žamor i svakodnevna vreva. A sada, vaša ga nazočnost gotovo pretvara u hram, čiji je svod samo nebo, koje se večeras čini kao da se naginje nad nas - rekao je Sveti Otac.

 Nakon toga je na talijanskom zahvalio mns. Srakiću. Posebno je zahvalio na svjedočanstva mladih. Danijelovo iskustvo usporedio je s onim Sv. Augustina.

19.50 - Nakon prve pjesme Nadbiskupijskog zbora mladih, student Danijel Vorih pročitao je svoje svjedočanstvo. Iskreno je podijelio sa svima kako je izgubio i ponovno povratio vjeru te odlučio postati svećenik Katoličke crkve. Nakon njega progovorila je 22-godišnja Mateja Buha iz Drniša, koja u Splitu studira teologiju.

19.40 - "U ima oca i sina i duga svetoga. Mir s vama", započeo je Papa molitvu na hrvatskom. Prvo čitanje je o radosti, poslanica Sv. Pavla.

19.33 - Papa nije skidao osmjeh lica dok su mu vjernici oduševljeno klicali da ga vole. Okupljenima se obratio mns. Marin Srakić. Zažalio je Papi dobrodošlicu u Zagreb i pozdravio sve okupljene katolike koji su došli iz cijele Hrvatske, ali i šire. Spominjući najsvjetliji lik Crkve u Hrvata, nadbiskup Marin Srakić je rekao kako hrvatska katolička mladež upire pogled na mučeništvo za pravdu i istinu, za obranu prava čovjeka i vjerske slobode blaženog Alojzija Stepinca. Po njegovim riječima Sveti Otac došao je u vrijeme kada se svijet i naš narod nalaze u ozračju ozbiljne kulturne, gospodarske i političke krize, iza koje se krije duboka kriza duha, koja širi malodušnost, produbljuje ideološke i druge podjele, pojačava nezadovoljstvo, iz koje se teško nazire izlaz..

19.29 - Gradonačelnik Milan Bandić predao je Papi kao nasljedniku sv. Petra, na simboličan način, ključeve Grada Zagreba. Bandić mu je darovao i repliku grba Grada Zagreba s likom Majke Božje od Kamenitih vrata, s posvetom i datumom, 4. lipnja 2011.

- Sveti Oče, čast mi je što Vam mogu pokloniti ključeve našega grada zajedno s našim srcem - rekao je Bandić.

19.24 - Na prepunom Trgu Papu su dočekali i predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica vlade Jadranka Kosor i hrvatski biskupi.

19.23 - Papa Benedikt XVI. stigao je papamobilom na središnji zagrebački Trg. Oduševljeni vjernici dočekali su ga pljeskom i pjesmom te povicima: "Evo ga, evo ga" i "Papa mi te volimo".

19.17 - Građani su ga pozdravljali u Frankopanskoj ulici te Ilici do Trga bana Josipa Jelačića.

19.10 - Papa je nakon posjeta HNK i govora koji je održao krenuo prema Trgu bana Jelačića na susret s mladeži. Nestrpljivo ga čeka više 25.000 mladih koji se pripremaju za molitveno bdijenje. Osim mladih iz Hrvatske, na bdijenju sudjeluju mladi iz Austrije, Nizozemske, Njemačke, Srbije i Makedonije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 314
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu