Obavijesti

News

Komentari 27

Petar će u svibnju napuniti 102 godine: 'Najvažnije je zdravlje'

Petar će u svibnju napuniti 102 godine: 'Najvažnije je zdravlje'
2

Tvrdi da nikada nije zapalio cigaretu, a što se tiče alkohola i tu je bio umjeren. Nije se napijao, ali je ponekad u društvu popio po čašicu do dvije, objasnio je Petar

VIDEO

Nema neke formule za dug život. Najvažnije je zdravlje, a njega se mora čuvati. Isto tako važna je prehrana i da je čovjek smiren – kazao nam je Petar Ogrizović, iz Koprivnice koji bi 16. svibnja trebao proslaviti 102. rođendan. Tvrdi da nikada nije zapalio cigaretu, a što se tiče alkohola i tu je bio umjeren. Nije se napijao, ali je ponekad u društvu popio po čašicu do dvije.

- Duhan i stres su najveći neprijatelji. Ni moj djed niti otac nisu zapalili nikada cigaretu i doživjeli su duboku starost. Obojica su živjeli gotovo 100 godina. Otac 97, a djed 98 godina – pojašnjava svoju tajnu dugovječnosti najstariji žitelj koprivničko – križevačke županije. 

Rođen je davne 1911. godine u Ličkom selu, pokraj Plaškog, ali ga je život ubrzo odnio dalje. Nakon zanata otišao je u vojsku Kraljevine Jugoslavije gdje je dočekao II. svjetski rat u činu dočasnika. Kapitulacijom Jugoslavije prešao je u partizane gdje je proveo ratne godine. Nakon rata ostao je u bivšoj Jugoslavenskoj vojsci gdje je 60-tih godina prošlog vijeka umirovljen. U međuvremenu se oženio u koprivničkom kraju gdje je proveo više od polovice svog bogatog života. 

Pomaže mu 25 godina mlađi cimer

Život u Domu umirovljenika mu ne pada teško. Kaže kako su hrana i smještaj dobri, a i s cimerom koji je nekih 25 godina mlađi od njega nema problema.

- Dobro se slažemo i on mi pomaže jer mi noge otkazuju poslušnost. To me najviše smeta jer se ne mogu kretati bez pomagala - kaže bistri starac. Sinovi Jugoslav i Zdenko, koji su također u mirovini, redovito ga posjećuju. Ima dva unuka Zorana i Gorana, i jednog praunuka. Supruga mu je preminula prije dvije godine.

Dane u Domu, za čije djelatnike ima samo riječi pohvale, uglavnom provodi uz TV ekran, a vijesti ne propušta. Na rastanku nam je veselo mahnuo i kazao da se ne boji smrti, jer svi odu, pa će i on. No, sreća je, kaže, kako ne znamo kada ćemo i stoga treba uživati u životu i što manje se ljutiti, jer probleme ne rješava usijana nego hladna glava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...