Obavijesti

News

Komentari 294

Paravinja: Nisam kriv, pretukli su me i iznudili izjavu u B. Luci

Paravinja: Nisam kriv, pretukli su me i iznudili izjavu u B. Luci
18

Draganu Paravinji sude za pokušaj silovanja iz 2002. godine. Tvrdi da nije kriv te da je njegova izjava iznuđena. Na suđenju se neće pojaviti svjedokinja koju je napao...

VIDEO

Paravinja je tijekom ročišta bio miran i suzdržan, a nakon što je na početku odbijao govoriti, pročitana je njegova izjava iz 2002. godine. Određeno je naredno ročište za 12. srpnja u 13 sati, a Paravinjina odvjetnica po službenoj dužnosti Milana Borovčanin Bulić zatražila je da sudski vještak neuropsihijatrijske struke obavi njegovo vještačenje i utvrdi koliko je bio uračunljiv tijekom pokušaja silovanja 18. srpnja 2002. godine za koje mu sude na Sokocu. Zatražila je da na sljedeće ročište dođe žrtva i da iskaz, kao i Paravinja u svojstvu svjedoka te da se sučele. Paravinja je pokušavao skrenuti razgovor sa seksualnog zlostavljanja S.G. koja je tada imala 28 godina, na sebe. Vještaku koji je na ročištu govorio o ozljedama žrtve, htio je pokazati svoje modrice na leđima nastale prije nekoliko dana.

- Molim vas za dozvolu da pokažem modricu na leđima, da mi kažete koje je prirode, kazao je Paravinja. Sutkinja Branka Malević odbila je njegov zahtjev rekavši da je mogao od zatvorske uprave Kula tražiti pregled. 

U iskazu koji je Paravinja dao istražiteljima 2002., opisao je kako je djevojku pokupio kod Paljanske petlje te  da mu je rekla da ide na Jahorinu, gdje je živjela u izbjegličkom naselju.

- Bila je odjevena u traperice i crnu košulju. Dok sam vozio njena je noga stalno bila blizu mjenjača, pa sam je nekoliko puta dodirnuo po koljenu. Iz razgovora mi se činilo da flertuje. Kad smo došli do mjesta dvorišta, skrenuo sam na sporedni put i pitao ju mogu li stati na nekoliko minuta da nešto provjerim. Rekla je da joj to ne smeta. Nije pitala zašto, i ja sam to shvatio kao pristanak za vođenje ljubavi. Stao sam, zaustavio auto i pokušao ju poljubiti, kada je počela vrištati i željela je pobjeći. Govorio sam joj da je ne želim povrijediti, stavio sam joj ruku na usta, a ona se otimala, otvorila vrata i pobjegla, stoji u Paravinjinoj izjavi koju je dao ranije i koja je pročitana na suđenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svjedočio je i krim-inspektor Duško Obradović koji je nakon napada obavio očevid. Ispričao je da je na mjestu napada zatekao S.G. u prljavoj odjeći, vidno šokiranu i raščupanu. Vještak dr. Žarko Savić rekao je da je pregledao foto dokumentaciju s tog mjesta, i prema svemu zaključio da je žrtva zadobila lakše tjelesne ozljede dok se branila od fizički jačeg napadača braneći goli život. Imala je ozljede po leđima, nadlakticama, koljenima i potkoljenici te krvave obje nosnice. 

Pročitan je i iskaz Rajka Pandurevića, policajca koji je živio blizu mjesta napada i koji je došao nakon što mu je susjed rekao da je dotrčala žena tvrdeći da je silovana. Pandurević koji zbog lošeg zdravstvenog stanja nije mogao doći na ročište, u iskazu je rekao da je sa svojim njemačkim ovčarom otišao na mjesto događaja i zatekao Paravinju kojeg je legitimirao i zadržao do dolaska policajaca s Pala. Paravinja tvrdi da se od toga sjeća samo pas te je negirao Rajkovu tvrdnju da je vikao i za napadnutu djevojku govorio da je "kurvetina". Nije negirao Pandurevićeve navode da ga je molio da slučaj ne prijavljuje jer je oženjen i otac dvoje djece. Sutkinju je zamolio da mu odobri posjete za rodbinu i drugim danima osim srijede, a ona mu odgovorila da se mora obratiti s konkretnim zahtjevom. 

