Obavijesti

News

Komentari 21

Pejčinović preuzela dužnost glavne tajnice Vijeća Europe

Pejčinović preuzela dužnost glavne tajnice Vijeća Europe
1

Pejčinović Burić je uz odlazećeg glavnog tajnika, Norvežanina Thorbjorna Jaglanda, bila domaćin svečane sjednice u dvorani u kojoj je 1949. osnovana ta organizacija

VIDEO

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u srijedu je službeno preuzela funkciju glavne tajnice Vijeća Europe (VE). 

- U 70. godišnjici postojanja Vijeća Europe treba se vratiti u izvorne postavke onoga zašto je takva međunarodna organizacija i osnovana. U njenom članku 1. se govori da se radi na miru i prosperitetu u Europi, a sredstvo da se do toga dođe je dijalog - kazala je Pejčinović Burić u prvom razgovoru za hrvatske medije nakon preuzimanja dužnosti.

"Tijekom pet godina svog mandata želim da se vratimo izvorištu i razumijemo zašto nam treba ovakva paneuropska organizacija", poručila je.  

Istaknula je kako se Vijeće nalazi u teškom razdoblju jer u Europi ima puno ksenofobije i diskriminacije protiv koje se treba boriti, a kao svoje prioritete u vođenju organizacije izdvojila je poboljšanje dijaloga između tijela, ali i država članica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Od prvog ću se dana posvetiti tome da se dijalog pojača i da kroz njega dolazimo do kompromisa. Mislim da je to osnova onoga što Vijeće Europe jest", rekla je. 

Naglasila je da će raditi i na vidljivosti organizacije koja je "iznimno važna u vrijeme novih tehnologija", te da ona postane "razumljivija" građanima. 

Rekla je i kako je važno postići da poruke Vijeća budu koherentne, jer je dosad bilo slučajeva da su "poruke dolazile s različitih strana, s različitim tonovima", što nije pridonijelo razumijevanju. 

Ona je druga žena i prva osoba iz srednje i istočne Europe na tom položaju.

U završnom glasanju pobijedila je belgijskog kolegu Didiera Reyndersa.

Marija Pejčinović-Burić ide na plaću od 300.000 eura godišnje
Marija Pejčinović-Burić ide na plaću od 300.000 eura godišnje

Bivša šefica hrvatske diplomacije je u sjedištu VE-a u Strasbourgu iznijela svoju viziju rada i prisegnula kao 14. čelnica organizacije.

Ranije u srijedu, u gradskoj vijećnici u Strasbourgu obilježena je 70. godišnjica VE koja okuplja 47 članica iz Europe i šire regije. 

Pejčinović Burić je uz odlazećeg glavnog tajnika, Norvežanina Thorbjorna Jaglanda, bila domaćin svečane sjednice u dvorani u kojoj je 1949. osnovana ta organizacija.

VE je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu i broji 47 država članica - cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza. Hrvatska joj se pridružila 1996. 

Marija Pejčinović-Burić nova je glavna tajnica Vijeća Europe
Marija Pejčinović-Burić nova je glavna tajnica Vijeća Europe

Vijeće je osnovalo Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, Venecijansku komisiju koja okuplja stručnjake za ustavna pitanja i instituciju povjerenika za ljudska prava. 

Jedan od najvećih zagovornika osnivanja Vijeća bio je britanski čelnik Winston Churchill koji je 1949., kad je osnovano, u Zuerichu poručio: "Moramo izgraditi Sjedinjene europske države... Prvi korak je osnivanje Vijeća Europe", stoji na stranicama organizacije.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina