Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
57 komentara

Pas zmaj: I Japanci su 'ludi' za čudesnim hrvatskim ovčarima

Katsumi Imamura, kinolog koji je hrvatskog ovčara prvi put vidio prije pet godina u Norveškoj najzaslužniji je što su ti psi postali predmet obožavanja u Japanu

Franjo Lepan/24sata
Foto: Franjo Lepan/24sata
57 komentara

Hrvatski ovčari, najstarija naša autohtona pasmina, s kojom su Hrvati još u 7. stoljeću stigli na ove prostore, postali su predmet obožavanja u Japanu!

Za to je najzaslužniji Japanac Katsumi Imamura (51), kinolog koji je hrvatskog ovčara prvi put vidio prije pet godina na jednom natjecanju u Norveškoj. Podsjetio ga je tada hrvatski pas na davno izumrlu japansku pasminu, za koju se u Zemlji Izlazećeg Sunca vjerovalo da ljudima prenosi tajnu energiju...

- Kad sam ugledao Tanju Janeš i njenu kuju Mišku, hrvatsku ovčarku, na natjecanju iz agilitiya, odmah sam bio očaran energijom tog psa. Zaključio sam da moram imati takvog psa - rekao je Katsumi Imamura.

Agility je disciplina u kojoj pas mora u što bržem vremenu i sa što manje grešaka proći zadane prepreke, a hrvatski ovčari su u njoj među najuspješnijima na svijetu! I zato je Katsumi u Japan 2008. odveo jednog mužjaka, a dvije godine kasnije i ženku. Sada čeka njihovo leglo i traga za novim primjercima naše pasmine koji će put Dalekog istoka. Prošlog utorka je u Japan odveo i Ryua (Zmaja), kojeg mu je darovala prijateljica Tanja. Ona od djetinstva boluje od teške kronične bolesti, ulceroznoga kolitisa. Prije deset godina ostala je nepokretna, a upravo joj je njezina ovčarica Miška pomogla da ponovno prohoda.

No, nije samo Imamurina ljubav prema hrvatskim ovčarima zaslužna za odluku da i novi hrvatski psi krenu na put od deset tisuća kilometara. Imamura je otkrio novu, čudesnu ulogu koju će hrvatski ovčari imati u Japanu:

- Zemlja je nakon tsunamija i katastrofe u nuklearki Fukushima ušla u tešku krizu, zavladala je opća depresija. A vjerujte, Japanci odmah prepoznaju novu, zdravu energiju koju u sebi imaju hrvatski ovčari! Tu energiju želim u Japanu.

- O poštovanju koje za hrvatske ovčare iskazuju Japanci, svjedoči i njihov naziv za takve pse. Zovu ih fu-rin-ka-zan ili vjetar-šuma-vatra-planina. To borbeno pravilo generala Takede Shingena, znači: “Kreće se hitro poput vjetra, tih je poput šume, napada žestoko poput vatre, a nepobjediv je kao i planina!”

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message