Obavijesti

News

Komentari 1

'Pauci' u 75 km dugoj hodnji sjećanja na žrtve Škabrnje

'Pauci' u 75 km dugoj hodnji sjećanja na žrtve Škabrnje
1

Pripadnici 3. mehanizirane bojne "Pauci" započeli su u subotu 75 kilometara dugu simboličnu hodnju sjećanja kojom će odati počast žrtvama stradanja u Škabrnji, izvijestili su iz Ministarstva obrane (MORH).

VIDEO

Hodnju sjećanja do Škabrnje započeli su jutros iz vojarne 4. gardijske brigade "Pauci" u Kninu, trajat će od 16. do 18. studenog, a u njoj sudjeluje ukupno 57 pripadnika 3. mehanizirane bojne Pauci, te nekoliko pripadnika 1. mehanizirane bojne bojne Tigrovi.

Pokretanje videa...

Započela Hodnja pripadnika bojne Pauci od Knina do Škabrnje 02:29

Zapovjednik Ivica Armanda prije početka hodnje je rekao kako se on, kao sudionik Domovinskog rata nada, da će strašna ratna vremena ostati daleko iza nas i da se u budućnosti neće ponavljati.

 - Zato je Hrvatska vojska tu, da bi osigurala sigurnost i jamstvo građanima Republike Hrvatske da se zločini i zvjerstva kakva su se desila u Škabrnji i Vukovaru neće ponavljati. Ono što se desilo u Škabrnji i u Vukovaru nije ljudski i te stvari ne smijemo zaboraviti. Iz tog razloga i organiziramo ovu hodnju -  rekao je bojnik Armanda.

' Vojnici smo, teži vremenski uvjeti stvaraju nove izazove'

Napomenuo je i kako se među pripadnicima HV-a u hodnji nalazi i osam mladih poručnika, pojasnivši kako su to časnici koji su tek stupili u Hrvatsku vojsku.

- Oni će preuzeti naše dužnosti i obveze, a  preko ovakvih simboličnih hodnji i sličnih aktivnosti vrijednosti Domovinskog rata nastojim prenijeti i na njih - istaknuo je. 

Pojasnio je i kako je inicijativa za simboličnu hodnju sjećanja potekla od vojnika i dočasnika iz sastava 3. mehanizirane bojne Pauci te je izrazio uvjerenje kako će se kroz iduća dva dana hodnja uspješno i provesti unatoč zahtjevnim vremenskim uvjetima.

 - Vojnici smo, teži vremenski uvjeti stvaraju nove izazove. Novi izazov daje dodatni motiv pa će i zadovoljstvo po završetku hodnje biti itekako puno veće -  istaknuo je. 

Zapovjednica voda poručnica Anela Misir rekla je kako je ponosna što nakon toliko godina može sudjelovati u hodnji kojom se na prigodan način obilježava tragediju koja se dogodila u Škabrnji.

Završetak hodnje planiran je u ponedjeljak 18. studenoga na sam dan obilježavanja 28. godišnjice stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu, a u posljednjoj etapi, od Benkovca do Škabrnje pripadnicima bojne Pauci pridružit će se i članovi Udruge veterane 4. gardijske brigade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"