Obavijesti

News

Komentari 20

Pate od teške bolesti: Teško je povjerovati da su oni blizanci

Pate od teške bolesti: Teško je povjerovati da su oni blizanci
3

Jednojajčani blizanci Adam i Neil Pearson pate od neurofibromatoze tipa 1. Riječ je o autosomnoj dominantnoj bolesti kod koje se stvaraju tumori uzduž živaca

VIDEO

Adam i Neil Pearson bili su kao djeca toliko slični da ih je ponekad i vlastita majka jedva raspoznavala. Danas, kada imaju 31 godinu, slučajni prolaznici ne mogu vjerovati da je riječ o jednojajčanim blizancima.

Adamovo lice se izobličilo do neprepoznatljivosti nakon što mu je kao djetetu dijagnosticiran tumor. Vršnjaci u školi su ga nazivali pogrdnim imenima i svakodnevno maltretirali zbog izgleda, piše Mirror.

- Svako jutro, prije nego bi ušao u školu, stajao bi pred ulaznim vratima, duboko bi uzdahnuo i pomislio u sebi: Idemo i to odraditi - govori Adam.

Identical twins who grew up to be different

Tijekom godina tumor je nekontrolirano rastao, zbog čega je Adam dosad bio na 33 operacije.

Neil boluje od istog genetskog poremećaja, ali njegov tumor nije izrastao. Na žalost, on boluje od epilepsije i gubitka pamćenja.

Blizanci pate od neurofibromatoze tipa 1. Riječ je o autosomnoj dominantnoj bolesti kod koje se stvaraju tumori uzduž živaca, što ponekad dovodi do značajne deformacije mekog tkiva ili kosti. Tip 1 (von Recklinghausenova bolest) je najčešći, a uzrokuje neurološke, kožne i ponekad ortopedske manifestacije.

Majka kaže da u prvim godinama ništa nije upućivalo na to da su blizanci teško bolesni. Prvi znakovi, a zatim i dijagnoza uslijedili su nešto prije pete godine. Adam je pao i na čelu mu se stvorila izraslina koja se nikako nije htjela povući. Nakon brojnih posjeta liječnicima, jedna pretraga je pokazala da Adam na vratu ima benigni tumor koji mu pritišće dušnik. 

Identical twins who grew up to be different

S obzirom da Neil nije pokazivao nikakve simptome, roditelji su mislili da se izvukao. Prve znakove gubitka pamćenja osjetio prije 14. rođendana. S bratom se vraćao kući iz izlaska i nije se mogao sjetiti gdje je bio i što je radio.

Slična situacija počela se ponavljati, a Adam je mislio da ga Neil zeza. Gubitak pamćenja liječnici su povezali s neurofibromatozom, a godinu dana kasnije dijagnosticirali su mu i epilepsiju.

Kao rezultat bolesti, Adam je danas potpuno slijep na jedno oko, a na drugom je isto počeo gubiti vid. Nadu vidi eksperimentalnom liječenju u Sjedinjenim Državama gdje se pacijentima daju lijekovi koji, navodno, mogu umanjiti tumore. Naravno postoji potencijalna opasnost, ako liječenje ne da rezultate, kao posljedica retinalnogodvajanja, Adam bi mogao oslijepiti i na drugo oko.

Identical twins who grew up to be different

Adamovi simptomi mogu se u bilo kojem trenutku pojaviti kod Adama i obrnuto. Ipak braća nastoje živjeti, koliko god je to moguće, normalnim životom. Uz pomoć roditelja, Neil koji radi kao asistent u knjižnici u medicinskoj školi naučio je kako se nositi s gubitkom pamćenja. 

- Držim se rutine i stvari obavljam točno utvrđenim redoslijedom - kaže Neil.

Adam pak želi pronaći djevojku i voditi miran život.

- Ne viđam trenutno nikog, ali idem na spojeve - kazao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.