Obavijesti

News

Komentari 93

Most traži odlazak moćnika iz HNS-a: Polovica ih je iz HDZ-a

Most traži odlazak moćnika iz HNS-a: Polovica ih je iz HDZ-a

Vladari nogometa: Najviše tijelo HNS-a ima 17 članova na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom. Most želi 
maknuti 
moćnike iz Saveza, od 
kojih polovica 
ima iskaznicu HDZ-a

VIDEO

Bolje je i HDZ-u da razriješi situaciju s HNS-om jer nikome ne odgovaraju novi prosvjedi na ulicama pred lokalne izbore. Moraju maknuti politiku iz nogometa.

Kaže nam to sugovornik iz Mosta koji je jučer žestoko pritisnuo Hrvatski nogometni savez, ali i svojeg partnera u vlasti HDZ. Povod je sumnjivi kazneni udarac kojim je Dinamo pobijedio Cibaliju u posljednjim trenucima nedjeljne utakmice.

- Došlo je vrijeme da čelnici HNS-a, zajedno s članovima izvršnog odbora i članovima skupštine, podnesu neopozive ostavke te od njih očekujemo da se doživotno izuzmu iz svih tijela HNS-a - stoji, među ostalim, u žestokom priopćenju Mosta.

Most: Sad je stvarno dosta

Potpisuje ga niz saborskih zastupnika Mosta i njihovih povjerenika od Osijeka do Dubrovnika, a među najpoznatijima su Nikola Grmoja, Miro Bulj, Marko Sladoljev ili kandidat za gradonačelnika Splita Robert Pauletić.

Most je poručio da su i Dinamovi navijači, koji su bili nazočili susretu, nakon sramotno dosuđenog kaznenog udarca pokazali koliko Hrvatskoj trebaju promjene i da ih društvo zaslužuje.

Podsjetimo, navijači su vratili dresove igračima nakon sporne pobjede.

- Hrvatski nogomet više ne može čekati. Most je cijelo vrijeme upozoravao na taj problem, samo prošle jeseni održali smo dvije konferencije za novinare na tu temu. A sad je stvarno dosta! - poručili su zastupnici.

Kako saznajemo, ova reakcija nije ni slučajna niti će Most samo na njoj stati.

To otvara novi potencijalni sukob koalicijskih partnera u Vladi prije lokalnih izbora, no čini se da se Most na to svjesno odlučio.

U izvršnom odboru HNS-a, kojim predsjeda Davor Šuker, više je od pola onih koji su sa stranačkom iskaznicom HDZ-a.

Plenkovićeva obećanja

Novi zakon o sportu, koji je već godinu dana mrtvo slovo na papiru, znatno bi smanjio utjecaj politike i dao velikim klubovima veće pravo glasa. Upravo Torcida i Hajduk guraju te promjene koje bi potpuno preuredile ustroj HNS-a i osigurale prvoligašima veći utjecaj.

- UEFA ne želi utjecaj politike u sportu, a s druge strane Šukera biraju oni s iskaznicom HDZ-a. Pa gdje bi bilo normalno da Damir Vrbanović, optužen za izvlačenje novca iz Dinama, bude izvršni direktor HNS-a. Nogomet treba vratiti građanima i navijačima - kaže nam mostovac.

Puna primjena Zakona o sportu trebala je početi lani, ali zbog političke krize i novih izbora postao je marginalna tema.

- Zakon o sportu je na snazi i treba se primjenjivati u cijelosti i dosljedno - rekao je prvo u kampanji, a zatim i kad je postao premijer Andrej Plenković.

Most upravo želi stisnuti premijera i na tome zacjelo politički profitirati. Osiguranje primjene zakona trebao je provesti Ured za sport na čelu s Janicom Kostelić.

Plenković se, inače, zaista počeo distancirati od Davora Šukera i Zdravka Mamića, kojega se još smatra glavnim čovjekom hrvatskog nogometa, iako se odrekao funkcija u HNS-u i Dinamu.

Ali sugovornik iz HDZ-a kaže da Most očito radi preveliku dramu oko jednog penala. Imaju, kaže, važnijih problema za riješiti, a stav Plenkovića je već ranije poznat.

Izborne utvrde i Hajduk

- Malo je bizarno da se mi sučeljavamo u Vladi oko jednog penala i nogometa. Imamo raditi na stvarima važnijim za život građana. Neobično mi je da je Most ovako reagirao i stalno inzistiraju na nogometu. Malo je to sve demagoški, kao kad su napadali politički establishment, a onda su postali dio njega. Valjda sad žele postati i dio nogometnog -kaže nam jedan HDZ-ovac.

Iz toga je vidljivo da će HDZ pokušati izbjeći temu nogometa ili će provedbu Zakona o sportu gurati institucionalno. No Most ih očito neće pustiti. Miro Bulj i Nikola Grmoja idu kontra HDZ-ovih župana u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Upravo Zakon o sportu bit će njihov mamac u regiji u kojoj je Hajduk najvažniji nogometni klub.

Nogomet se tako opet seli na teren političkih bitki pred izbore. Hoće li se nešto promijeniti u nogometu, u kojem je puno toga trulo, još je nejasno.

U izvršnom odboru HNS-a sjedi 9 HDZ-ovca

Izvršni odbor je iznimno važno tijelo Hrvatskog nogometnog saveza. Bira i smjenjuje izbornike, usvaja kalendar utakmica reprezentacije itd. No zašto većina u Izvršnom odboru ima člansku iskaznicu HDZ-a? Članovi Izvršnog odbora su: Božo Galić (HDZ), Dubravko Galović (HDZ), Nenad Horvatić (HDZ), Davor Ivić, Marijan Kustić (HDZ), Drago Lucić (HDZ), Robert Markulin, Stjepan Merkaš (HDZ), Slavko Prišćan (HDZ), Korado Soldatić i Alojzije Šupraha. Predsjednik HNS je Davor Šuker, dok su dopredsjednici: Đuro Bukvić (HDZ), Ante Kulušić (HDZ), Damir Mišković i Ante Vučemilović Šimunović.

Nogomet je odavno polje političke borbe u Hrvatskoj i borba ne prestaje. iako po Statutu HNS-a u članku 14. piše: 1) Savez je neutralan po pitanjima politike i vjere. 2)Diskriminacija bilo koje vrste prema državama, osobama ili rodnim skupinama osoba temeljena na njihovoj rasi, nacionalnosti, vjeri, spolu, jeziku, političkom opredjeljenju ili bilo čemu drugome zabranjena je i predstavlja razlog za suspenziju ili isključenje iz Saveza.

Po navedenom, politici nema mjesta u sportu.

Mamić

I na udaru uskoka i bez funkcija drže ga vladarom nogometa.

Šuker

Vrlo vjerojatno odlazi s čela HNS-a ove godine.

Grmoja

Ide za dubrovačkog župana i želi smjenu cijelog HNS-a.

Bulj

Ide za splitskog 
župana i ne libi 
se napasti HNS.

Ovaj put bez reakcije nogometnog saveza

Unatoč tome što su HNS na kolektivnu ostavku pozvali iz druge stranke na vlasti, oni su zasad odlučili sve odšutjeti. Nisu imali komentar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.