Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

Peres i Josipović: Ovakav zločin se ne smije ponoviti

Jasenovac: Ivo Josipović je rekao da svaka žrtva nosi njihovu poruku. Peres je rekao da generacije mladih treba obrazovati da se sjećaju svih žrtava

Željko Lukunić/PIXSELL
Video: Željko Lukunić/PIXSELL
23 komentara

Izraelski predsjednik Shimon Peres i predsjednik Ivo Josipović u nedjelju ujutro su posjetili Spomen-područje Jasenovac. Razgledali su Memorijalni muzej i položili vijence kod spomenika Jasenovački cvijet. U kratkim govorima obojica su naglasila kako se zločin poput onog iz Jasenovca nikada više ne smije ponoviti.
- Ovaj logor razlikuje se od ostalih na nekoliko načina. Prvo, žrtve nisu bili nužno i isključivo Židovi. Druga razlika je u tome kako su ubijali ljude. Činili su to čekićima, noževima i kamenjem. Mislim da su ih Nijemci na to natjerali - rekao je Peres te dodao da za njega samo Bog ima pravo nekome oduzeti život. Izraelski predsjednik komentirao je i izjavu iranskog predsjednika koji negirao holokaust, a Peres tvrdi da je tako 'omogućio legitimitet za ubijanje'. Josipović je rekao kako svaka žrtva nosi tu poruku, te dodao da je Hrvatska imala najjači antifašistički pokret u Europi koji je sačuvao čast i obraz hrvatskog naroda. Peres je poručio da nove generacije treba obrazovati da se sjećaju i poštuju žrtve, javlja HRT. Peres je na kraju sudjelovao u Kadišu, molitvi za mrtve koju su predvodili hrvatski rabini Kotel Da Don i Lucijan Prelević. Nakon posjeta Jasenovcu Peres se u podne susreo s premijerkom Kosor u Banskim dvorima. Peres i Josipović sastali su se i u petak i tada rekli kako među zemljama nema otvorenih pitanja, ali ima prostora za još boljom suradnjom.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message