Obavijesti

News

Komentari 65

Pernara predložili za svjedoka, ali to neće puno pomoći: Sud ne priznaje stvari iz 'druge ruke'

Pernara predložili za svjedoka, ali to neće puno pomoći: Sud ne priznaje stvari iz 'druge ruke'
2

Izgleda da je tužiteljstvo dosta neozbiljno svemu pristupilo, kaže stručnjak. Zambijsko pravo utemeljeno je na anglosaksonskom pravnom sustavu, koji načelno zabranjuje tzv. dokaze iz druge ruke

VIDEO

Nakon što je bivši saborski zastupnik Ivan Pernar na društvenim mrežama objavio dokument iz kojeg proizlazi da će biti svjedok Državnog tužiteljstva Zambije u postupku uhićenih Hrvata s optužbama za pokušaj trgovine djecom i lažiranja dokumentacije o posvajanju, situaciju je za 24sata prokomentirao Aleksandar Maršavelski, izvanredni profesor na Katedri za kazneno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, koji od početka prati ovaj slučaj.

- Iz onoga što se vidi u predmetnom dokumentu, njega je tužiteljstvo predložilo za svjedoka, ali to još ne znači da će njegovo svjedočenje sud prihvatiti. Zambijsko pravo utemeljeno je na anglosaksonskom pravnom sustavu, koji načelno zabranjuje tzv. dokaze iz druge ruke (hearsay evidence). Stoga, informacije koje je svjedok saznao iz medija ili na drugi način koji nije neposredan (npr. čuo je neku glasinu) u pravilu neće biti priznate kao dokaz na sudu - navodi Maršavelski.

Objavio dokument na internetu: Pernar će biti svjedok na sudu u slučaju posvajanja u Zambiji
Objavio dokument na internetu: Pernar će biti svjedok na sudu u slučaju posvajanja u Zambiji

Takvi dokazi "iz druge ruke" mogu biti prihvatljivi ako potpadaju pod jednu od priznatih iznimki. Iznimke u određenim situacijama uključuju izjave drugih osoba dane tijekom obavljanja dužnosti ili poslovanja te izjave dane uz sudjelovanje umiruće osobe, napominje profesor.

- U konkretnom slučaju čini se da nijedna od tih iznimki nije zadovoljena. Osim toga, za takve informacije koje je saznao 'iz druge ruke' svjedok mora moći potvrditi da su autentične, što znači da mora biti u mogućnosti pružiti dokaze koji pokazuju da su informacije pouzdane i točne - navodi pravni stručnjak.

Ako je zambijsko tužiteljstvo predložilo takvog svjedoka koji nema nikakvih neposrednih saznanja o konkretnom slučaju, njegov se iskaz vrlo vjerojatno neće smjeti uzeti u obzir pri odlučivanju o krivnji hrvatskih građana, napominje Maršavelski. Osim toga, ako bi se ovo svjedočenje fokusiralo na navodnu nezakonitost posvojenja, o tome bi mogao svjedočiti jedino pravnik (vještak), a ne građanin koji misli da je ono nezakonito.

- Treba imati u vidu da se našim građanima uopće ne stavlja na teret trgovanje djecom s ciljem nezakonitog posvojenja nego pokušaj trgovanja djecom s ciljem njihova iskorištavanja. To znači da, čak i da se dokažu neke nepravilnosti u postupku posvojenja, one ne bi bile relevantne za ovaj slučaj - ističe.

Hrvatske vlasti presporo rade u slučaju posvajanja iz Konga
Hrvatske vlasti presporo rade u slučaju posvajanja iz Konga

Izgleda da je tužiteljstvo od početka dosta neozbiljno pristupilo ovom predmetu jer su optužbu temeljili na iskazima osoblja hotela, navodi pravni stručnjak.

- Za novo suđenje očito pokušavaju doći do novih svjedoka, ali izgleda da će zapasti u nove probleme jer ovakvi svjedoci 'iz druge ruke' neće im pomoći u dokazivanju navoda optužbe - stava je Maršavelski.

Naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je određena pisma i stalo iza naših građana, ali mislim da je vrijeme da se angažira ministar službenim posjetom Zambiji i zatraži od zambijskih vlasti okončanje ovoga kafkijanskog procesa u kojem je dosad prekršen čitav niz njihovih prava, zaključuje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca