Obavijesti

News

Komentari 64

Papa: Hrvatska je oduvijek bila sastavnica EU u svim sferama

Papa: Hrvatska je oduvijek bila sastavnica EU u svim sferama
52

Papa je oko 17.30 sati krenuo iz Nuncijature prema HNK. Vozio se u papamobilu, a pratilo ga jako osiguranje. Okupljeni građani pozdravljali su ga duž ulica u Zagrebu

VIDEO

>>> Tijek događaja...

19.10 - Uputio se prema Trgu bana Jelačića gdje ga čekaju vjernici.

19.01 - Papa se povukao s pozornice.

18.58 - Naš najbolji skijaš Ivica Kostelić te znanstvenik Tomislav Domazet Lošo također su se rukovali s Papom. Nakon njih Papu su pozdravili Ljilja Vokić te fra Bonaventura Dudi.

18.53 - Papu je pozdravio Jovan Pavlović, episkop Srpske pravoslavne Crkve i mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije, glavni rabin Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Lucijano Moše Prelević, te muftija Šefko efendija Omerbašić. Pozdravili su ga i članovi akademske zajednice.

18.50 - Na kraju govora Papa se ponovno obratio na hrvatskom jeziku rekavši kako se svima od srca zahvaljuje.

18.46 - Benedikt XVI. posebno je istaknuo oca Ruđera Boškovića, rođenog u Dubrovniku. Rekao je da odaje priznanje slavnome Hrvatu, ali i istinskom isusovcu. Kazao je kako Bošković dobro utjelovljuje vezu između vjere i znanosti, koje se potiču na propitivanje, koje je otvoreno i sintetičko.

- Njegovo najpoznatije djelo, teorija prirodne filozofije, nosi znakovit podnaslov. Prema jedinom zakonu postojećih snaga u prirodi. U Boškoviću imamo analizu, imamo i strast za jedinstvo. A to je tipično za katoličku kulturu. zbog toga je osnivanje Katoličkog sveučilišta u RH znak nade. Želim da se spoje vrijednosti identiteta vašega naroda - poručio je Papa.

18.43 - "Zahvalan sam profesoru Zuraku jer je spomenuo kršćanske korijene brojnih kulturnih i znanstvenih ustanova ove zemlje, što se vidi i diljem Europe. Treba spominjati te začetke, i važno je znati iščitati te korijene, jer oni mogu i danas nadahnjivati. Treba shvatiti zašto je do svega došlo, kako bi se i danas vrednovala ta snaga, koja je kulturna stvarnost. U temelju svega su muškarci i žene vođene snagom istine i dobra".

18.41 - "Kvaliteta društvenog i građanskog života, kvaliteta demokracije, ovisi o tome kako se shvaća savjest i koliko se ulaže u njeno oblikovanje. Ako se savjest ograniči u subjektivni oblik, onda krizi zapada nema lijeka, a Europa je osuđena na nazadovanje. Ako se savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom, onda ima nade za budućnost"

18.37 - "Ovdje se želim usredotočiti na središnju temu mog promišljanja. To je pitanje savjesti. Tema savjesti je transverzalna u pogledu područja u kojima djelujete. Mislim tu i na Europu, čija je Hrvatska oduvijek sastavnica u svim sferama, a to će uskoro biti i na političkoj razini", rekao je Papa.

18.35 - "Religija nije zasebna stvarnost u odnosu na društvo, nego prirodna njegova sastavnica. Slušanje Boga je uvjet traganja za općim dobrom. Religija stavlja čovjeka u odnos s Bogom, Stvoriteljem i ocem sviju te stoga treba biti snažan čimbenik mira. Religije se moraju uvijek pročišćavati kako bi odgovorile svom izvornom poslanju", nastavio je Papa.

18.33 - Zahvalio se Puljiću i Zuraku koji su ga dočekali, ali i glazbenicima.

- Od srca zahvaljujem na lijepim riječima koje su mi uputili, kao i glazbenicima, koji su me dočekali univerzalnim jezikom glazbe. Dimenzija glazbe se posebno povezuje sa crkvom i vjernicima - rekao je Benedikt.

18.29 - Papa Benedikt XVI. započeo je svoj govor na hrvatskom jeziku. Pozdravio je sve prisutne, državni vrh, vjernike i institucije. Nakon toga nastavio se obraćati na talijanskom jeziku. Njegove riječi predvodi mons. Juraj Kolarić.

18.22 - Nakon nadbiskupa Puljića Papi se u ime vjernika laika obratio član Papinske akademije za život prof. dr. sc. Niko Zurak.

18.18 - Prvi je Papu pozdravio zadarski nadbiskup i predsjednik Vijeća za kulturu HBK mons. Želimir Puljić koji mu je zaželio dobrodošlicu u Zagreb. Rekao je kako je naš glavni grad doživio izuzetnu čast što je ulicama prošao "Bijeli otac". 

18.14 - Papi pjeva ansambl Lado.

18.13 - Papa je izašao na pozornicu pred 750 uzvanika. Uz njega su nadbiskup kardinal Josip Bozanić i državni tajnik Svete stolice Tarcisio Bertone.

18.06 - Papa je stigao u HNK gdje se već nalazi državni vrh - predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebića i predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Pred zgradom HNK dočekala ga je intendantica Ana Lederer.

17.55 - Građani ga pozdravljaju duž Ksaverske, Medveščaka, Ribnjaka, Branjugove, Palmotićeve, Boškovićeve, na Zrinjevcu te kroz Hebrangovu do Trga maršala Tita. 

17.30 - Papa je u papamobilu iz Nuncijature krenuo prema HNK. Prati ga jako osiguranje.

16.40 - U središtu Zagreba okupilo se oko 15.000 ljudi koji se pripremaju za bdijenje s Papom. Nakratko ih je omeo jaki pljusak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)