Tvrdi da su ga pretukli

Što se tiče optužnice, primio sam je, razumio je, nisam kriv! Svoju izjavu sam već dao, a kako sam u Banjoj Luci pretučen i od mene je iznuđena izjava, uopće nemam volje i želje da bilo što kažem jer je prošlo puno vremena od toga", kazao je Dragan Paravinja.

Sude mu za pokušaj silovanja u Istočnom Sarajevu 2002. godine. Kako su nam rekli na sudu, na ročištu se neće pojaviti svjedokinja S.B., jer u ovoj fazi još nije predviđeno njeno pojavljivanje niti su joj poslali sudski poziv. 

Inače, Paravinja može dobiti od jedne do 10 godina zatvora, proglase li ga krivim. Sud na Sokocu dozvolio je Paravinjin odlazak na Sud BiH u Sarajevu gdje će u ponedjeljak odlučivati o njegovu izručenju. Policija RS je zanijekala da su tukli Paravinju, rekavši kako je nevjerodostojan, kao što je bio i do sada u svojim iskazima.

S.B. je za Dnevni avaz ispričala kako ju je Paravinja početkom 2002. pokupio na Jahorini gdje je stopirala po povratku s posla, jer je zakasnila na autobus. Kazala je da je zaustavio automobil beogradskih registracija. Djelovao joj je kao ljubazan čovjek, ali je nakon dolaska u mjesto Dvorište krenuo na sporedni put i poslije 50-ak metara je počeo dirati po intimnim dijelovima tijela. Kazao joj je "Šta je, zar ti se ne sviđam?", i nastavio je napadati, nakon čega je iznenada odustao.

Nema vode ispod mosta s kojeg je navodno bacio Antoniju

Ispod mostova preko Brljanskih jezera više nema vode. Od subote u pogonu je 30 vatrogasnih crpki i do srijede u podne razina vode smanjena je za više od četiri metra, a očekuje se da će veći dio jezera biti isušen do večeri. Istražitelji već hodaju po suhom dnu jezera gdje se nakupilo više od pola metra mulja od dana kada je Dragan Paravinja, kako je višekratno ponovio, preko ograde jednog od mostova bacio tijelo zadavljene Antonije Bilić. Policijski i vojni ronioci nekoliko su puta detaljno pročešljali čitavo jezero, ali i nakon toga specijalno obučeni psi HGSS-a, koje će vratiti na mjesta na koja su ranije reagirali. Upravo zbog toga je poduzeta dosad neviđena akcija isušivanja jezera.

- Osim našeg posla ovdje, kriminalistička istraga vodi se u više smjerova. Provjeravaju se sve indicije, a istovremeno s Brljanom pretražuju se i sve druge sumnjive lokacije uz rutu kretanja kamiona Dragana Paravinje - rekao je načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić, ne mogavši odrediti koliko dugo će se Brljan još pretraživati.

Desetog dana pretrage terena u potrazi za Antoniom Bilić pretražuje se donje jezero na Brljanu, te dio isušenoga brljanskoga jezera uz most, kao i tok rijeke Krke od Bilušićeva buka nizvodno. Pretražuje se i dionica ceste od Brljana do Drniša, dok će se helikopterom MUP-a, u kojem je i  zapovjednik nacionalnog stožera potrage Predrag Brkopac, nadlijeće cestu na relaciji Gračac- Pađane i druga sumnjiva mjesta. U današnjoj pretrazi sudjeluje oko 200 ljudi, pripadnika interventne, specijalne i kriminalističke policije, Hrvatske vojske,  vatrogastva i Hrvatske gorske službe spašavanja. Potraga je završena u 16.30 sati, a nastavit će ju sutra.

Ministar Tomislav Karamarko jučer je rekao kako su u kamionu Dragana Paravinje pronašli i dvije kapi krvi za koje su utvrdili da pripadaju Antoniji. 

Mogli bi ga privremeno izručiti

Bariša Čolak, ministar pravosuđa BiH, izjavio je za HRT da bi Dragana Paravinju mogli privremeno izručiti Hrvatskoj kako bi policiji pokazao lokaciju na kojoj je, kako tvrdi, bacio tijelo Antonije Bilić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 294
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag