Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
17 komentara

Petrokemiji prijeti obustava isporuke plina i blokada tvrtke

Petrokemija je suočena s mogućom obustavom isporuke plina, što može uzrokovati blokadu tvrtke, priopćeno je u četvrtak iz kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva

petrokemija
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
17 komentara

Petrokemija je suočena s mogućom obustavom isporuke plina, što može uzrokovati blokadu tvrtke, priopćeno je u četvrtak iz kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva. 

"Petrokemija je zaprimila dopis od dobavljača prirodnog plina, Prvog plinarskog društva, o mogućoj obustavi isporuke prirodnog plina Petrokemiji zbog povećanja duga za isporučeni plin, što može posljedično uzrokovati blokadu društva", ističu iz kutinske tvrtke u odgovor na upit Zagrebačke burze o postojanju novih materijalnih činjenica koje utječu ili bi mogle utjecati na cijenu njezine dionice.

U tijeku su razgovori s dobavljačima oko rješavanja novonastale situacije te će Uprava o daljnjim aktivnostima izvijestiti sukladno propisima, kažu u Petrokemiji.

Cijena dionicama Petrokemije u protekla je tri dana pala za nešto više od 17 posto, a i danas je u minusu, koji oko 16 sati, iznosi 3,8 posto. 

Posljednjih dana kutinski se proizvođač mineralnih gnojiva u medijima spominje u kontekstu krize u Agrokoru, s obzirom da su neke tvrtke iz sastava tog koncerna, poput Belja i Vupika, veliki potrošači mineralnih gnojiva. 

Petrokemija je u ožujku izvijestila da je zaključila nove ugovore za opskrbu prirodnim plinom u plinskoj godini 2017./2018. s Inom i Prvim plinarskim društvom, čime je osigurala dovoljne količine plina za planiranu proizvodnju tijekom te plinske godine. 

O zaključenju ugovora s Petrokemijom izvijestila je i Ina, koja je navela kako je potpisan Ugovor o opskrbi prirodnim plinom za isporuku 317 milijuna prostornih metara u plinskoj godini 2017./2018., odnosno od 1. listopada 2017. do 1. listopada 2018. godine.

Prirodni plin ključna je sirovina za kutinsku Petrokemiju, koja je jedan od najvećih hrvatskih potrošača prirodnog plina s godišnjom potrošnjom od oko 620 milijuna prostornih metara.  

Petrokemija je prema nerevidiranim rezultatima poslovanja u 2016. godini ostvarila ukupne prihode od 1,93 milijarde kuna, rashode od 2,02 milijarde kuna iskazavši tako gubitak od 87,3 milijuna kuna koji je 5,6 posto manji nego godinu ranije.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message