Obavijesti

News

Komentari 336

Kuščević turistima iznajmljivao vilu s Pavelićevim portretom...

Kuščević turistima iznajmljivao vilu s Pavelićevim portretom...
3

Nevjerojatno je da jedan Bračanin u kući drži Pavelićevu fotografiju. Talijanski fašisti, Pavelićevi saveznici, na Brač su stigli na proljeće 1941. godine i baš su u Nerežišćima uspostavili jedan od logora

VIDEO

Vila koju je Lovro Kuščević izgradio u Nerežišćima na Braču, koja se u knjigama vodi kao pašnjak i koju 11 godina nije upisana u katastar gotovo je cijelo ljeto rasprodana. Sad se otkrilo kako je u njoj portret ustaškog poglavnika Ante Pavelića.

Tjedan dana tamo stoji 16.391 kunu što znači da dan u prosjeku stoji 2340 kuna. Vila je peterosobna, a ima opremu za fitness, vanjski bazen, roštilj, perilicu posuđa, mikrovalnu, a uz sve to i pogled na more.

Slika ustaškog poglavnika je iznad kuhinjskog kamina.

U Nerežišćima bio logor, a on ima Pavelićev portret

Posve je nevjerojatno i odraz apsolutnog neznanja da jedan Bračanin drži u kući Pavelićevu fotografiju. Premda je Brač Rimskim ugovorima najprije pripao NDH, na otok su 17. travnja 1941. godine ušli Pavelićevi talijanski saveznici.

Na otoku su uspostavili nekoliko manjih logora u Sumartinu, Postiri, Milni i, pazite sad - u Nerežišćima.

Najveći talijanski logor bio je Kampor na Rabu kroz koji je prošlo oko 15.000 Hrvata, Slovenaca i Židova među kojima i oko 1.200 malodobne djece.

U logoru je za vrijeme 14 mjeseci, koliko je postojao, po statističkim procjenama umrlo oko 4.500 ljudi. Umirali su od gladi i bolesti u krajnje neljudskim uvjetima.

Pavelićevi saveznici su to činili perfidno jer nisu ubijali na klasičan način već izgladnjivanjem odnosno uštedom na hrani i neljudskim uvjetima smještaja u šatorima. Logor je oslobođen 11. rujna 1943. godine.

Policija mu upala u kuću

Mjecec dana nakon što je izašao iz vlade, policajci su upali u kuću Lovre Kuščevića na Braču tražeći dokaze o umiješanosti u malverzacije oko nekretnina i prenamjene zemljišta. Problemi za Kuščevića počeli su kad je otkriveno da 11 godina nije kuću upisao u katastar i da se ona vodi kao pašnjak, a zatim su se nanizale nekretninske afere. Najozbiljnija se odnosi na offshore hobotnicu koju su razotkrili reporteri Telegrama i 24sata. 

Nakon što policija prikupi sve informacije, odlučit će hoće li protiv Kuščevića i ostalih koje istražuje podnijeti kaznenu prijavu ili će sve podatke dostaviti USKOK-u da odluči.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:56
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 336
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.