Obavijesti

News

Komentari 3

Paus (IDS): Nema razgovora o pripojenju Rijeke i Istre Italiji

Paus (IDS): Nema razgovora o pripojenju Rijeke i Istre Italiji

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus izjavio je da "pripojenje Rijeke i Istre Italiji nikada neće biti predmet političkih razgovora" te je pozvao izglednu buduću premijerku Italije Giorgiu Meloni da se ogradi od "opasnih poruka

VIDEO

"Tražimo od buduće premijerke Giorgie Meloni da se ogradi od populističkih poruka koje su poslane u kampanji sa ciljem dobivanja izrazito desno orijentiranog biračkog tijela. Takve iredentističke poruke ne samo da štete ugledu Italije u kontekstu Europske unije, nego i dobrosusjedskim odnosima Italije i Hrvatske, a najviše štete pripadnicima talijanske autohtone manjine", poručio je Paus u priopćenju.

Tko je nova premijerka Italije Giorgia Meloni? Zazivala je da se Istra i Dalmacija vrate Italiji
Tko je nova premijerka Italije Giorgia Meloni? Zazivala je da se Istra i Dalmacija vrate Italiji

Podsjetio je kako u Istri suživot Talijana, Hrvata i drugih naroda traje desetljećima i može biti uzor svima, a pitanje granica riješeno je prije više od sedamdeset godina i nikada neće biti predmet ozbiljnih razgovora.

Nakon pobjede desnog bloka pod vodstvom Meloni na talijanskim parlamentarnim izborima, IDS je čestitao pobjednicima poručujući kako poštuje izbor talijanskih birača iako opcija koja je osvojila većinu glasova IDS-u nije ideološki nimalo bliska.

"Politička kampanja je sada završila i pred budućim talijanskim vodstvom je teško razdoblje da ponude rješenja za probleme koji muče Talijane, a prisutni su u cijeloj Uniji, poput energetske krize i inflacije", ističe Paus.

Italija: Desnica na čelu s Meloni trijumfirala je na izborima
Italija: Desnica na čelu s Meloni trijumfirala je na izborima

U ratom zahvaćenoj Europi, dizanje novih tenzija i dolijevanje ulja na vatru šteti svim državama članicama, koje trebaju biti jedinstvene u zaštiti svojih građana od sigurnosnih i gospodarskih posljedica rata, te u pružanju pomoći ratnim izbjeglicama koji su protjerani iz svojih domova. Samo empatična i jedinstvena Europska unija može ispuniti tu zadaću, kaže Paus.

Komadina: Zabrinjava pobjeda ultradesnice u Italiji

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je u ponedjeljak kako zabrinjava da je jučer, upravo na dan donošenja Pazinskih odluka o pripajanju Istre, Rijeke, otoka i Zadra matici domovini Hrvatskoj, na parlamentarnim izborima u Italiji 'pobijedila ultradesnica'.

Giorgia Meloni vjerojatno će postati prva premijerka Italije na čelu najdesnije orijentirane vlade od Drugog svjetskog rata, nakon što je njena konzervativna koalicija trijumfirala na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

„To je, nažalost, nastavak procesa koji se događaju u Europi u zadnje vrijeme," ocijenio je župan Komadina na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare, komentirajući jučerašnje parlamentarne izbore u Italiji, čiji privremeni rezultati pokazuju da će desni blok imati uvjerljivu većinu u oba doma parlamenta

Komadina je rekao kako je „vjerojatna buduća premijerka Italije Giorgia Meloni prije nekoliko mjeseci izjavila da Rijeku i Istru treba vratiti u Italiju.“

Stoga od vlasti Republike Hrvatske očekuje da prate razvoj situacije u Italiji. Dodao je kako smatra da „ova priča gospođe Meloni zaslužuje barem protestnu notu, naravno, ako ona bude imenovana za premijerku Republike Italije.“

Komadina je istaknuo da Hrvati, Talijani i ostale nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj, i u drugim županijama, u prvom redu u Istarskoj, skladno žive i nikada nisu dovodili u pitanje odluke ZAVNOH-a i AVNOJ-a, koje su Pariškim sporazumom pretočene u ustavnopravni poredak i rezultirale granicama Republike Hrvatske. u kojima je obranjena u Domovinskom ratu.

"Nažalost, imamo niz zemalja u Europi koje skreću u desno jer izgleda da ništa nismo naučili," rekao je, naglasivši kako "nam rat u Ukrajini pokazuje da nismo ništa naučili od fašističke agresije 40-tih godina."

Župan Komadina kaže kako se nada da će biti razuma i pameti, da će se ljudi baviti ekonomijom, gospodarstvom, kako osigurati kvalitetna radna mjesta, zaustaviti cijene energenata i  kvalitetnije živjeti,  a ne temama kojima svjedočimo u međunarodnim odnosima u zadnje vrijeme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa