Obavijesti

News

Komentari 136

Susret s kardinalima: Papa se spotaknuo i umalo pao na pod

Susret s kardinalima: Papa se spotaknuo i umalo pao na pod
7

Nemojte nikada postati pesimistični i ogorčeni jer to đavao svaki dan stavlja pred nas. Nemojmo biti pesimisti i obeshrabljeni, kazao je papa Franjo I. kardinalima

VIDEO

Papa Franjo sastao se danas s kardinalima u Sala Clementini, a to mu je jedina službena obveza danas u rasporedu. Papu je pozdravio jedan od kardinala, a kada se ustao da mu zahvali, Papa je zamalo pao.

Naime, spotaknuo se i umalo pao na pod, no na kraju je ipak uspio održati ravnotežu. Papa se samo nasmijao, rukovao se s kardinalom i vratio se nazad sjesti. Na susretu s Papom bili su i kardinali stariji od 80 godina koji nisu sudjelovali na konklavi.

- Nemojte nikada postati pesimistični i ogorčeni jer to đavao svaki dan stavlja pred nas. Nemojmo biti pesimisti i obeshrabljeni - kazao je Papa kardinalima.

Osobno se zahvalio na ljubaznosti osoblju u hotelu

Franjo je prvog dana na dužnosti poglavara Katoličke crkve sam iz hotela u Vatikanu uzeo prtljagu, osobno se zahvalio na ljubaznosti svim zaposlenicima hotela te je na kraju sam platio i račun. 

U četvrtak je na prvoj misi u Sikstinskoj kapeli održao kratki govor na talijanskom, a ne na latinskom kako je to napravio njegov prethodnik Benedikt XVI.

Vozio se u busu umjesto u limuzini

Papa Franjo je u prvih 12 sati kao Papa uspio Katoličku crkvu oživjeti te je poslao jasnu poruku da je odlučio maknuti sve predrasude i "zamke" koje je Crkva dosad imala. Većina svjetskih medija istaknula je kako je Jorge Mario Bergoglio potpuna suprotnost Benediktu XVI., što je dobro za Katoličku crkvu. Objavljena je i fotografija Pape iz autobusa u kojem se vozio s kardinalima, nakon što je odbio limuzinu.

Godinama prije nego što je postao Papa, Jorge Mario Bergoglio je živio skromnim životom. Autobusom je odlazio na posao, molio je s bivšim prostitutkama te je ljubio noge ljudima oboljelima od AIDS-a. U srijedu se Papa gotovo posvađao s voditeljem liturgijskih slavlja, monsignorom Guidom Marinijem koji mu je predložio da preko bijele halje odjene crveni plašt od baršuna i zlatni križ, što je odbio.

Papa je spasio više siročadi nego Argentina

Novom Papi osobni ispovjednik je hrvatski franjevac Berislav Ostojić, misionar u Argentini, koji je rekao kako je siguran da će biti promjena u Crkvi, jer je Papa skroman čovjek. Dodao je kako Franjo I. dobro poznaje probleme Crkve te ima hrabrosti suočiti se s njima. 

- Blizak je svakome, osobito sirotinji. Mnogo radi, premda nikad nije isticao u javnosti da čini mnoga dobra djela pa mnogo toga niti ne izlazi na vidjelo jer to čini preko drugih, preko mnogih svećenika - rekao je Ostojić za Večernji list. Dodao je i kako je Papa pomagao siročadi u Argentini više nego država. Kaže i kako su njegove propovijedi jednostavne, ali istodobno misaono duboke.

Službeno ustoličenje u utorak

U subotu će Papa održati konferenciju za akreditirane novinare u Vatikanu, a u nedjelju će u podne vjernicima okupljenima na Trgu svetog Petra izgovoriti svoj prvi angelus.

Papa će službeno biti ustoličen u utorak 19. ožujka na misi koja će se održati u 9.30 sati u bazilici svetog Petra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.