Obavijesti

News

Komentari 9

Peović (RF) o reformi socijale: 'Mi smo socijalni slučaj država, a ne socijalno osjetljiva država'

Peović (RF) o reformi socijale: 'Mi smo socijalni slučaj država, a ne socijalno osjetljiva država'

Ovo nije nikakva reforma već samo kozmetičke promjene, poručila je oporba uoči glasanja o paketu zakona reforme socijalne skrbi. Vladajući su odbili amandman da se istospolnim parovima omogući udomljavanje

VIDEO

Uoči glasanja o paketu zakona koji se tiču socijalnog sustava, oporba je iznijela niz kritika istaknuvši kako ovo nije nikakva reforma već samo kozmetičke promjene. 

Zastupnica Centra Dalija Orešković istaknula je kako se Zakonom o socijalnoj skrbi mijenja forma, ustroj tijela koje bi trebalo voditi brigu o potrebama najugroženijih pojedinaca i skupina. 

Oporba: Predloženi paket socijalnih zakona nije reforma
Oporba: Predloženi paket socijalnih zakona nije reforma

- Model koji se uvodi ovim Zakonom je sporan. Naime, postojeći centri za socijalnu skrb gube svoju samostalnost i postaju dio novog tijela koje se tek osniva, a to je Hrvatski zavod za socijalnu skrb. Protiv odluka tog Zavoda odlučivat će Ministarstvo, a protiv odluka Ministarstva još jedno novo tijelo koje se tek osniva, a to je Povjerenstvo za odlučivanje o pritužbama - navela je naglasivši kako je ustroj i osnivanje tog novog tijela protuustavno i da će odlukama tog Povjerenstva doći do teškog degradiranja struke. 

- Jer za članove Povjerenstva nije propisano da moraju imati ikakve uvjete u pogledu stručne spreme ili drugih profesionalnih kvalifikacija. To je bizarno utoliko što se ovim Zakonom osnivaju i neka druga tijela i ustanove, a među njima je i Akademija za obrazovanje u sustavu socijalne skrbi, dakle, formiramo posebnu obrazovnu instituciju koja će educirati djelatnike samo jednog specifičnog dijela javnog sektora. A onda će njihove odluke preispitivati needucirano Povjerenstvo - istaknula je. 

Zastupnici glasaju o paketu zakona reforme socijalne skrbi
Zastupnici glasaju o paketu zakona reforme socijalne skrbi

'Mi smo socijalni slučaj država, a ne socijalno osjetljiva država'

Povećanje naknada za osobe s invaliditetom s 1500 na 1750 je isto kao i hvaljenje s povećanjem minimalne plaće gdje se uopće ne uspoređuje koliko su plaće, odnosno naknade rasle u drugim zemljama, ističe u ime Kluba HSS-a i Radničke fronte Katarina Peović. 

- Samo se govori o jednogodišnjem povećanju, što je potrebno, ali u usporedbi s onim što smo radili zadnjih 10 godina to je apsolutno nedostatno. A što se tiče toga koliko smo mi socijalno osjetljiva država, mi smo socijalni slučaj država, a sve mjere koje HDZ poduzima padaju u vodu kada uzmete statistiku u sliku stvari i onda vidite da smo osma najgora država u EU prema broju ljudi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. A njih je gotovo trećina u ovoj zemlji - poručila je. 

Reforma na ovakvoj zakonskoj podlozi ne može biti uspješna, ljude koji rade u struci silno ćete opteretiti, naglasio je i zastupnik Socijaldemokrata Davorko Vidović.

 - Silovali ste zakon kojim se ide u centralizaciju sustava - poručila je SDP-ova Sabina Glasovac. 

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Urša Raukar Gamulin je istaknula kako se radi se o demontaži sustava socijalne skrbi.

- Zašto niste htjeli čuti radnike socijalne skrbi? Povucite ove zakone iz procedure - poručila je. 

HDZ-ova Nada Murganić ne razumije čemu toliko kritika na zakon koji, naglašava, daje toliko benefita građana.

- Zakon je dobar, okrenut smanjenju siromaštva, njime su neke  naknade povećane, prema osobama s invaliditetom učinjen je značajan iskorak, a to je ukidanje cenzusa - kaže. 

Glasovima vladajuće većine usvojen paket zakona reforme sustava socijalne skrbi

Vlada je na Zakon o socijalnoj skrbi podnijela četiri amandmana te su ugrađeni u Zakon, a u Saboru je izglasan sa 76 glasa za, 39 protiv i jednim suzdržanim.

Ovim izmjenama se povećava zajamčena minimalna naknada, ukida cenzus u visini od 4000 kuna za osobne invalidnine, što znači da će osobe s invaliditetom moći primati invalidninu i raditi.

Povećava se i naknada za osobe s invaliditetom sa 1500 na 1750 kuna, odnosno za 250 kuna, kao i zajamčena minimalna naknada sa 800 na 1000 kuna za radno sposobnog samca.

Zaposli li se korisnik naknade u neprekidnom trajanju od najmanje šest mjeseci, pravo na naknadu mu neće prestati već će se ona u prva tri mjeseca rada umanjiti za 50 posto iznosa.

Vlasništvo osobnog vozila više neće biti zapreka za priznavanje prava na ZMN ako njegova vrijednost ne prelazi iznos od 40 osnovica za izračun drugih prava iz sustava socijalne skrbi, odnosno 20.000 kuna. Novi zakon širi krug osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja, time se potiče da dijete s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom ostane u vlastitom domu i sprečava njihova institucionalizacija.

