News

Komentari 2

Pelosi najavila osnivanje istražnog povjerenstva o krvavom napadu na Capitol

Pelosi najavila osnivanje istražnog povjerenstva o krvavom napadu na Capitol

'S velikom ozbiljnošću i tugom objavljujem da će ovaj dom osnovati posebno povjerenstvo o pobuni 6. siječnja koju su predvodili pristaše Donalda Trumpa dok su američki zastupnici održavali sjednicu...'

Demokratska predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi najavila je osnivanje posebnog povjerenstva o napadu na Capitol pošto su republikanci spriječili pokušaj osnivanja neovisnog istražnog povjerenstva.

- S velikom ozbiljnošću i tugom objavljujem da će ovaj dom osnovati posebno povjerenstvo o pobuni 6. siječnja koju su predvodili pristaše Donalda Trumpa dok su američki zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Dodala je da je bitno da tragaju za istinom o onome što se dogodilo i da osiguraju da se to nikad više ne ponovi.

Krajem svibnja republikanski čelnici su se usprotivili osnivanju neovisnog povjerenstva u koje su demokrati i republikanci trebali izabrati po pet članova, po primjeru onoga osnovanog nakon napada 11. rujna. Ocijenili su da su parlamentarna istraga koja se vodila i rad policije dovoljni.

Iako se šest republikanskih senatora priklonilo demokratima, Kongres nije odobrio njegovo osnivanje.

Sada demokrati najavljuju novo povjerenstvo koje treba objediniti parlamentarne istrage koje se vode. Povjerenstvo koje će činiti zastupnici moglo bi ostaviti dojam kao da je manje objektivno.

"Bilo bi bolje imati vanjsko povjerenstvo", priznala je Pelosi na tiskovnoj konferenciji. "No nipošto ne želim zanemariti našu odgovornost", dodala je, rekavši da se nada da će vođa republikanske manjine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy imenovati "odgovorne ljude" u posebno povjerenstvo.

- Očito je da se republikanci boje istine.

Dok je trajala politička rasprava savezna policija je od siječnja upotrijebila silna sredstva ne bi li pronašla osamstotinjak osoba koje su bile umiješane u napad na središte američke demokracije koji je zaprepastio svijet.

Zahvaljujući iznimnim naporima istražitelja i državnih tužitelja uhitili smo više od 500 ljudi, ističe ministar pravosuđa Merrick Garland:

- To ne bi bilo moguće bez pomoći Amerikanaca koji su poslali više od 200.000 digitalnih dokumenata kako bi pomogli pronaći krivce.

Garland je istaknuo da je i prvi put uhićen muškarac za napad na novinara. Shane Woods (43) je, između ostalog, u napadu na Capitol gurnuo snimatelja.

Najčitaniji članci