Obavijesti

News

Komentari 250

Pedofilima 20 godina zatvora i trajna zabrana rada s djecom

Jedna od najvažnijih novina je i da više nema zastare za progon pedofila, dok je po važećem zakonu progon zastarijeva ovisno o visini propisane kazne...

VIDEO

Hrvatska kreće u oštriju borbu s pedofilima. HDZ će u utorak u saborsku proceduru uputiti izmjene Kaznenog zakona koja se odnose na spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece. Hrvatska tako više neće biti jedna od zemalja u kojima borba s pedofilima nije adekvatno regulirana. 

Jedna od najvažnijih novina je da više nema zastare za progon pedofila, dok je po važećem zakonu progon zastarijeva ovisno o visini propisane kazne za pojedino kazneno djelo. Značajno rastu kazne za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece. 

Tako primjerice s dosadašnjih pet kazne rastu na 15, 20 ili će se propisivati kazna dugotrajnog zatvora, ovisno o vrsti kaznenog djela. Također, osuđenim pedofilima zabranit će se obavljanje djelatnosti ili dužnosti u kojima se dolazi u neposredni kontakt s djecom, što je do sada bilo prepušteno sucu na volju. 

Izmjene zakona donose i obvezu provjeru u registru pedofila iz kojeg više neće biti brisanja odnosno ta će evidencija biti trajna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tako je izmjenama zakona propisano da ako se netko javlja za rad u ustanovi u kojoj redovno dolazi u kontakt s djecom poput vrtića, škola, centara za socijalnu skrb, sportskim klubovima ili je pak riječ o poslovima dadilje, ustanova je dužna kao dio natječajne dokumentacije tražiti i Izvadak iz kaznene evidencije ili iz takozvanog registra pedofila koji će se voditi i biti će odvojena aplikacija unutar kaznene evidencije. 

Pojačavaju se i sigurnosne te zaštitne mjere. Izmjenama zakona uređuje se da mjeru zaštitnog nadzora po punom izvršenju kazne zatvora kod delikata nasilja i spolnih delikata treba provoditi i prema osuđenicima koji su u zatvoru proveli i manje od dvije godine.

Također, produljit će se vrijeme zaštitnog nadzora po punom izvršenju kazne zatvora za osuđene pedofile. 

Ove izmjene zakona u saborsku proceduru bit će upućene u dva čitanja, a u HDZ-u doznajemo da su ove izmjene zakona dobile punu potporu ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i premijera Andreja Plenkovića. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 250
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke