Obavijesti

News

Komentari 1

Pavo Barišić s predstavnicima Vertikale sindikata obrazovanja

Pavo Barišić s predstavnicima Vertikale sindikata obrazovanja
1

Na sastanku su najavljeni nastavak cjelovite reforme obrazovanja te skori početak pregovora za granske kolektivne ugovore, priopćilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja

VIDEO

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić primio je u četvrtak na uvodni sastanak izaslanstvo Vertikale sindikata obrazovanja na kojemu su najavljeni nastavak cjelovite reforme obrazovanja te skori početak pregovora za granske kolektivne ugovore, priopćilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Svrha sastanka bila je, kako navodi Ministarstvo, međusobno upoznavanje, usklađivanje zajedničkih načela rada te razmjena informacija o tekućim procesima i projektima, kao i pitanja koja sindikati drže prioritetnima za rješavanje u tekućem razdoblju.

U izaslanstvu su bili predsjednik Vertikale i predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, potpredsjednica Nezavisnoga sindikata Branka Pavoković, glavni tajnik Nezavisnog sindikata Nijaz Karić, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem, predsjednik Skupštine Sindikata hrvatskih učitelja Davor Kovačić, predsjednik Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka i predsjednik Velikoga vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Mihalinec je u ime Vertikale sindikata obrazovanja istaknuo opća, zajednička pitanja sindikata te izrazio želju za ostvarivanjem socijalnoga dijaloga i postizanja socijalnog partnerstva. 

Zatražio je ministrovo mišljenje o cjelovitoj kurikularnoj reformi, planovima vezanima uz izmjene normativnih akata, kao i pregovorima za granske kolektivne ugovore.

Ministar Barišić je istaknuo kako se čvrsto opredijelio za dijalog, partnerstvo, konzultacije i suradnju sa svim dionicima sustava te izrazio uvjerenost da će se međusobna suradnja temeljiti na kvalitetnome dijalogu i u smjeru razvijanja stvarnog partnerstva.

Izvijestio je, navodi Ministarstvo, da se cjelovita reforma obrazovanja nastavlja, što uz rad na kurikulumskim dokumentima uključuje i rad na preostalih sedam ciljeva Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije u ranom i predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju koji su vezani uz učitelje i nastavnike te infrastrukturu.

Glede normativnih akata, Barišić je kako ističe Ministarstvo, očitovao nesklonost čestim i prebrzim promjenama zakona ako one nemaju nužnu utemeljenost u potrebi mijenjanja postojećih praksi. 

Najavio je da bi se u ovoj fazi pristupilo nekolicini žurnih i nužnih izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju dok bi se tijekom sljedeće godine temeljito, i u partnerstvu sa sindikatima, procijenila i raspravila pitanja potrebe opsežnijih promjena zakona koji reguliraju odgoj i obrazovanje te znanost i visoko obrazovanje. 

Ministarstvo napominje kako su oko granskih kolektivnih ugovora obje strane iskazale želju da pregovori započnu što prije te da se pritom kao polazište iskoriste već raspravljena pitanja u sklopu prijašnjih pregovora u području znanosti i visokog obrazovanja. 

Ocijenili su kako istjek granskoga kolektivnog ugovora u znanosti i visokom obrazovanju predstavlja velik problem za cijeli sustav.

Barišić je izrazio je razumijevanje za ovaj problem, kao i za žurnu obnovu procesa pregovaranja u području znanosti i visokog obrazovanja.

Najavio je početak pregovora za ostale granske ugovore.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...