Obavijesti

News

Komentari 66

Paravinja protiv svoje obrane: Odustao od žalbe na presudu

Paravinja protiv svoje obrane: Odustao od žalbe na presudu
1

Šibenik: Dragan Paravinja koji je osuđen na 40 godina zatvora za ubojstvo Antonije Bilić nije otkazao punomoć odvjetnici niti traži drugog odvjetnika. Ne štrajka glađu

VIDEO

Dragan Paravinja, kojeg je Vijeće županijskog suda u Šibeniku 19. listopada osudilo na 40 godina zatvora zbog pokušaja silovanja i teškog ubojstva maloljetne autostoperice Antonije Bilić, ponovno privlači pozornost. 

Nakon što mu je sutkinja Nives Nikolac, čije je suđenje ocijenio manje pravednim od suda u logoru smrti u Jasenovcu, u šibenskom zatvoru je štrajkao glađu, a kada time nije uspio ništa postići, odlučio se na novi manevar, koji će, ako ništa drugo, barem podgrijavati daljnji interes javnosti za slučaj. 

On se, naime, usprotivio žalbi na presudu koju je u njegovo ime podnijela njegova braniteljica Ankica Giljanović.

- Mogu samo potvrditi da je to točno. Još uvijek vrijedi odluka o tajnosti postupka, pa ne mogu ništa detaljnije reći - rekla nam je Giljanović, napominjući kako se ovaj njegov potez ne može tumačiti kao priznanje krivnje.

Unatoč tome što se usprotivio žalbi koju je podnijela u njegovo ime, nije joj otkazao punomoć niti traži drugog odvjetnika. Štrajk glađu je prekinuo, tako da u tom smislu nije ugroženo njegovo zdravlje.

Bizaran manevar otkazivanja žalbe na presudu potvrdio je i glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku. 

Izričito se usprotivio podnošenju žalbe

- Branitelj optuženika može podnijeti  žalbu i bez posebne ovlasti optuženika, ali ne i protiv njegove volje. Braniteljica je u zakonskom roku podnijela žalbu na prvostupanjsku presudu, ali se optuženik u pisanom obliku izričito usprotivio podnošenju žalbe - kaže Ivić.

Predsjednica sudskog vijeća Nives Nikolac je donijela rješenje kojim je žalba Ankice Giljanović odbačena kao nedopuštena. Međutim, kako i na to rješenje stranke imaju pravo žalbe, žalili su se i Paravinja i njegova braniteljica Ankica Giljanović. 

Paravinjin manevar je neuobičajen i nejasan

- Spis predmeta je zajedno sa žalbama upućen Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, kao drugostupanjskom sudu, radi odlučivanja povodom tih žalbi na rješenje predsjednice vijeća kojim je žalba braniteljice optuženika na presudu odbačena kao nedopuštena - navodi Ivić. 

Paravinjin manevar je neuobičajen, neobičan i nejasni su mu motivi. Međutim, osim zatvorske kazne za pokušaj silovanja i ubojstvo Antonije Bilić u RH, te za silovanje u okolici Sarajeva za koje ga je osudila BiH, Paravinju zbog silovanja traži i pravosuđe Republike Srbije.

Moguće da kupuje vrijeme zbog suđenja u Srbiji

Moguće je da ovim ponovno kupuje vrijeme, jer se boji da bi ga nakon pravomoćnosti presude Hrvatska mogla posuditi Srbiji zbog suđenja za tamošnje silovanje. I iz njegovih ranijih istupa, naime, mogao se iščitati paničan strah od izručenja Srbiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"