Obavijesti

News

Komentari 53

Penava u pravoslavnoj crkvi: Ovo je prijeko potreban iskorak

Penava u pravoslavnoj crkvi: Ovo je prijeko potreban iskorak
1

Želim prije svega svojim sugrađanima pravoslavne vjere čestitati Uskrs. Drago mi je da sam radi toga u pravoslavnoj crkvi. Ovo je po meni jedna ljudska gesta s razine gradonačelnika, istaknuo je Penava

VIDEO

Povodom proslave pravoslavnog Uskrsa na molitvu u pravoslavnu crkvu Svetoga Nikolaja u Vukovaru stigao je i gradonačelnik Ivan Penava. S njim u crkvi bio je i predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna, zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić, kao i član Gradskoga vijeća Vukovara iz redova HDZ-a i hrvatski branitelj srpske nacionalnosti Savo Manojlović, piše Večernji list.

- Želim prije svega svojim sugrađanima pravoslavne vjere čestitati Uskrs. Drago mi je da sam radi toga u pravoslavnoj crkvi. Ovo je po meni jedna ljudska gesta s razine gradonačelnika kao i iskorak u smjeru koji je prijeko potreban - izjavio je Penava. Istaknuo je i kako je ovo prvi put poslije Domovinskog rata da je jedan gradonačelnik Vukovara u pravoslavnoj crkvi. 

- Pravoslavni Uskrs čestitao je i na svojoj Facebook stranici. U ime Grada Vukovara i svoje osobno ime, svim pravoslavnim vjernicima upućujem iskrene čestitke povodom blagdana Uskrsa sa željom da ga provedete u miru i zajedništvu, a radost neka vam ispuni domove i srca! Sretan vam i blagoslovljen Uskrs! - napisao je.

Na pitanje očekuje li istu gestu od članova SDSS-a, prije svega članova Gradskoga vijeća, Penava je odgovorio da je to na njima te da je on došao u crkvu povodom Uskrsa prije svega zbog pravoslavnih vjernika. Rekao je da će i dalje čestitati prijateljima i kolegama velike blagdane i dolaziti na crkvene molitve. 

- Ovim činom govorimo dovoljno nego bilo koje riječi. Hoće li druga strana uzvratiti ne znam jer ne bih ovom prilikom govorio više o politici. Svatko svojim djelima neka govori za sebe. Često previše pažnje nam odlazi na nečije riječi, a premalo na djela tko što čini - rekao je Penava.

Predsjednik SDSS-a Grada Vukovara Srđan Kolar rekao je kako je pohvalno da se gradonačelnik Vukovara pojavio u pravoslavnoj crkvi i da takva praksa ne treba biti samo danas nego uvijek u vrijeme velikih crkvenih blagdana. Najavio je kako će i predstavnici SDSS-a biti dio crkvenih obreda u katoličkoj crkvi kada god dobiju poziv za to. Na novinarski upit hoće li poslije ove posjete Penave predstavnici SDSS-a biti i dio Kolone sjećanja 18. studenoga Kolar nije odgovorio nego je rekao kako mora ići jer počinje molitva.

Kako piše Večernji, dolasku Penave prethodilo je pitanje gradske vijećnice SDSS-a Vesne Vujić koja je gradonačelnika upitala hoće li doći na molitvu u pravoslavnu crkvu na neki veliki blagdan. Penava joj je tada odgovorio kako on s tim nema nikakvih problema, da će svakako doći ali i da isto tako očekuje da i vijećnici SDSS-a i drugih političkih stranaka s srpskim predznakom budu i dio događanja na neke velike blagdane kada se odlazi na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata položiti vijenac. Rekao je tada da očekuje i da budu dio i Kolone sjećanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.