Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
242 komentara

Nekad je bilo i krvi: Gay pride u Beogradu danas prošao mirno

Parada ponosa 2016. održana je u nedjelju u Beogradu pod motom “Ljubav mijenja svet“ bez incidenta, ali uz angažiranje jakih snaga policije i žandarmerije.

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
242 komentara

Prvi put Belgrade pride održan je bez velikih napetosti koje su pratile prethodne mimohode pripadnika LGBT populacije u srbijanskom glavnom gradu. Neki od njih su iz sigurosnih razloga bili odgađani ili su završavali velikim neredima i krvavim obračunima protivnika Parade i policije.

Početak mimohoda proglasila je glumica i aktivistica za ljudska prava Mirjana Karanović porukom da svi trebaju naći način i osvojiti svoj prostor slobode.

- Ljudski život je dragocjen, a pravo da ga živimo slobodno je i neosporno, rekla je Mirjana Karanović.

Dok je središte grada nadlijetao policijski helikopeter, a kordoni policije stajali uz zgrade vlade i državnih institucija ili blokirali sporedne ulice, kolona sa zastavama i obilježjima pripadnika LGBT zajednice krenula je od Trga Slavija prema Trgu Republike u samom središtu Beograda.

U kafićima pored trase Parade ponosa i okolnim ulicama vlada je uobičajena nedjeljna slika, a nekoliko desetaka protivnika Belgrade pridea okupilo se ranije ispred crkve Svetog Marka kod parka Tašmajdan s parolama "Nećemo sramotu u javnom životu".

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Belgrade pride 2016. okupio je i mnogo više dužnosnika i djelatnika političkog i javnog života nego prijašnjih godina, a šef delegacije Europske komisije u Beogradu Michael Davenport održavanje Parade ocijenio je kao "pozitivnu poruku koja se šalje iz Srbije o poštivanju ljudskih prava".

- Jasno je da organizatori Parade efikasno surađuju s policijom i nadležnim tijelima koji očito podupiru Paradu. I to je također pozitivna poruka svima o poštivanju ljudskih prava svih građana Srbije, rekao je novinarima Devenport koji se, s veleposlancima SAD-a, Velike Britanije i još nekoliko zapadnih zemalja pridružio sudionicima Parade ponosa u šetnji.

Sudjelovali su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, prva javno deklarirana gay ministrica u srbijanskoj vladi,, šefica Pregovaračkog tima Srbije s EU Tanja Miščević, povjerenica za ravnopravnost Brankica Janković, predsjednik  Odbora za ljudska i manjinska prava Skupštine Srbije Meho Omerović, predsjednik oporbene Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić, Marko Đurišić iz Socijaldemokratske stranke, predstavnici civilnog sektora, nevladinih udruga i nekoliko međunarodnih organizacija.

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

- Za mene je važno da se Pride održava treću godinu, da je gradonačelnik Beograda tu sve tri godine i da su tu i predstavnici vlade, rekla je ministrica Brnabić novinarima prije početka Belgrade pridea 2016., a na pitanje što je s drugim članovima vlade, ministica Brnabić je rekla da nju to ne smeta.

Zastupnica i članica parlamentarog odbora za eurointegracije Marinka Tepić skrenula je pozornost na dvije "velike pobjede" - prvu, da je Belgade pride održan mirno, a drugu - da je zbog mimohoda prvi put u povijesti ostvarena velika pobjeda jer je zbog održavanja Parade ponosa pomaknut termin utakmice Crvena zvezda-Partizan, koja je zbog toga odigrana u subotu. 

Tepić  je najavila da će Skupština Srbije uskoro raspravljati o deklaraciji protiv homofobije i strategiji protiv svake vrste nasilja, poglavito protiv pripadnioka LGBT zajednice te protiv vršnjačkog nasilja.

Policijske su procjene da je današnji Belgrade pride 2016. okupio više od 1.000 ljudi, a neslužbene su procjene da je u održavanju reda angažirano oko 5.000 policajca, žandarmerije i policije u civilu koji su brinuli o sigurnosti sudionika mimohoda.

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL 18.09.2016., Beograd, Srbija - Sudionici Parade ponosa 2016. pod sloganom 'Ljubav menja svet' prosetali od Trga Slavija do Trga Republike. Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message