Vladajući su odbili SDP-ov zaključak kojim bi se obvezala Vlada da poveća iznos vaučera za energente za socijalno ugrožene na 300 kuna. 

Odbili amandman da se istospolnim parovima omogući udomljavanje

Odbacili su i sve oporbene amandmane na Zakon o udomiteljstvu, kojim su tražili da se pravo na udomljavanje omogući i formalnim i neformalnim životnim partnerima, dakle i istospolnim parovima. Protiv toga je bilo 75 zastupnika. 

- Molim da naložite stručnim službama da popišu tko je glasao za ovaj amandman jer mislim da se dogodilo da potpredsjednik Sabora nije glasao za svoj amandman i želim da to bude zabilježeno za povijest - poručio je SDP-ov Arsen Bauk. 

Naime, Furio Radin, potpredsjednik Sabora i dio vladajuće većine zajedno s Domagojem Hajdukovićem je i podnio taj amandman, a ispada da je sad glasao protiv njega. Kako zastupnici glasaju zbog epidemioloških mjera u nekoliko dvorana, ne zna se kako točno tko glasa. Zato je Bauk i zatražio da se ovo glasanje zabilježi i objavi.  

Zakon su u konačnici izglasali sa 76 glasa za i 35 protiv.  Zakon o djelatnosti psihoterapije izglasali su 76 za, dva suzdržana i 35 protiv. Zakon o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti podržala je, također, samo vladajuća većina, dok je 34 njih bilo protiv, a jedan suzdržan. Ni Zakon o i psihološkoj djelatnosti, oporba nije podržala, iako su vladajući na njega prihvatili amandman Zeleno-lijevog bloka. Vladajući su prihvatili još jedan amandman Zeleno-lijevog bloka i to na Zakon o djelatnostima socijalnog rada, koji je usvojen glasovima HDZ-a i partnera. Kao i izmjene Zakona o socijalno-pedagoškoj djelatnosti. 

Odbijeni zahtjevi za zamrzavanjem cijena osnovnih namirnica i prodaje dugova agencijama

Sandra Benčić, zastupnica Zeleno-lijevog bloka, apelirala je na sve zastupnike da glasaju za njihov amandman na Zakon o zaštiti potrošača kojim bi se zabranila prodaja dugova građana.

- Imamo povijesnu šansu zaustaviti praksu prodaje potrošačkih dugova bilo fizičkim osobama, bilo agencijama za naplatu potraživanja i na taj način napraviti jedan mali, ali bitan korak u zaustavljanju te prakse da građane držimo u dužničkom ropstvu desetljećima. Prodaja dugova jedan je od najvećih problema u kojima se nalazi više stotina tisuća građana svake godine - poručila je, no apeli nisu urodili plodom. 

Vladajući su amandman odbili. 

Zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić pozvao je na zaštitu najugroženijih potrošača, a to su umirovljenici, socijalno ugroženi, nezaposleni, studenti. 

- Zaključkom smo predložili da se Vladu obveže da zamrzne cijene energenata i osnovnih prehrambenih artikala. Svjedoci smo da je u zadnjih godinu dana poskupilo apsolutno sve, da su cijene nekih prehrambenih artikala otišle 150 posto gore, da su građani nezaštićeni. Poljska, Mađarska, Francuska, Njemačka, zemlje EU poduzimaju mjere za zaštitu građana od inflacije. Nužno je zaštiti građane. Da čekamo ovu Vladu, vjerojatno bi se situacija događala slično kao s potresom. Kad bi čekali ovog tromog premijera, ovu impotentnu Vladu, jednostavno disfunkcionalnu državu, ne bi mogli zaštiti građane. Zato je naš zadatak danas da izglasamo zamrzavanje cijena osnovnih namirnica - poručio je.  

I to su vladajući odbili. 

U drugo čitanje upućen Zakon o zviždačima

U drugo čitanje su uputili Zakon o prijaviteljima nepravilnosti, tzv. zviždačima. 

- Prijavitelji nepravilnosti bili su ključni u otkrivanju brojnih afera. Ovo što se predlaže naprosto nije dovoljno. Zviždači su bili ključni još od doba Franje Tuđmana, kada je Ankica Lepej pokazala ogromnu hrabrost i riskirala svoju egzistenciju kako bi otkrila afere obitelji Tuđmana, preko Damira Mihanovića koji je otkrio aferu Fimi Media pa do Maje Đerek koja danas otkriva katastrofalno stanje i pogodovanje u Državnim nekretninama. Afere pokazuju koliko je upravljanje Hrvatskom od strane HDZ-a katastrofalno, na kakva nas je koljena kao društvo bacio, koliko nemamo novca za druge aktivnosti jer se za kriminal potrošili - istaknuo je šef SDP-a Peđa Grbin naglasivši kako upravo zato zviždači zaslužuju daleko veću zaštitu nego li je predviđena ovim zakonom. 

- Mi ćemo u prvom čitanju podržati ovaj Zakon podržati, ali apeliramo na vas, tijekom rasprave su iznesene brojne primjedbe i one moraju biti uvrštene u Zakon u drugom čitanju. U protivnom će ovo ostati mrtvo slovo na papiru - poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...