Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
210 komentara

Pavelićeva fotka u Kuščevićevoj vili: 'Nisam mogao vjerovati...'

Podsjećamo, u vili koju je Lovro Kuščević izgradio u Nerežišćima na Braču, koja se u knjigama vodi kao pašnjak i koju 11 godina nije upisao u katastar, nalazi se i fotografija ustaškog poglavnika Ante Pavelića

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
210 komentara

Iznenadilo me, nisam mogao vjerovati, riječi su premijera Andreja Plenkovića kad su ga pitali za portret Ante Pavelića koji se nalazio u vili bivšeg ministra Lovre Kuščevića, koju je iznajmljivao turistima, a vodila se u knjigama kao pašnjak.

Podsjećamo, u vili koju je Lovro Kuščević izgradio u Nerežišćima na Braču koju 11 godina nije upisao u katastar, nalazi se i fotografija ustaškog poglavnika. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Tjedan dana u vili stoji 16.391 kunu što znači da dan u prosjeku stoji 2340 kuna. Vila je peterosobna, ima opremu za fitness, vanjski bazen, roštilj, a uz sve to i pogled na more. Slika ustaškog poglavnika je iznad kuhinjskog kamina.

SRAMOTA I ODRAZ NEZNANJA Kuščević turistima iznajmljivao vilu s Pavelićevim portretom...

Fašisti jedan od logora imali i u Nerežišćima

Već smo pisali, nevjerojatno je, sramotno, ali i odraz apsolutnog neznanja da jedan Bračanin drži u kući Pavelićevu fotografiju. Premda je Brač Rimskim ugovorima najprije pripao NDH, na otok su 17. travnja 1941. godine ušli Pavelićevi talijanski saveznici, fašističke snage. Na otoku  su uspostavili nekoliko manjih logora u Sumartinu, Postiri, Milni i, pazite sad - u Nerežišćima. 

Najveći talijanski logor bio je Kampor na Rabu kroz koji je prošlo oko 15.000 Hrvata, Slovenaca i Židova među kojima i oko 1.200 malodobne djece. U logoru je za vrijeme 14 mjeseci, koliko je postojao, po statističkim procjenama umrlo oko 4.500 ljudi. Umirali su od gladi i bolesti u krajnje neljudskim uvjetima. Pavelićevi saveznici su to činili perfidno jer nisu ubijali na klasičan način već izgladnjivanjem odnosno uštedom na hrani i neljudskim uvjetima smještaja. Logor je oslobođen 11. rujna 1943.

Foto: 24sata/24sata

Policija mu upala u kuću

Mjecec dana nakon što je izašao iz vlade, policajci su upali u kuću Lovre Kuščevića na Braču tražeći dokaze o umiješanosti u malverzacije oko nekretnina i prenamjene zemljišta. Problemi za Kuščevića počeli su kad je otkriveno da 11 godina nije kuću upisao u katastar i da se ona vodi kao pašnjak, a zatim su se nanizale nekretninske afere. Najozbiljnija se odnosi na offshore hobotnicu koju su razotkrili reporteri Telegrama i 24sata. Nakon što policija prikupi informacije, odlučit će hoće li protiv Kuščevića i ostalih podnijeti kaznenu prijavu ili će sve dostaviti USKOK-u da odluči.

 

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message