Obavijesti

News

Komentari 18

Pedijatar Richter o zarazi koja hara na Sv. Duhu: 'To je najteži oblik'. Otkrio i koji su simptomi

Pedijatar Richter o zarazi koja hara na Sv. Duhu: 'To je najteži oblik'. Otkrio i koji su simptomi

To je najteži oblik enterovirusa, pored crijevnog i respiratornog, lakših. Šest beba zaraženih meningitisom je puno, što znači da je virus ili jako zarazan, ili ima više zaraženih, komentira pedijatar zarazu na Sv.Duhu

VIDEO

Pojava enterovirusa u ovo doba godine nije neobična, pa ni u rodilištu no neobično je da je šestero novorođenčadi zaradilo enterovirusni meningitis, komentar je primarijusa Darka Richtera na vijest da je na Odjelu neonatologije KB Sveti Duh najmanje šestero novorođenčadi zaraženo enterovirusnim meningitisom. Bebe su se razboljele u periodu između 11. i 12. lipnja te su prevezene u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj te u Kliniku za infektivne bolesti "Fran Mihaljević". 

Richter je specijalist pedijatrije i uži specijalist pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije te kaže kako je ovo vrlo ozbiljna bolest u djece. 

Richter: 'Ovo je najteži oblik enterovirusa' 

- Enterovirus najčešće izaziva crijevne probleme, odnosno proljev i povraćanje, slično rotavirusu, odnosno respiratorne bolesti, s nekim osipima. Ne čudi me što se sad pojavio, u ovo doba godine, ali me čudi da je toliko beba dobilo baš meningitis. To je najteži oblik enterovirusa, pored ova dva prethodna, crijevnog i respiratornog, koji su lakši. To je velik broj zaraženih meningitisom, što znači da je on ili jako zarazan odnosno virulentan, ili situacija nije snimljena do kraja. Naime, moguće je da ima puno više zaraženih, pa bi onda i šestero s ovim simptomima bio realniji broj, napominje pedijatar. 

Ravnateljica Šimundić: 'Opasni i moćni žele da budemo bolnica-slučaj. Njima sam ja smetnja'
Ravnateljica Šimundić: 'Opasni i moćni žele da budemo bolnica-slučaj. Njima sam ja smetnja'

Na pitanje kako je moglo doći do zaraze, i širenja nakon toga, primarijus odgovara kako je virus mogao prijeći s neke mame na dijete prilikom poroda, ili je unesen izvana.

- Prijenos s djeteta na dijete moguć je, između ostalog, kod prematanja pelena. Zato je izuzetno važno često prati ruke, napominje liječnik. 

Enterovirusi se nalaze u našem organizmu, čovjek im je prirodni domaćin. Prenose se izravnim dodirom s osobe na osobu te neizravno fekalno-oralnim putem (bolesti prljavih ruku). Inficirana osoba virus izlučuje stolicom, i iz sekreta ždrijela, i to nekoliko dana prije, i još nekoliko tjedana poslije početka simptoma. Kod respiratornih simptoma, prenosi se i kapljičnim putem.

Simptomi enterovirusa 

Simptomi ovise o tipu enterovirusa pa mogu, između ostalog, izazvati i encefalitis (upalu mozga) i serozni meningitis (upalu moždanih ovojnica), miokarditis (upalu srčanog mišića), perikarditis (upalu srčane ovojnice). Osobe slabog imuniteta i novorođenčad su rizična skupina zbog mogućih komplikacija.

Enteroviroze su najčešće ljeti i u ranu jesen, i češće su kod male djece nego kod odraslih. Zato je jako važno prati ruke. 

Klini?ka bolnica Sveti Duh

Do daljnjeg nisu dopušteni posjeti Klinici za ginekologiju i porodništvo. "Zbog uočene povećane učestalosti sezonskih infekcija prisiljeni smo, do daljnjega, zabraniti posjete", stoji na stranicama bolnice s datumom objave 19.lipnja.

Ministarstvo zdravstva: 'Zatražili smo hitno očitovanje' 

Oglasili su se i iz Ministarstva zdravstva. 

- S obzirom na to da nismo službeno obaviješteni od strane Kliničkog bolničkog centra Sveti Duh o nastaloj situaciji moguće ugroze virusom u rodilištu, ne posjedujemo konkretne informacije koje bismo mogli komunicirati u javnosti. 

Na Sv. Duhu je najmanje šestero beba zaraženo enterovirusnim meningitisom. Zabranili posjete
Na Sv. Duhu je najmanje šestero beba zaraženo enterovirusnim meningitisom. Zabranili posjete

Od strane Ministarstva zdravstva poslan je dopis u kojem tražimo hitno očitovanje o novonastaloj situaciji te inzistiramo na koordinacijskim aktivnostima kako bi se aktivno upravljalo navedenom ugrozom i sačuvalo zdravlje pacijenata. Pacijenti nam moraju biti u fokusu jer radi njih zdravstveni sustav postoji što uključuje i KB Sv. Duh kao i osnivača ustanove - Grad Zagreb. 

Priopćenje sa Sv. Duha prenosimo u cijelosti:

Djelatnici Klinike za ginekologiju i porodništvo KB Sveti Duh su u ponedjeljak 19. lipnja 2023. uočili te dobili informacije iz drugih ustanova da nekoliko djece, rođene u Klinici, ima simptome enterovirusne bolesti. Odmah po uočenome poduzete su sve potrebne aktivnosti te obaviještena Služba za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, koja je donijela mjere koje se već provode uključujući i zabranu posjeta na odjelima. Enterovirus je izoliran kod šestero novorođenčadi, rođenih između 8. i 12. lipnja 2023.

Djeca se trenutno nalaze na liječenju u našoj bolnici te Klinici za dječje bolesti, a dijete liječeno u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ otpušteno je na kućnu njegu. Situacija se redovito prati, koordinacija svih dionika je svakodnevna, a danas su u bolnici sanitarni inspektori Državnog inspektorata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...