Obavijesti

News

Komentari 0

Pet godina nakon smrti mladića počelo suđenje u slučaju Memić

Pet godina nakon smrti mladića počelo suđenje u slučaju Memić

Nakon velikog pritiska javnosti, pet je osoba optuženo da su prikrivale dokaze o okolnostima Dženanove smrti te su na taj način pomagali za sada nepoznatom počinitelju nakon samog kaznenog djela

VIDEO

Na Sudu Bosne i Hercegovine u četvrtak je počelo dugo iščekivano suđenje na kojemu se očekuje razjašnjenje brojnih pitanja o smrti mladića Dženana Memića iz Sarajeva koji je pod nerazjašnjenim okolnostima umro uslijed teških tjelesnih ozljeda što ih je zadobio u veljači 2016.

Smrt Dženana Memića, kao i Davida Dragičevića iz Banje Luke, temeljito je uzdrmala povjerenje u pravosudni sustav u BiH zbog čega je proteklih godina održan niz prosvjednih skupova na kojima su članovi obitelji, ali i brojni građani koji ih podupiru tražili da se otkrije što im se točno dogodilo i tko je za to kriv.

Ni u jednom od ova dva slučaja još nema jasnih dokaza koji bi poduprli tvrdnje obitelji da su dvojica mladića ubijeni. Dvojica muškaraca koje je županijsko tužiteljstvo u Sarajevu optužilo za izazivanje prometne nesreće u kojoj je navodno teško ozlijeđen Memić pravomoćno su oslobođena krivnje, dok se istraga u slučaju Dragičević još nije pomaknula s mrtve točke.

Veliki prosvjed u Sarajevu: "Doći ćemo mi do ubojica..."
Veliki prosvjed u Sarajevu: "Doći ćemo mi do ubojica..."

No u slučaju Memić, nakon velikog pritiska javnosti, pet je osoba optuženo da su prikrivale dokaze o okolnostima Dženanove smrti te su na taj način pomagali za sada nepoznatom počinitelju nakon samog kaznenog djela.

Tužiteljstvo BiH za to je optužilo Alisu Mutap, bivšu Dženanovu djevojku, kao i njezinog oca Zijada, zatim bivšeg načelnika odjela prometne policije MUP-a Sarajevske županije Hasana Dupovca, pripadnika Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela Josipa Barića i Muamera Ožegovića, zaposlenika hotela u čijoj je okolici nastradao Dženan.

Otac i kći Mutap optuženi su da su prikrili činjenice o okolnostima pod kojima je Dženan smrtno ozlijeđen, Dupovac i Barić terete se da su uništavali odnosno podmetali dokaze, a Ožegović da je namjerno obrisao snimke s hotelskih nadzornih kamera kojima se moglo dokazati tko je sve bio povezan s ovom tragedijom.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić kazao je na početku suđenja kako je siguran da će krivnja ovih optuženika biti dokazana te kako će o tome iskaz dati čak 88 svjedoka. Odvjetnici optuženih tvrdili su pak kako je cijela optužnica konstrukcija te kako nema nikakvih stvarnih dokaza koji bi potvrdili krivnju njihovih branjenika.

Mladić u BiH preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima: Uhitili njegovu bivšu djevojku
Mladić u BiH preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima: Uhitili njegovu bivšu djevojku

Po okončanom ročištu Dženanova sestra Arijana kazala je novinarima kako se nada pravednom ishodu, ali da je i zabrinuta, posebice stoga jer je jedan od svjedoka koji je dobio zaštitu napadnut tijekom dana.

Njen i Dženanov otac Muriz trebao bit biti prvi svjedok koji će dati iskaz u nastavku suđenje zakazanom za 14. listopada. U četvrtak je kazao kako je uvjeren u snagu prikupljenih dokaza koji će potvrditi tvrdnju što je već godinama iznosi da je Dženan ubijen, a da je postojala dobro organizirana urota čiji je cilj bio to prikriti te zaštiti počinitelje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.