News

Komentari 2

Pavle kao Grunf: 'Popravili smo što jesmo, a što nismo - nismo'

Pavle kao Grunf: 'Popravili smo što jesmo, a što nismo - nismo'

Ako je itko odradio posao, onda je to Grad Zagreb. Od vatrogasaca, komunalnog i prometnog redarstva, civilne zaštite... Svi oni šatori nisu radili sami od sebe, tvrdi Kalinić

Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama, tvrdi da su obavili dobar posao i upire prstom u državu.

- Vodili smo civilnu zaštitu jedini u Hrvatskoj, ured nam je trajao dva mjeseca, preuzeo je značajan dio od korona virusa i u ovom trenutku se pokazalo da jedino Zagreb ima civilnu zaštitu - odgovorio nam je osebujni pročelnik. 

POGLEDAJTE VIDEO Građani smješteni u Domu Cvjetno

Kad smo ga zatražili pojašnjenje ove izjave, Kalinić je bio uobičajeno vulgaran, ali uspjeli smo doći do koliko-toliko koherentnog odgovora. Za ovakvu situaciju optužuje državu.

- Ured za upravljanje u hitnim situacijama treba trajati od 24 do 48 sati. Onda preuzima država. Ona se nije uključila. 

Nisu ušli u ništa, raspustili su Sabor, nisu donijeli zakon o obnovi. Ne radi se tu o dvije kućice na nekom brdu, nego o glavnom gradu. Postoji puno zgrada s crvenom naljepnicom, ljudi moraju živjeti tu u gradu - kaže Kalinić.

Što su konkretno učinili u vezi potresa, upitali smo ga.

- Zna se što je civilna zaštita, nije za sigurnost i red, nego za spašavanje ljudi. Tu nije bilo potrebe. Ako je itko odradio posao, onda je to Grad Zagreb. Od vatrogasaca, komunalnog i prometnog redarstva, civilne zaštite... Svi oni šatori nisu radili sami od sebe. Što se tiče korone, dali smo kvalitetnu opremu na početku, a ovo što je poslije dolazilo, to će ostali procijeniti kakva je bila kvaliteta - kaže šef Ureda za upravljanje hitnim situacijama. 

Dodaje da je ova situacija pokazala da civilna zaštita treba hitno pomlađivanje. Ako to ne bude riješeno u sljedeće dvije godine, Zagreb će ostati bez civilne zaštite, smatra Kalinić.

Najčitaniji članci