News

Komentari 2

Pfizer će siromašnim zemljama prodavati sve svoje patentirane lijekove po neprofitnoj cijeni

Pfizer će siromašnim zemljama  prodavati sve svoje patentirane lijekove po neprofitnoj cijeni

Pfizer će sve svoje patentirane lijekove, uključujući Paxlovid za liječenje covida-19 i Ibrance protiv raka dojke, učiniti dostupnima po neprofitnoj cijeni u 45 najsiromašnijih zemalja svijeta

Priopćio je to u srijedu taj proizvođač lijekova.

Tim zemljama nedostaje dobar pristup inovativnim lijekovima. Nekad je potrebno četiri do sedam godina dulje da novi lijekovi postanu dostupni u zemljama s niskim dohotkom, prema Bill & Melinda Gates Foundation, ako uopće postanu dostupni.

Pfizer je priopćio da njegov plan uključuje 23 patentirana lijeka i cjepiva u potpunom vlasništvu koja liječe zarazne bolesti, određene vrste raka te rijetke i upalne bolesti. Osim Paxlovida i Ibrancea, na popisu se nalazi cjepivo protiv upale pluća Prevnar 13, lijek za reumatoidni artritis Xeljanz te lijekovi za liječenje raka Xalkori i Inlyta.

Cjepivo protiv covida-19 Comirnaty, razvijeno u suradnji s BioNTechom, također je na popisu.

Izvršni direktor američke kompanije Albert Bourla rekao je da bi svi lijekovi koji se stavljaju na raspolaganje trebali biti od koristi.

Novi Pfizerovi lijekovi i cjepiva će također biti uključeni u portfelj lijekova po neprofitnoj cijeni, navodi se.

U Pfizerov „Sporazum za zdraviji svijet” uključeno je 27 zemalja s niskim dohotkom i 18 zemalja s nižim dohotkom te pokriva većinu Afrike i veći dio jugoistočne Azije.

Pet zemalja - Ruanda, Gana, Malavi, Senegal i Uganda - već su se obvezale na pridruživanje sporazumu koji je najavljen na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Predsjednik Malavija Lazarus Chakwera rekao je kako će sporazum omogućiti zemljama i proizvođaču lijekova da podijele "teret troškova i zadataka u proizvodnji i isporuci zaliha koji će spasiti milijune života".

Pfizer je kritiziran zbog načina na koji je uveo svoje cjepivo protiv covida-19, a neke siromašnije zemlje čekale su mjesecima nakon što su najranije doze stigle u bogatije zemlje.

Bourla je rekao da je novi sporazum potaknut teškoćama tog uvođenja, posebice nedostatkom zdravstvene infrastrukture u nekim zemljama zbog kojih je bila otežana distribucija cjepiva.

Najčitaniji članci