Obavijesti

News

Komentari 20

Petrov: Vlada ne nudi mjere za suočavanje s iseljavanjem ljudi

Petrov:  Vlada ne nudi mjere za suočavanje s iseljavanjem ljudi
1

Napravio se tim demografskih stručnjaka, premijer je "sebe stavio" na čelo povjerenstva koje je  napravilo nacrt demografske strategije koja nije, a kako stvari stoje i neće ugledati svjetlo dana, rekao je Petrov

VIDEO

Predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak kako je iseljavanje najveći izazov s kojim se Hrvatska suočila od ulaska u EU te prozvao Vladu da nije ponudila ozbiljne mjere za suočavanje s tim izazovom.  

"Ova Vlada zbog različitih strančarenja daje tek šminku, nema konkretnih, ozbiljnih poteza kojim se se možemo suočiti sa izazovom iseljavanja", rekao je Petrov na konferenciji za novinare na kojoj je Most predstavio svoj prijedlog većih plaća zaposlenim roditeljima.
Vlada je, istaknuo je, trebala, ali nije, napraviti nacionalnu demografsku strategiju kojom bi ublažilo ili smanjilo negativne trendove. 
Napravio se tim demografskih stručnjaka, premijer je "sebe stavio" na čelo povjerenstva koje je  napravilo nacrt demografske strategije koja nije, a kako stvari stoje i neće ugledati svjetlo dana, rekao je Petrov.

Iz Mosta izašli Cindrić Krčelić i Sekulić: 'Bit ćemo nezavisni'
Iz Mosta izašli Cindrić Krčelić i Sekulić: 'Bit ćemo nezavisni'

O mjerama koje zagovara Most govorila je Petra Mandić, gradska vijećnica Mosta u Rijeci. Osnovne su, kazala je, izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima bi se omogućila puna plaća majkama ili očevima ako žele ostati na rodiljnom, odnosno roditeljskom dopustu za cijelu prvu godinu djetetova života. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Most je predvidio i minimalnu naknadu za vrijeme rodiljne i roditeljske brige, iznosila bi 3.991 kunu umjesto današnji 2. 328 kuna. Ako bi se roditelj morao vratiti na posao, baka ili djed mogli bi koristiti naknadu od 2.328 kuna.

Primorsko-goranska županija ima najgori prirodni pad

Most predlaže i promjene vezane uz dječje doplatke.

Mandić tumači kako roditelji s prosječnim ili manjim primanjima sada nemaju nikakve porezne olakšice za djecu, radi čega treba uvesti jedinstvenu dječju naknadu ili 'kindergeld'. Na primjeru neto plaće od pet tisuća kuna, navela je kako bi obitelj koja skrbi o jednom djetetu imala po tom sustavu 135 kuna mjesečno više, a ona koja skrbi o troje djece 2.000 kuna više. 

Pravi je trenutak: Plenković ide na izbore, dosta mu je ucjene?
Pravi je trenutak: Plenković ide na izbore, dosta mu je ucjene?

Od Vlade očekujemo da razmotri naše prijedloge, ali i da počne provoditi  sustavnu demografsku politiku što danas ne radi, poručila je Mandić ističući da Hrvatska ne propada samo zbog iseljavanja, nego i prirodnim putem. Moja, Primorsko-goranska županija, koja slovi za razvijenu, perspektivnu lani je bila najgora po prirodnom padu, poručila je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina