Papa za istospolne zajednice: 'Homoseksualci su Božja djeca i imaju pravo biti dio obitelji' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 200

Papa za istospolne zajednice: 'Homoseksualci su Božja djeca i imaju pravo biti dio obitelji'

Papa za istospolne zajednice: 'Homoseksualci su Božja djeca i imaju pravo biti dio obitelji'

U dokumentarcu objavljenom u srijedu papa Franjo je rekao da istospolni parovi trebaju imati pravo na građanske zajednice pred zakonom te da budu na taj način zaštićeni

VIDEO

Papa Franjo u novome filmu objavljenom u srijedu izjavio je da bi homoseksualce trebalo zaštititi zakonom o izvanbračnoj zajednici, što je jedna od njegovih najjasnijih poruka vezanih za prava gay osoba.

- Homoseksualci imaju pravo na obitelj. Oni su djeca Božja i imaju pravo na obitelj. Nikoga se ne bi smjelo izbacivati i nitko se zbog toga ne bi smio osjećati jadno - rekao je Papa u dokumentarcu "Franjo".

- Ono što trebamo učiniti je izvanbračna zajednica. To je način da ih se pravno pokrije. Ja sam za to - dodao je.

Papa se time referirao na vrijeme kada se kao nadbiskup Buenos Airesa protivio istospolnim brakovima, ali je podržavao ideju da se prava istospolnih parova na neki način pravno zaštite.

Drago i Marijana za zlatni pir dobili su blagoslov pape Franje
Drago i Marijana za zlatni pir dobili su blagoslov pape Franje

Prema papinom biografu Austenu Ivereighu, njegovi komentari u filmu neke su od najizravnijih izjava koje je Franjo dao o tom pitanju otkako je 2013. izabran za Papu. 

Papa je govorio u dijelu filma posvećenom Andrei Ruberi, homoseksualcu koji je s partnerom posvojio troje djece.

Rubera priča kako je svojedobno otišao na jutarnju misu koju je Papa služio u svom vatikanskom domu i predao mu pismo u kojem objašnjava svoju situaciju.

Papi je tada rekao da on i njegov partner žele odgojiti djecu kao katolike, ali nije bio siguran kako će ih primiti u lokalnoj župi. Iz filma nije jasno u kojoj državi Rubera živi.

Rubera nadalje kaže da ga je Papa nakon nekoliko dana nazvao telefonom i rekao mu da ga je njegovo pismo dirnulo te im poručio da odu u župu s djecom, ali i da budu pripravni da ih se odbije.

U filmu se vidi kako Rubera predaje pismo Papi i poslije  daje izjavu kako su poslušali njegov savjet te da su sretni što su to učinili.

Autor filma "Franjo" je Evgenij Afinevski koji je želio da njegov dokumentarac pošalje poruku nade, pa je za glavnog lika izabrao jedinog svjetskog čelnika koji po njemu muže ujediniti svijet, papu Franju.

Afinevski ga opisuje kao čovjeka koji povezuje i film "Franjo", premijerno prikazan u srijedu na filmskom festivalu u Rimu, smješta Papu u središte radnje koja se bavi globalnim svjetskim problemima.

Papa razgovarao s kardinalom kojeg su oslobodili optužbi za seksualno zlostavljanje
Papa razgovarao s kardinalom kojeg su oslobodili optužbi za seksualno zlostavljanje

"Nit vodilja ovoga filma smo mi kao ljudska bića koja svakodnevno izazivaju katastrofe. A on (Papa) jedini je koji nas kroz te niti spaja", rekao je Afinevski, američki državljanin ruskog porijekla.

On je 2016. bio nominiran za Oskara za film "Zima vatre" o narodnom ustanku u Ukrajini. Nakon što ga je "Vapaj iz Sirije", još jedan film o građanskom ratu, "doveo do najmračnije strane čovječanstva", osjetio je da treba snimiti nešto što "podiže duh".

Film se bavi gorućim problemima poput sve većeg jaza između bogatih i siromašnih, rasizma, klimatskih promjena, seksualnog nasilja, migracija, krijumčarenja ljudi, političkih podjela i odnosa između kršćana, muslimana i židova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 200

VIDEO

VIDEO Zloglasni Giljo ugostio Golubovića pa se potukao na rivi: 'Utoku san ostavia doma'
OKRŠAJ NA HVARU

VIDEO Zloglasni Giljo ugostio Golubovića pa se potukao na rivi: 'Utoku san ostavia doma'

Nakon kratkog naguravanja pred većim brojem turista na samom šetalištu, dvojac se potukao šakama. Sukob je navodno krenuo zbog svađe oko veza za brodove, a sve je smirivao Kristijan Golubović

Nacional: Penava poznaje lika u Ferrariju. Penava  za 24sata: Ne znam mu ime, ali evo tko zna...
RAT U DOMOVINSKOM POKRETU

Nacional: Penava poznaje lika u Ferrariju. Penava za 24sata: Ne znam mu ime, ali evo tko zna...

Nacional je objavio izjave visokog izvora iz DP-a da je Penava često bio u restoranu kod osuđenog vlasnika. Penava: Znam tko je taj visoki izvor, on je htio da u tom restoranu dočekamo rezultate, ali sam to uspio spriječiti...
Preminulo troje pacijenata od zaraze legionelom na Rebru, kažu da su poduzeli sve mjere
DRAMA U ZAGREBU

Preminulo troje pacijenata od zaraze legionelom na Rebru, kažu da su poduzeli sve mjere

Pet pacijenata hospitaliziranih u bolnici Rebro KBC-a Zagreb zarazilo se legionelom. Troje ih je umrlo